Standwerkersconcours Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Op zaterdag 8 augustus 2009 wordt op de rijbaan van de Melkmarkt en op de Grote Markt het Zwolse Standwerkersconcours 2009 gehouden. Ruim twintig van de beste standwerkers zullen de strijd aangaan, wie tot beste standwerker van 2009 in Zwolle zal worden uitgeroepen. Het spektakel begint om plm. 10.00 uur en zal duren tot 17.00 uur.

Een aantal deskundigen en speciale gasten (juryleden) zullen de verrichtingen van de  standwerkers nauwgezet gade slaan om na afloop unaniem tot een eindoordeel te komen, wie de winnaar zal worden. Dit jaar zal de jury bestaan uit: Roel van Olst, Gerrit v.d. Kooij, Herma Schapink, Alfons Sijbers, Wichert aan het Rot en Meine Boonstra. Wethouder Eric Dannenberg zal aan het einde van het concours de prijsuitreiking voor zijn rekening nemen.


Standwerkers zijn vaklui, hun act is meesterlijk. Het zijn de gangmakers op de diverse soorten markten. Concoursen in de standwerkerwereld zijn de plek bij uitstek om hun beroep volledig en baar behoren uit te voeren.   Tijdens een concours proberen de standwerkers hun uiterste best te doen om de mooiste, leukste, grappigste presentatie te geven om zodoende zoveel mogelijk producten proberen te verkopen. Men spreekt er wel eens van dat de standwerker door een ouderwetse grammofoonnaald is geïnjecteerd. 

Standwerken is in Nederland behoorlijk populair. Jaarlijks organiseert de CVAH (Centrale Vereniging Ambulante Handel) zo’n 120 concoursen, waarvan dit Zwolse concours er één is. Ons land kent een kleine 500 standwerkers, welke een belangrijke bijdrage aan het imago van de markt leveren. De “echte” standwerker is de jus van de markt, de toef slagroom op het toetje.

Op het concours van zaterdag 8 augustus a.s. demonstreren de standwerkers van alles. Je kunt het zo gek niet bedenken. Koopwaar die je normaal zo één-twee-drie niet koopt, maar die door de overtuigende en vaak humorvolle presentatie nu grif over de ‘toonbank’ gaat.

Blikopeners, een portemonnee,  inlegzooltjes, nagelvijlen, raamwissers, groenteschaven, kabelritsers, ministofzuigers, plunjezakken met snoep en potjes zalf. De deelnemers praten én verkopen deze dag de sterren van de hemel. Maar bovenal zorgen ze voor veel extra plezier in onze mooie historische Zwolse binnenstad.

Het standwerkervak  is een beroep waar je met veel plezier, doch door hard, eerlijk en "echt" te werken de markt in een goede, best bezochte sfeer kan behouden.  En natuurlijk u, als bezoeker van de “standwerkerstand" laten genieten van de grappen en grollen die, let wel, de welbespraakte standwerker "eruit gooit" ! Het beroep standwerker is zo oud als de weg naar Rome. Waren het vroeger de goede oude marskramers, venters of zogenoemde “kwakzalvers” die het platte land, de dorpen en steden bezochten, nu zijn zij, de standwerkers, de topartiesten van de markten en zorgen zij net even voor "de lekkere krenten in de gezellige Hollandse markt pap".

Zaterdag 8 augustus a.s.  kunt u ze bezig zien en u laten verleiden toch net “dat éne artikel” te kopen. U komt toch ook?

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)