SP kiest Yildirim als lijsttrekker voor Statenverkiezingen

Foto van auteur

Na zorgvuldige samenwerking met alle Overijsselse afdelingen, heeft de SP haar programma en kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart vastgesteld. Het verkiezingsprogramma heeft de titel ‘Overijssel menselijker en socialer’ gekregen. Op de kieslijst zijn kandidaten uit de hele provincie vertegenwoordigd met zeer uiteenlopende achtergronden. Düzgün Yildirim (43) zal net als vier jaar geleden de lijst aanvoeren en ziet zelfs mogelijkheden tot deelname in het nieuwe college.

 

Twee commissies waren de afgelopen maanden ijverig in de weer. De één had de taak om tussen alle aanmeldingen dertig kandidaten te vinden die de SP het beste kunnen vertegenwoordigen. De tweede commissie vertaalde de visie van de SP in het provinciale verkiezingsprogramma; een praktische aanpak voor de komende vier jaar. “Het programma vulde zich eigenlijk vanzelf”, vertelt lijsttrekker Düzgün Yildirim, “de afgelopen jaren hebben we stevig oppositie gevoerd tegen het beleid van CDA, PvdA en VVD, ons programma zit tjokvol socialere alternatieven”.

“Zo willen we gratis openbaar vervoer mogelijk maken, zijn we voor een stevigere aanpak van Essent en zijn we uitgesproken tegen de burgerluchthaven Twente,”, licht Yildirim toe. De SP voerde op provinciale thema’s ook actie buiten de Statenzaal. Bijvoorbeeld tegen de komst van een golfbaan ten koste van een natuurgebied in de Hof van Twente (onder de leus ‘Stop de ballen!’), tegen het topsalaris van Broersma (Essent) en voor een complete risicokaart van de provincie.

Twaalf redenen om nu SP te stemmen

Naast het programma publiceert de SP ook twaalf actiepunten. Deze speerpunten zijn voor de SP de belangrijkste thema’s in de verkiezingen. De SP wil onder anderen de burger meer betrekken bij de politieke besluitvorming (eerste punt), de privatiseringen stoppen (derde punt) en preventieve armoedebestrijding (punt vier). Ook het bouwen van meer betaalbare huur- en koopwoningen, investeringen in een vitaal platteland, steun voor de biologische landbouw en het tegengaan van discriminatie behoren tot de actiepunten.

Deze punten moeten worden waargemaakt door een lijst met voor provinciaal begrip jonge kandidaten. Na Yildirim volgt de 27-jarige Jelma Wiegersma uit Zwolle, in het dagelijks leven studente plattelandssociologie in Wageningen. Nummer drie van de lijst is huidig Statenlid Jean Rouwet (64) uit Hengelo. Ook de rest van de top 7 (het aantal zetels waar de SP op basis van de Tweede Kamerverkiezingen mag rekenen) zijn ingevuld door Twentenaren. Frances Leusink (45) uit Enschede staat op 4, stadsgenoot Colin Wilkinson (51) is nummer 5, Eric Smeenk (59) uit Hengelo staat zesde en nummer 7 is de 32-jarige Gezina van der Ven uit Almelo. De lijst wordt geduwd door fractievoorzitters uit de gemeenten van Overijssel. De jongste kandidaat is de 20-jarige Marijn Schrijver uit Zwolle op plek 24.

Yildirim verwacht grote winst

Na de historische overwinningen van de SP bij de verkiezingen in 2006, verwacht lijsttrekker Yildirim ook een grote overwinning op 7 maart. “Als de inwoners van Overijssel net zo stemmen als op 22 november, dan halen we zeven zetels in de nieuwe Statenzaal”, weet Yildirim. “Daardoor zijn de traditioneel grote partijen gedwongen met ons samen te werken aan echte nieuwe politiek”. Yildirim hoopt dat de andere partijen zich open zullen opstellen voor de punten van zijn partij. “Deelname aan een nieuw college is voor ons zeker een optie, daarbij sluiten wij geen enkele andere partij uit”, aldus de lijsttrekker.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “SP kiest Yildirim als lijsttrekker voor Statenverkiezingen”

 1. gaat die nou voor de pvda of de sp. met deze man weet ik het niet meer, dan weer in de politiek dan weer uit de politiek hopelijk heeft de provinciale staten niks met het fc stadion te maken want anders begint dat gezeik weer.

 2. Toch blijf ik het idee hebben, dat deze weblog, hoe goed ie ook is ( 🙂 ) bijna door de SP gesponsort wordt 😉
  =================
  Dat heb je mis Chris !!
  We zijn onafhankelijk op elk gebied.
  Wel is het zo dat de SP, met GL/DG, het meest actief naar de media is.
  Weblog Zwolle

 3. “Die afstand….dat reizen…..als ik gekozen was, had ik toch bedankt.”
  Recent uitgesproken woorden van meneer Yildirim na de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Wat dat betreft maakt de kiezer nu meer kans serieus genomen te worden als ze op hem stemmen, want voor de PS zal hij niet zover hoeven reizen. 8)

Reacties zijn gesloten.