Robbie (45) uit Zwolle werd door arrestatieteam met de neus op de grond gelegd nadat hij pistool richtte op pubers

Foto van auteur

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Rob B., een 45-jarige Zwollenaar, is maandag tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden veroordeeld. Begin dit jaar dook hij op bij het huis van zijn ex om verhaal te halen. Hij richtte daarbij een pistool op twee pubers in de woning. “Ik vind dit ongekend,” zei de politierechter voor ze de Zwollenaar de bak in stuurde.

Op donderdag 20 januari staat Rob B. plotseling in de tuin van zijn ex. “Kankerhoer!” schreeuwt hij. Als de puberzoon en zijn vriend gaan kijken zien ze B. staan. In zijn hand heeft hij een Colt 9 mm gaspistool en richt het op de tieners. De vriend rent uit angst naar boven en de zoon verklaart later: “Het leek op een politiewapen dat op ons gericht was.”

Rob B. zegt achteraf zelf ook geschrokken te zijn van zijn actie. “Ik heb hem 8 jaar opgevoed als mijn eigen zoon,” aldus B. “Ik zat destijds in een donkere periode, maar toen ik hem zag, liet ik het wapen zakken.” 

GHB en gaspistool
De politie werd gewaarschuwd en dat had, de volgende dag, de nodige gevolgen voor de Zwollenaar. “Om 8.30 uur werd Robbie al door een AT met de neus op de grond gelegd,” zegt advocaat Vincent Poelmeijer. De agenten treffen dan een flesje GHB aan in de jas van Rob B. Kort daarna vinden agenten het gaspistool in de papiercontainer bij de buren van zijn ex-partner. Op het pistool wordt het DNA van B. aangetroffen.

“Ik was er kapot van dat de relatie over was,” legt B. uit nadat de rechter hem vraagt waarom hij het gedaan heeft. “Verder heb ik er geen actieve herinnering aan. Ik heb die mensen nooit iets willen aandoen.” De politierechter neemt weinig genoegen met zijn uitleg. “We hebben het hier eigenlijk over kinderen,” voegt ze eraan toe. Het voorval zit de ex ook hoog. “De kinderen waren erg van slag en daarom heb ik aangifte gedaan,” vertelt ze aan de rechter. “Ik ben heel erg boos omdat hij het met de kinderen erbij heeft gedaan.”

“Ik heb naar uw strafblad gekeken en daar werd ik niet zo vrolijk van,” vervolgt de politierechter. In het verleden maakte B. zich al schuldig aan vermogensdelicten en lapte hij de Opiumwet en de Wet Wapens en Munitie aan zijn laars. Rob B. weigerde ook mee te werken met de reclassering. “Ik heb daar geen vertrouwen in en geen belang bij,” aldus B.

Vuurwapen extra bedreigend
De officier van justitie twijfelt geen seconde aan de verklaringen van beide pubers. “Het heeft er flink ingehakt, vooral voor de zoon.” De magistraat onderstreept dat de situatie uiterst zorgelijk moet zijn geweest. “Hij had vroeger wel vaker een vuurwapen verklaarde de ex, waardoor het allemaal extra bedreigend binnenkomt.”

Het OM eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden. “Ik begrijp de eis en schrik daarvan,” is de reactie van B. Zijn advocaat vraagt de rechter om Rob B. een taakstraf op te leggen met een voorwaardelijke celstraf.

“Het is best opmerkelijk dat u niet in voorlopige hechtenis heeft gezeten en helemaal gezien uw strafblad,” zegt de politierechter voor ze vonnis wijst. “We leven in een samenleving waarin dit allemaal gebeurt. Zodra iemand iets niet bevalt, pakt hij een wapen en daar moet een halt aan komen.” Ze veroordeelt de Zwollenaar tot een gevangenisstraf van 5 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van 3 jaar. “Ik vind dat u echt 2 maanden moet zitten,” zegt ze tot slot tegen Rob B.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp