Dick zien veraaltien: Van Gijtenbeek

Door Dick Algra

De situatie in 2023.
Foto: Dick Algra

Toen ik jaren terug verhuisde naar mijn huidige woonplek, werd ik de bijna-buurman van de heer Van Gijtenbeek. Een lange rijzige en ietwat statige man. Een van de laatste telgen van het geslacht Van Gijtenbeek, ooit eigenaren van een hotel-restaurant tegenover het station in Zwolle. Nu staat er het gebouw van de ABN AMRO Bank.

Het hotel heeft bijna vijftig jaar bestaan. Ene Gijsbert van Gijtenbeek nam in 1929 een café-restaurant, dat er al stond, over van ene J. Beenen en vernieuwde het tot volwaardig hotel, met 35 kamers, voorzien van koud en warm stromend water en centrale verwarming. Het was erg in trek bij vertegenwoordigers, er werd veel vergaderd en, gezien de ligging tegenover het station, was het ook zeer geschikt voor familiefeestjes.

Zoals vertegenwoordigers vroeger van de horeca gebruikmaakten komt niet meer voor. Het gereis met koffers vol met monsters van koopwaar is, zeker dankzij internet, welhaast geheel verdwenen.

Van Gijtenbeek stapte in 1939 uit het bedrijf, maar bleef wel eigenaar. Er werden in de loop der jaren directeuren benoemd, waarvan ik de laatste, Jan Hornstra, in mijn koffietijd nog heb mogen meemaken. Ik heb heel wat dozen met koffie, via een achteringang, het hotel binnengebracht. Nog steeds staat mij de geur, een combinatie van opgeslagen schoonmaakartikelen, vers fruit, groente en aardappelen, in mijn geheugen gegrift. Het bedrijf is in 1978 gestopt en een jaar later gesloopt.

Op een mooie zomerdag reisde ik eens per trein naar Zwolle. Bij het naderen van Zwolle, spraken een paar jongens, elders in de trein, goed hoorbaar af dat ze zouden proberen een gratis pilsje te scoren. Want, zo zei een van hen: “Als we geluk hebben is er een receptie gaande bij Van Gijtenbeek, dat kun je zien aan de buitenkant. Dan gaan we naar binnen, feliciteren het bruidspaar, lopen door, pakken een pilsje en gaan weer.” De voorpret was eigenlijk al voldoende.

Ik ben ze na aankomst in Zwolle gaan volgen. En ja hoor, het geluk was met hen, ze gingen naar binnen en kwamen een paar minuten later weer naar buiten. Zelden zoveel plezier gezien.

Foto's 2
Hotel van Gijtenbeek tegenover het station in 1974. - Foto: J. P. Koning
Hotel van Gijtenbeek tegenover het station in 1974.
Foto: J. P. Koning
De situatie in 2023. - Foto: Dick Algra
De situatie in 2023.
Foto: Dick Algra

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)