Bereidheid voor gezamenlijke aanpak terrasoverlast

Foto van auteur

Zwolle – Zwolse horeca-ondernemers, de gemeente en binnenstadbewoners gaan de komende tijd gezamenlijk (praktische) oplossingen bedenken om overlast rond cafés te voorkomen. Dat is de uitkomst van een overleg maandagavond tussen een aantal ondernemers en de gemeente.

Gemeente, horeca-ondernemers en politie hebben tijdens een gesprek geïnventariseerd hoe zo goed mogelijk kan worden omgegaan met de bestaande regelgeving rond horecabedrijven. De afgelopen weken heeft de politie regelmatig op moeten treden naar aanleiding van overlastklachten rond cafés. De horeca-ondernemers stellen dat zij onvoldoende zijn betrokken bij het voorkomen van de overlastklachten. Bovendien voelen zij zich overvallen door een brief van de gemeente waarin de regels en wijze van handhaven nog eens uiteen werden gezet. Afgesproken is dat nu gezamenlijk gekeken wordt hoe overlast voorkomen kan worden zonder de bedrijfsvoering van de horecabedrijven aan te tasten. De uitkomsten moeten toepasbaar zijn in de gehele binnenstad, is de afspraak. De binnenstadbewoners en Koninklijke Horeca Nederland afdeling Zwolle worden daarom betrokken bij vervolgstappen.

15 gedachten over “Bereidheid voor gezamenlijke aanpak terrasoverlast”

 1. Helaas wordt niet duidelijk waar de overlast uit bestaat. Raden? Voor een erg groot deel veroorzaakt door een “kwade dronk”. Hebben die mensen geen sociale contacten die ze niet op risicovolle plekken laten komen?

 2. Vreemd, nu de horecaondernemers stellen dat ze niet betrokken zijn bij het voorkomen van overlastklachten. Dan weet je dus zelf niet wat er buiten je zaak gebeurt, of het kan je gewoon niet schelen. Het is ook een implicitiete verantwoordelijkheid, zelfs een verplichting van de ondernemer dat het rond zijn zaak niet uit de hand loopt, en dat is niets nieuws, dat is een voorwaarde die aan je vergunning gekoppeld is. Maar het is een goede zaak dat ook bewoners verder betrokken worden bij het nadenken over praktische oplossingen.

 3. Ze mogen de stoep niet gebruiken maar zijn er wel verantwoordelijk voor?
  Zo lust ik er nog wel een, als de overheid de stoep als openbare ruimte wil beschouwen dan is dat een ding, maar voor openbare ruimten is de overheid verantwoordelijk, niet de uitbater van de kroeg.


 4. Ik ben benieuwd wie nou die mensen zijn die er last van hebben.
  De eerder genoemde kroegen hebben normaal geen last van vervelende bezoekers. Misschien is er maar één klager die bang is dat zijn dure appartementje in de binnenstad wat minder geld waard word…. >:(
  De tijd zal het leren.

 5. @ ghehe, begreep van iemand bij zo’n tent dat het ook iets met terrasvergunning te maken heeft. Bedoel, die bedrijven hebben geen terras, maar betalen er ook niet voor. Mensen als Papje schrijven dan iets vanuit de onderbuik in hun blaadje, dan moet iedereen dat blijkbaar voor feiten aannemen.

  Taak voor de gemeenteraad om duidelijkheid te scheppen, lijkt me.

 6. @ghehe,

  citaatje uit de APV:
  “De exploitatie van een horecabedrijf, …., moet zodanig geschieden dat daardoor de woon- en leefsituatie in de omgeving van het horecabedrijf en/of de openbare orde niet op ontoelaatbare wijze nadelig worden beïnvloed”

  Dat is nu precies wat er aan de hand is. De kroeg zonder terras verplaatst zijn nering naar de openbare ruimte. Als dan de overheid z’n verantwoordelijkheid neemt, schreeuwt men moord en brand.

  Ik begrijp hun moeilijke situatie, maar men moet nu niet de vermoorde onschuld spelen, en doen alsof de gemeente een hetze aan het voeren is. De echte oorzaak ligt in het rookverbod, daar moet men de pijlen op richten. In andere landen blijkt versoepeling in dit soort situaties ook te kunnen. Ondertussen zijn er best wel goede afspraken te maken, ook met omwonenden. Het gaat hier om wederzijds begrip.

 7. Toon dat vind ik nou eens een goede redenatie.Het kan inderdaad in andere landen ook.Laatst in Keulen op een prachtige zomeravond,er was een enorme drukte zonder echt lawaai van muziek.Iedereen was buiten tot 12 uur en ik denk dan ook dat je groot gelijk hebt dat als er goede afspraken worden gemaakt er veel mogelijk is.En Dick wat heb jij toch tegen Papje,die man wil in mijn ogen toch echt het beste voor onze binnenstad,nu ook weer als voorzitter van het thorbeckegrachtfestival,maar ja als je in Zwolle met je kop boven het maisveld uitsteekt is er altijd commentaar en/of jaloezie

 8. Hé Wichert, ken Papje al een tijd. Heeft een hele voorgeschiedenis, hier al meerdere keren uit de doeken gedaan. Vraag hem er anders maar eens na. Het heeft absoluut nixxx met je te zomaar-conclusie “kop boven het maaiveld uitsteken” te maken. Vind het juist geweldig dat mensen hun nek uitsteken. Dacht dat jij me wel beter kende.
  In mijn reactie van 9:03 doel ik trouwens op zijn VVD-propaganda.
  Ben er overigens van overtuigd dat Papje uitstekend voor zichzelf kan praten.

 9. Dick net zogoed als je iemand mag aanvallen mag je toch ook iemand wel verdedigen,ik dacht dat het hier ging over het terras gebeuren al die onzin die ze bedenken .Toch niet over de VVD.En als de gemeenteraad duidelijkheid moet scheppen kan dat misschien dan nog dit jaar???Dacht dat je mij wel beter kende schrijf je.Ik lees deze berichten nog niet zolang,dus zo goed ken ik je nog niet,misschien kom ik je ooit tegen en kunnen we onder het genot van een biertje(als je dat drinkt) lekker ergens buiten met of zonder terras verder kletsen.Ik praat liver dan ik schrijf want ik maak nogal veel fouten.(Te impulsief)

 10. Hé Wichert, jij vindt dat ik iemand aanval met

  Mensen als Papje schrijven dan iets vanuit de onderbuik in hun blaadje, dan moet iedereen dat blijkbaar voor feiten aannemen.

  In de post van Toon staan de feiten/regels, zo je ziet. Zie ook dondersgraag een mooi terras voor De Heetebrij bijvoorbeeld, we hebben het er daar vaak over gehad. Papje vindt het wederom nodig in zijn suggestieve stukjes af te sluiten met En u kunt als burgers meebepalen hoe die colleges eruit zien —-meervoud: staat er echt—-
  Triest voor de man met de Kamerbrede ervaring. In tegenstelling toch Jerommeke (CDA-er) beantwoordde hij geen enkel mailtje aan hem gericht. Iemand van Groen-Links besloot te reageren op zijn column in De Swollenaer, die werd op een laffe h*ernalistieke manier in de sandwich genomen. Zonder weerwoord dus. Had ook al een mail gestuurd ongeveer toevallig van dezelfde strekking en rond dezelfde tijd. Die heb ik ingetrokken ivm trieste familie-omstandigheden aan zijn kant. Wel triest dat je als raadslid je mening in columns moet zetten, waarop niet kan worden geantwoord. Veelal worden anderen erg makkelijk neergezet. Hij heeft ook wel wat geinigs geschreven hoor. Heb er hier 1 hangen waarop ie een kerstmuts draagt.
  Tijdens zoveel jaar PEC-Zwolle loog hij, toen we het erover hadden. Al was er een getuige bij, laat maar….da’s allemaal al te lang geleden. Maar eerlijkheid is toch een vereiste in een discussie. In het leven helemaal.
  Vind het verder best Wichert; hij doet maar.
  Een biertje is altijd een genot en och….volgens mij ben je niet gauw te impulsief. 😉 Misschien moet er wel vaker op de intuitie worden gehandeld en gereageerd; wie zal het zeggen?

 11. Cafés in Zwolle zonder terras mogen hun klanten toch buiten een drankje schenken, maar zodra er overlast is wordt er opgetreden.

  Dat is een compromis dat de gemeente heeft gesloten met horeca-ondernemers. De ondernemers zonder terras kregen onlangs een brief dat klanten niet meer buiten mochten staan. Er waren teveel klachten van omwonenden. De gemeente heeft nu besloten iets soepeler om te gaan met de regels

  RTV Oost

 12. Hoorde het in het RTVTwente-journaal. Voelt fijn om niet ver voor dit bericht bij het “mooiste café zonder officieel terras” al een heerlijke schuimer in de vensterbank buiten te hebben gedronken. Daarvoor kon je nog mooi op authentiek houten stoeltjes zitten. Dit compromis lijkt goed.

  Klachten niet snel.

 13. Joop ben je gek op vla-flip,dan heb ik al een lid.Ik ben overigens niet zo gauw ergens fan van,want ieder mens heeft zijn eigenaardigheden en ikzelf een heleboel,misschien jij zelfs ook Joop.?????

Reacties zijn gesloten.