Deventenaar grijpt pikhouweel als politie tasers op hem richt: “Oow, gaan we zo beginnen, dan heb ik nog wel wat leuks!”

Het stroomstootwapen behoort sinds 2022 tot de politie-uitrusting.
Foto: Hugo Janssen

Eerder dit jaar heeft de 42-jarige Toby B. de muziek hard aan staan in zijn flatwoning aan de Johannes van Vlotenlaan in Deventer. Een buurvrouw belt de politie en die komen in actie. Het routineklusje voor de agenten loopt flink uit de hand. Het scheelde maar weinig of de Deventenaar was door een agent neergeschoten. De Deventenaar verscheen vrijdag in de rechtbank in Zwolle. Daar deed hij met een grijns op zijn gezicht uitgebreid zijn verhaal.

Op dinsdag 20 juni krijgen twee agenten een melding over geluidsoverlast aan de Johannes van Vlotenlaan. Ze gaan het trappenhuis van de flat binnen en lopen door naar de derde verdieping. Ze kloppen op de deur van de woning van Toby B. “De deur is open, kom maar binnen als je toch wat te zeiken hebt,” horen ze de bewoner roepen. Toby B. is op dat moment in de veronderstelling dat het zijn buurvrouw is. Ineens staat hij oog in oog met twee agenten. 

Dolken en messen
“Kankerlijers, mijn huis uit,” schreeuwt Toby als hij naar zijn onverwachtse bezoekers loopt. De agenten trekken hun stroomstootwapen. “Oow, gaan we zo beginnen, dan heb ik ook nog wel iets leuks!” roept de Deventenaar die dan een pikhouweel pakt en op de agenten af stapt. Voor de agenten is het bittere ernst en dat blijkt uit het proces-verbaal dat ze opmaakten. “Mijn collega greep het vuurwapen en als verdachte nog een stap dichterbij was gekomen dan was er gericht geschoten,” vertrouwde een agent toe aan het papier.

In de rechtbank verklaart B. dat het wel klopt wat de agenten beschreven. “Het pikhouweel is antiek gereedschap van mijn opa,” zegt de Deventenaar. “Ze kwamen het huis in stormen en ik zeg: wat is dat dan met die tasers,” is de verklaring van Toby waarom hij het pikhouweel pakte. Nadat de Deventenaar in de boeien is geslagen worden er nog meer wapens in de woning gevonden, onder meer messen en dolken. “Ach, een antiek aardappelschilmesje,” zegt Toby lachend in de rechtszaal.

Bedreigend gedrag
Op weg naar het politiebureau ging het in de politiewagen opnieuw mis. Als de geboeide Deventenaar op de achterbank zit gaat een agent op hem zitten. “Jullie zijn ook wel een stelletjes mietjes,” roept de Deventenaar de sterke arm toe. “Ik wil wel een 9 millimeter pakken en dan een wedstrijd doen wie er het beste kan schieten.”

Ook dat wordt hem als een bedreiging ten laste gelegd. “Ik heb niet eens een vuurwapen,” zegt Toby tegen de politierechter. “Ik vraag het me af of u echt snapt hoe bedreigend uw gedrag is geweest voor de agenten,” zegt de rechter tegen de herhaaldelijk lachende Deventenaar. 

De officier van justitie kan er niet om lachen. Zij eist een taakstraf van 80 uur met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 weken en een geldboete van 225 euro. De rechter gaat daar niet helemaal in mee. Ze veroordeelt Toby tot een werkstraf van 60 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 weken en 225 euro boete.

Foto 1
Het stroomstootwapen behoort sinds 2022 tot de politie-uitrusting.  - Foto: Hugo Janssen
Het stroomstootwapen behoort sinds 2022 tot de politie-uitrusting.
Foto: Hugo Janssen

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)