Melkmarktpanden mogen gesloopt worden…

Foto van auteur

Zwolle – Minister Plasterk concludeert dat er geen zwaarwegende gronden bestaan om de panden Melkmarkt 7 en 9 de status van rijksmonument te geven. Eerder heeft de minister al besloten de panden Melkmarkt 1-5 niet tot rijksmonument aan te wijzen. De minister boog zich over de kwestie na bezwaren van de Stichting Bankgebouw Van Straaten tegen de voorgenomen sloop van de genoemde panden.

cartoon_melkmarkt.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

55 gedachten over “Melkmarktpanden mogen gesloopt worden…”

 1. De betonmaffia regeert.
  We herdenken het gouvernementsgebouw, De Zwolse jordaan oftewel het Eiland, de straatjes die nu het Aldo van Eijkplan genoemd worden, de bebouwing rond het Rode Torenplein en Jufferenwal, grote delen wat eens de Waterstraat hete en de zijstraten als Vosjessteeg en Achter de Broeren.
  Is het er beter op geworden?
  Nee, want over vele van deze moderne betonbouw gebouwen denkt men na van hoe nu verder met deze gedateerde nietszeggende troep.
  Maar onze bestuurders zullen juichen, ze staan vooraan bij de opening van weer zo’n wanstaltig nietszeggend betonblok met grote glasruiten, een gratis glas in de hand en een dikke sigaar in hun muil.
  En over twintig jaar zullen de nieuwe bestuurders zeggen dat het toch zonde was, maar dan hebben deze bestuurders reeds een leuk commissariaat.

 2. Mijn eerste les bij geschiedenis:
  Zonder geschiedenis geen heden en zonder heden geen toekomst.
  Ga vooral door om je geschiedenis te slopen…. :'(

 3. Alles wat mooi was in Zwolle is de afgelopen 20-40 jaar afgebroken en zijn betonblokken voor in de plaats gekomen, het oude Zwolle veranderd langzaam in een niet bijna 800 jarige stad waardig, met als eenige doel dat de bestuurders later kunnen zeggen dat zij dat hebben gerealiceerd

 4. terecht dat deze foeilelijke gebouwen gesloopt gaan worden, als we als stad Zwolle uitstraling willen hebben moeten er gewoon hypermoderne panden gebouwd worden

 5. Spijt me geweldig Ans maar ik vind dat bankgebouw nou niet bepaald mooi. Hypermoderne panden hoeven van mij nou ook niet echt trouwens.

 6. Gouvernementshuis, Geijtenbeek Hotel aan het stationsplein, waar nu die grijze abn bunker staat, need I say more?
  En wat dacht je van het stadhuis met “moderne aanbouw?
  Provinciaal museum met de pure disharmoniërende glasbak ernaast aan de Melktmarkt, een wanstaltiger contrast ben ik niet vaak tegengekomen. Mag de vastgoed maffia maar zo zijn gang gaan in Zwolle?
  >:(

 7. Het is werkelijkwaar schandalig. Ook hoe ze nu al jaren met die panden omgaan. De duiven leven er al in! Als ze nou vanaf het begin de boel goed hadden onderhouden en goed hadden benut (geen outletstore erin dus) dan hadden ze misschien de potentie van deze panden hoe ze nu zijn ingezien. Maar uiteraard is dat nooit de intentie geweest…. De gemeente kust de kont van de eigenaar. Zo zie je maar weer wie de echte machthebbers zijn in deze wereld.

  Gaan wij als Zwollenaren hier nog wat aan doen of blijft iedereen gewoon reaguren op deze weblog?? Het is toch belachelijk dat de bewoners van de stad alles maar moeten slikken. Onder het mom van klankbordgroepen wordt je de waan gegeven dat wij best inspraak hebben hoor, jaja, alles wat ze graag willen komt er toch wel. Dat wij dit allemaal pikken snap ik echt niet. De macht ligt bij bij het volk, wij moeten de handen ineen slaan en al die leugens niet pikken. Of moet Zwolle ook zo’n snob-stad worden……!!??

 8. Hoe was de bouwkundige staat van de gebouwen? Waarom voldeden de panden niet aan de norm van rijksmonument? Vaak lijkt “smaak” in dit soort discussies de boventoon te voeren. Maar over “smaak” valt niet te twisten. Hopen dat er wat mooist voor in de plaats komt. Verwacht daar ook wel inspraakmogelijkheden in.

 9. @Bart

  Actie? Zeg het maar.

  Het is een regelrechte schande.

  Overigens weer een project van DLH ontwikkeling. Geen website van te vinden, maar betrokken bij alle lucratieve bouwprojecten in onze stad: nieuwbouw Achmea, woningen in het hogere marktsegment aan de oude Veerweg, Wipstrikpark etc. etc.

 10. Wacht nou eerst maar eens af wat er terug komt…wat er nu staat vind ik in ieder geval niet mooi, dus slechter kan niet. Verder is het de bedoeling meer een doorloop van de Melkmarkt naar de Luttekestraat te maken. Beter dan die er nu is met die donkere doorgang. Ik ben in ieder geval wel nieuwsgierig wat er gaat komen.

 11. De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuur en Monumenten heeft besloten dat deze panden niet bijzonder genoeg zijn om ze als Rijksmonument aan te merken en ik kan me daar wel iets bij voorstellen. De panden van de ABN zijn misschien nog het bewaren waard maar de Tijl-panden zijn van het type 13-in-een-dozijn. Deze voegen dus niets toe aan de prachtige binnenstad van Zwolle waar alle bouwstijlen uit de laatste 4 eeuwen vertegenwoordigd zijn en dus straks ook de jaren 2000!

 12. @Dick

  Kennelijk zijn jouw smaakpapillen iets anders ontwikkeld dan die van mij.

  Mijns inziens dient uiterst terughoudend te worden omgegaan met sloop en nieuwbouw in de parel van Zwolle (onze historische binnenstad).

  Deze ontwikkeling is louter en alleen ingegeven door financiële belangen. Niet de eerste keer overigens in Napels aan de IJssel.

  Hiervoor worden karakteristieke kenmerken en monumentale waarden opgeofferd.

  Het bankgebouw is een zeer gaaf voorbeeld van een kantoorgebouw uit het Interbellum (dat is de periode tussen twee wereldoorlogen). Hoewel het interieur van het bankgebouw is gemoderniseerd, is met name de voorgevel in vrijwel originele staat met zorgvuldig vormgegeven detaillering.

  Het bankgebouw vertegenwoordigd een combinatie van architectuurstijlen van de Amsterdamse School en Delftse School dat in Zwolle zeer sporadisch is toegepast. Door zijn opvallende architectuur voegt dit gebouw een volstrekt uniek bouwkundig en bijzonder accent toe aan de rijke historie in het stadsbeeld van Zwolle.

  De rode panden aan de Melktmarkt 9 hebben een bouwhistorische waarde. Er is een 18de eeuwse kap aanwezig. De eikenverdiepingsvloer van Melkmarkt 7 dateert waarschijnlijk uit de eerste helft van de 17e eeuw. Verder waren in de bovenwonng nog veel historische elementen aanwezig. Tevens is een fraai trappenhuis uit de jaren 30 dat nog intact bewaard is gebleven.

  Uit het advies van de monumentencommissie is gebleken dat de kelder onder een van de twee panden monumentale waarden hebben.

 13. Eens met Gait, oneens met RP, afwachten en zien wat er komt? Als het tegen valt is het al te laat. Al moet ik zeggen dat de geplaatste link met tekeningen er goed uit zien. En omdat ik niet overal negatief over wil zijn. Het “eiland” projekt vind ik ook zeer geslaagd. Dit is wel een smaakvol staaltje van harmoniërende integratie van nieuw met oud.

 14. Gelukkig wel El Rey, geloof dat jouw smaak ook nog wel eens verandert. Gezien de manier waarop je naar de FC kijkt en pas onlangs keek. Zoals gezegd valt er over smaak niet te twisten.
  Benieuwd naar de staat dus en naar de argumenten waarom geen rijksmonument. Zolang ik die feiten niet ken, kan ik enkel over de smaak praten en ik vind het plaatje in de “slooplink” wel aansprekend.

  Opvallende mededeling nog:

  Het college onderkent dat de panden aan de Melkmarkt monumentale waarden bezitten. Bij de sloop van de panden zal zoveel mogelijk bouwhistorisch materiaal gespaard worden. Dit materiaal wordt opgeslagen en hergebruikt bij de restauratie van andere panden.

  Zagen we maar meer

  harmoniërende integratie

  Joppuh!

 15. @Joppuh, inderdaad het eiland is prachtig geworden.
  Van mij mogen ze het betonblok van WE tot aan de V&D ook platgooien en in dezelfde stijl heropbouwen.
  Maar deze zaak stinkt gewoon weer naar steekpenningen en onderhandse deals.

  Napoli Isala.

 16. Er is in ieder geval weer eens aangetoond dat wat de inwoners er van vinden niet belangrijk is .Wat ik wel gehoord heb is dat het afschuwelijke vierkante blok Crepain of zoiets niet doorgaat.Geen belangselling genoeg,wat gek voor die prijs.Nu die domme brug nog weg van de Diezerpoort naar het Theater,maar ja dat zal moeilijker gaan want daar heb je geen kopers voor nodig.Weggegooid geld .Laat de drukste parkeergelegenheid in tact Noordereiland en maak daar een beveiligde fietsgarage bij.

 17. Over smaak valt inderdaad niet te twisten.

  De gronden waarop het voormalige bestuur en directie van FC Zwolle trainer afscheid trachtte te nemen van Jan Everse vond ik onsmakelijk. Temeer daar de sportieve prestaties hiertoe geen enkele aanleiding gaven. De hele zaak heeft het imago van (FC) Zwolle ernstig beschadigt en was geenszins in het clubbelang.

  Mijn visie op FC Zwolle is niet veranderd. Ik heb al heel lang van tevoren in mijn columns gewaarschuwd voor de gevolgen van beslissingen zoals die nu steeds zichtbaarder worden. Een nieuw stadion was het middel bij uitstek om het Eredivisieschap te heroveren. Het stadion zoals dat nu is opgeleverd, biedt de club echter niet de juiste en vereiste condities.

  Ik heb lang gehoopt op wijsheid en dat men tot inkeer zou komen, maar dat is helaas niet gebeurt. Ik had heel lang de hoop dat FC Zwolle zou uitgroeien tot een Eredivisieclub. De potentie had het in ieder geval. Buiten het veld (aan de onderhandelingstafel) is de (wed)strijd echter verloren. De toekomst is voortaan Jupiler League.

  Mijn visie op ingrepen in de historische binnenstad van Zwolle is ook niet veranderd. Van sloop en nieuwbouw vanuit financiële motieven waardoor unieke monumentale waarden verdwijnen krijg ik een vieze smaak in de mond. Het nut en de noodzaak van deze stedenbouwkundige ingreep vind ik onvoldoende onderbouwd:

  ⤽Het college onderkent dat de panden aan de Melkmarkt monumentale waarden bezitten. Bij de sloop van de panden zal zoveel mogelijk bouwhistorisch materiaal gespaard worden. Dit materiaal wordt opgeslagen en hergebruikt bij de restauratie van andere panden.
  In de belangenafweging heeft het college ook geconcludeerd dat de bestaande nieuwbouwplannen in een dusdanig vergevorderd stadium zijn dat het niet verantwoord is om nu in te breken op deze plannen. Dit zou een vertraging van enkele jaren met zich meebrengen en hoge kosten voor de eigenaar/ontwikkelaar.⤝
  Bron: collegebesluit 7 maart 2007

  Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen (2010) zal ik daarom anders stemmen.

  De cartoon vind ik treffend en smaakvol 😉

 18. Ben je al bij Swollwacht betrokken Wichert of zit dat nog in de pen?
  Misschien kan de Carnavalsdj zijn hoogstpersoonlijke kubus nog meenemen naar zijn camping. Camping-kubus allitereert mooi. Erger me niet zo aan de fietsen in de binnenstad, hoort eigenlijk wel bij een….dynamische stad.

 19. De enorme vernieuwingsdrang van het college van B&W heeft ook voordelen.
  Zwolle is straks de stad met de meeste warenhuizen.
  Daar waren huizen, daar waren huizen en daar waren huizen.;D

 20. Ok El Rey, vond je positieve teneur over de FC in een post een tijd geleden aardig naar het negatieve over geslagen. Je stemt om de sloop niet meer op de partij waar je hiervoor op stemde. Is de sloop hun schuld? Het wordt…Lev-06? Da’s mijn alternatief, ga ff bij mezelf af.

 21. @wichert

  Het is met name de argumentatie op basis waarvan men dergelijke besluiten neemt, die mij steekt. Dit versterkt het beeld dat participatieve planvorming in Zwolle vooral bedoeld is om de boel rustig te houden. Het beeld dat college en ontwikkelaars meer oog hebben voor euro’s op korte termijn dan kwaliteit op lange termijn wordt er ook alleen maar door versterkt.

 22. Graag verneem ik de deskundige en belangrijke mening van de heer Willem Lucht, onze hoop in moelijke en bange dagen.

  Willem: Kom er maar in !

 23. @Dick

  Ik was aanvankelijk positief gestemd. Ik heb lang aangedrongen op de reorganisatie binnen FC Zwolle zoals die nu heeft plaatsgevonden. Voor de redenen zie de 12 punten op de website van vooruit met FC Zwolle.

  De reorganisatie is echter te laat gekomen om het tij nog te keren. Het nieuwe bestuur moet roeien met riemen die tekort zijn om de ambitie te realiseren. De stadiondeal is niet het succes wat het had moeten zijn.

  Ik ben daarom enorm teleurgesteld dat ??men?? dit in Zwolle heeft laten gebeuren. Het doel ??FC Zwolle in de Eredivisie?? is gemist.

  Toch verbaast het mij niet. In de voormalige hoofdstad van de smaak zie ik persoonlijke belangen vaker prevaleren over het algemeen belang. Geld, status en macht zegevieren over kwalitatief juiste keuzes voor de stad en samenleving.

  Bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zal ik deze vernieling van de historische binnenstad zwaar laten meewegen. Ik heb PvdA gestemd. De PvdA maakt deel uit van het college dat hiermee heeft ingestemd. Het wordt voor mij in 2010 dus niet opnieuw PvdA. Welke partij het wel wordt? Dat weet ik nog niet. Lev-06 investeert veel in zijn bekendheid maar echte daden heb ik nog niet gezien. Let wel juist bij dit soort ontwikkelingen kunnen partijen hun hart voor de stad laten zien!

 24. @dick

  Ik rep in het geheel niet over steekpenningen.

  In de belangenafweging heeft het college ook geconcludeerd dat de bestaande nieuwbouwplannen in een dusdanig vergevorderd stadium zijn dat het niet verantwoord is om nu in te breken op deze plannen. Dit zou een vertraging van enkele jaren met zich meebrengen en hoge kosten voor de eigenaar/ontwikkelaar.

  Ik herleid daaruit dat dit plan het moest worden (geen enkel alternatief denkbaar) en dat het belang van de ontwikkelaar (DLH) zwaarder heeft gewogen dan de monumentale waarden die nu voorgoed verloren gaan.

 25. Elrey precies zo is het en Dick wat die fietsen betreft Als er op Noordereiland een grote stalling komt is die op de melkmarkt niet nodig dan kunnen ze die gebouwen met rust laten.

 26. Hoe gaat die besluitvorming dan in het college El? Jij weet zeker dat de genoemde partij voor sloop heeft gestemd? Kan me nu nog geen mening vormen. Weet bijvoorbeeld niet:
  -Hoe was de bouwkundige staat van de gebouwen was. Zag er niet fraai uit, maar dat is een indruk. Gaat mij om de resultaten na onderzoek.
  – Waarom de panden niet voldeden aan de norm van rijksmonument.

  Ga niet discusseren op onderbuikgevoelens. En al zeker niet op smaak.
  Geloof niet in de meest complottheorien, lees mede daarom maar ook om nog een reden of 1000 de TeleTroepToeTerT niet. Opnaaiien is zo makkelijk. Het alternatief ziet er in elk geval mooi uit. Heb vertrouwen in de deskundigheid bij de constateringen.

  Natuurlijk blijf ik gewoon PvdA stemmen. Deze actie veranderd daar niets aan. Vreemd dat jij zo overloopt zonder de feiten te weten. Geen behoefte om die even te checken via een mailtje of zo? Aanames zijn makkelijk gedaan. Zeker op geroeptoeter van anderen.

 27. @ Wichert: Van mij hoeft dat dus niet, een overdekte fietsenstalling. Maar ik begreep dat de meerderheid er wel voor is. En Swollwacht, ben je daar nu al bij?

 28. Wat betreft Swollwacht ben ik wel benadert om op de lijst te staan.Ik zou graag wat meer werk willen maken van het ouderenbeleid.Als vrijwilliger bij de Havezathe en rivierenhof,zie schrijnende gevallen,heel hard werkend personeel ,heel veel vrijwilligers,maar ook veel dingen die in mijn ogen beter kunnen en moeten.willen wij in de toekomst ook nog maar iets te zeggen willen hebben over ons eigen leven dan zullen wij daar hard aan moeten werken.Ook de amateursport in alle takken ,vooral de kleinere maar niet minder belangrijke sporten,zullen het in de toekomst moeilijk krijgen.Vrijwilligers,geldgebrek,ruimtegebrek en een gebrek aan doorpakkers bij de raadsleden.Om zo maar eens wat te noemen .

 29. Da’s duidelijk Wichert. Je hebt nog niet geantwoord, maar je zou het goed “ja” kunnen zeggen. Nou ja, werk zat dan. Even afwachten of het ook een verkiesbare plaats wordt.

  ’t is mijn partij niet, maar toch alle succes.

 30. @dick

  Ruimtelijke ontwikkeling is mijn vak (ik ben planoloog). Zwolle is mijn geboorte- en woonplaats en vanuit mijn passie voor geschiedenis volg ik ruimtelijke ingrepen in onze historische binnenstad nauwlettend. Ook deze ontwikkeling volg ik al jaren, maar ik zal jou niet vervelen met alle details. Kern is dat het college een besluit heeft genomen en dat andere overheden hiermee instemmen. In het verleden had de Zwolse gemeenteraad in de tijd van de cityvorming eens plannen voor een snelweg dwars door de binnenstad toen stak de provincie daar gelukkig een stokje voor. Nu doet het Rijk dit niet.

  Ik citeer opnieuw het collegebesluit:

  ⤽Het college onderkent dat de panden aan de Melkmarkt monumentale waarden bezitten. Bij de sloop van de panden zal zoveel mogelijk bouwhistorisch materiaal gespaard worden. Dit materiaal wordt opgeslagen en hergebruikt bij de restauratie van andere panden.
  In de belangenafweging heeft het college ook geconcludeerd dat de bestaande nieuwbouwplannen in een dusdanig vergevorderd stadium zijn dat het niet verantwoord is om nu in te breken op deze plannen. Dit zou een vertraging van enkele jaren met zich meebrengen en hoge kosten voor de eigenaar/ontwikkelaar.⤝

  Ik concludeer hieruit dat het college, waarvan de PvdA deel uitmaakt, heeft besloten dat er geen ruimte is voor alternatieve plannen en instemt met de sloop en nieuwbouw. Het college onderkent weliswaar de monumentale waarden, maar laat andere (private) belangen zwaarder wegen.

  Ik hecht sterk aan het behoud en de versterking van onze historische binnenstad en vind dat dit besluit hier afbreuk aan doet. De panden stonden niet op instorten en zelfs dan is sloop nog niet de enige optie.

  Mijns inziens leidt dit besluit niet tot een win-win situatie. Naar mijn mening kan er best een alternatief plan worden ontwikkeld met alle partijen die in het voortraject zijn geconsulteerd. Ik vind het triest om te constateren dat het gemeentebestuur keer op keer weer in juridische gevechten verzeild raakt met een prachtige club als de vrienden van de stadskern. Dat is echter logisch als er eigenlijk geen ruimte wordt gelaten voor participatieve planvorming.

  Ik voel niet de behoefte om in te gaan op jouw persoonlijke aannames (dat ik overloop zonder de feiten niet ken, papegaai, opnaai, geen vertrouwen heb in deskundigheid) en off topic zaken (FC Zwolle). Als jij dat wel hebt dan moet je mij eens persoonlijk aanspreken i.p.v. achter een toetsenbord.

  Het stelt mij teleur dat unieke waarden in onze binnenstad verdwijnen. Volgens mij hadden deze heel wel behouden kunnen worden en samen kunnen gaan met nieuwe functies.

  Jij bent tevreden over de doorgang van de geplande herontwikkeling. Ik niet.

  Jij stemt in 2010 PvdA. Ik op een andere partij.

 31. Willem Lucht: Ik heb je nog niet zien flyeren op de kermis om hiertegen te protesteren.

  En dit terwijl je doelgroep hier in grote aantallen te vinden is. Wordt Wakker Willem !!!

 32. @ El: Het Rijk zal de algemene richtlijnen voor rijksmonumenten toepassen. Dat is wat anders als ergens een stokje voor steken.

  Waren er alternatieve plannen? Hoe stond de gemeenteraad in de besluitvorming, niet actief meegedacht aan een oplossing?
  Belachelijk laat, als er nu nog niets ligt.
  Jij gaat ervan uit dat besluitvorming door het volledige college is genomen. Maar bijvoorbeeld toen met de kubus van Dooremolen was dat niet het geval begreep ik.

  De Vrienden hebben in het verleden ook lang niet altijd beslissingen genomen waar ik het mee eens was.
  Heb niet de behoefte je persoonlijk aan te spreken vond je koerswijziging mbt de FC wel erg opvallend. Heb ook niet meer of minder gedaan als dat te constateren.

  Persoonlijk heb ik wel vertrouwen in de ontwikkeling, vind de geplande bouw er aansprekend uitzien.

  Gelukkig mag iedereen in dit mooie land stemmen waar hij/zij op wil stemmen. Dit telt evengoed voor onze geweldige stad.

 33. “Wakker worden” :D:D:D Het meest kneuzige woord van 2009. Geïntroduceerd door de TeleTroepToeTerT en inmiddels overal voor gebruikt… Er is zelf een Volendamse-stijl gegeld-hoofd die er over zingt. Wat mij betreft mogen die lui die wakker moeten worden, gewoon blijven pitten.

 34. @knol
  Omdat ik vanaf mijn werkplek uitzicht heb op…….. ……de kermis. Ik heb veel florissante persoonlijkheden rond zien dwalen, echter onze grote leider heb ik nog niet kunnen ontwaren.

  ===========

  On-topic a.u.b. !

 35. @dick

  Niet het Rijk maar de gemeente Zwolle is primair bevoegd gezag inzake de ruimtelijke ontwikkeling van de binnenstad van Zwolle.

  In het verleden heeft de gemeente ingestemd met de sloop van veel bijzondere panden in de binnenstad (het Gouverneurshuis, de ??Zwolse Jordaan?? etc.). Helaas herhaalt de geschiedenis zich voor de Melkmarkt.

  De tijdbeelden en waarden die de panden vertegenwoordigen gaan nu voorgoed verloren.

  Er waren wel degelijk alternatieve plannen. Kijk maar eens op de website van de stichting Bankgebouw van Straaten:

  ⤽De beide panden, Bankgebouw Van Straaten én de Tijlpanden, bieden legio mogelijkheden om in te passen in de plannen. Een eerste aanzet van de Stichting:

  Bankgebouw Van Straaten:
  Dit gebouw uit 1928 is in de jaren 70 intern verbouwd, door het samen te voegen met het bankgebouw aan de Voorstraat. Het huidige gebouw “loopt” door naar de Voorstraat. Hiervoor is er meer vrijheid in de invulling en hoeft het niet beperkt te blijven tot de omvang van het pand uit de jaren 30.
  Zo kan in het bankgebouw perfect een brasserie van hoog niveau gevestigd worden. Juist de combinatie van oud en nieuw moet aantrekkelijk zijn voor een toekomstige uitbater. Op de bovenverdiepingen kunnen woningen of horeca ondergebracht worden.

  De rode Tijlpanden:
  Op de begane grond is de scheidingsmuur tussen de twee panden niet meer aanwezig. Dit geeft meer mogelijkheden voor toekomstige functies, zoals een winkel. Een winkel die behoefte heeft aan een wijnkelder, zal erg blij zijn met de laatmiddeleeuwse kelders onder het pand.
  De huidige pui kan vervangen worden twee nieuwe puien, waardoor de panden weer het uiterlijk krijgen van twee gebouwen. In de Diezerstraat en omgeving zijn hier mooie voorbeelden van te vinden.
  Op de eerste en twee verdieping kan, net als in het plan van Ponec, wonen gerealiseerd worden. Het grote voordeel is dat de huidige panden als “sfeer”hebben, nadat ze opgeknapt zijn.

  Kortom:
  Het bankgebouw en de twee rode panden kunnen uitstekend worden ingepast. De inpassing van de nieuwe gevels is zorgvuldig gekozen. Wanneer deze naast de bestaande elementen van het bankgebouw en de twee rode panden wordt geplaatst, versterken de nieuwe en oude elementen elkaar en ontstaat er een levendig en goed uitgebalanceerd stedenbouwkundig plan.⤝

  Als planoloog verbaas ik mij erover dat het voor de gemeente Zwolle kennelijk onmogelijk is om de unieke waarden in grofweg 1/6 van het plangebied te behouden en te integreren in een ruimtelijk plan. Nee, alle gebouwen moeten per se gesloopt worden.

  In retrospectief terug kijken op het besluitvormingsproces is alleen in politiek opzicht interessant. Persoonlijk ben ik daar niet in geïnteresseerd. Ik heb je al eerder duidelijk gemaakt dat mijn interesse van vakmatige (planologie en stedenbouw) en persoonlijke aard is (liefde voor geschiedenis/historische binnenstad van Zwolle).

  Waar het mij om gaat is (on topic) dat het behoud van de panden de beoogde ontwikkeling niet in de weg staat. Juist de combinatie van oud en nieuw versterken de aantrekkingskracht én het historisch karakter van de stad. Maar kennelijk denkt de gemeente dat dit alleen kan worden bereikt door ALLE panden plat te gooien zelfs als hierdor monumentale waarden verloren gaan.

  Je hebt dus niet de behoefte om in een persoonlijk gesprek te bezien of jouw beeld van mij wel klopt. Je kent mij niet en hebt mij nog nooit gesproken. Onthoud je dan ook van off topic opmerkingen/kwalificaties over mij, maar ook over anderen. Willem Lucht neerzetten is ook niet nodig.

 36. @ El; Dat primaire gezag is logisch. Daarna is dit gebeurd

  Minister Plasterk concludeert dat er geen zwaarwegende gronden bestaan om de panden Melkmarkt 7 en 9 de status van rijksmonument te geven. Eerder heeft de minister al besloten de panden Melkmarkt 1-5 niet tot rijksmonument aan te wijzen. De minister boog zich over de kwestie na bezwaren van de Stichting Bankgebouw Van Straaten tegen de voorgenomen sloop van de genoemde panden

  Het Rijk zal de algemene richtlijnen voor rijksmonumenten toepassen.

  De Zwolse Jordaan = toch Het Kromme Jak. Kees Prins kwam hier als regisseur nog speciaal naartoe om zijn film over het leven van Johnnie Jordaan op te nemen. Was in Mokum niet mogelijk. Heb toen nog uren met de inspirerende persoonlijkheid gesproken. Hij was lovend over Zwolle.

  Over de staat van de panden en de kosten van aanpassingen om er monumenten van te maken verschillen de meningen blijkbaar. Op het oog vind ik het in elk geval geen plaatjes en de tekening met de plannen wel.

  En de rol van de gemeenteraad? Hebben zij geen plannen ingediend en/of mening in deze?
  Klopt, heb niet de behoefte om met iedereen hier op dit forum een gesprek over beeldvorming te voeren waaraan eventueel een psycho-analyse op amateurniveau verbonden is. Buiten gezinsbezigheden heb ik ook een brede vriendenkring, veel om handen en vrije tijd nodig. Bijvoorbeeld om spontaan in te vullen.

  Heb samen met een ander hier een hele tijd op Willem’s forum rondgehangen, erg gelachen en trieste dingen meegemaakt. Heb een uitstekend mailcontact met Willem gehad. Vanwaar die verdachtmaking?

 37. @dick

  Het is jammer dat minister Plasterk niet de status van rijksmonument heeft gegeven aan de panden Melkmarkt 7 en 9. De Stichting Bankgebouw Van Straaten had hier zijn hoop op gevestigd.

  De gemeente Zwolle wilde dezelfde panden eerder niet de status van gemeentemonument geven. Teken aan de wand dat de gemeente voor 1 plan ging: alle panden plat. Alle participatieve planvorming ten spijt.

  Jammer dat het in Zwolle kennelijk niet mogelijk is om de oud en nieuw goed met elkaar te verweven. Toch wel een brevetje van onvermogen.

  De Zwolse Jordaan is niet Het Kromme Jak, maar de benaming van het oude Eiland. Daar heeft in het verleden ook sloop en nieuwbouw plaatsgevonden. Dat hebben ze in steden als Deventer met het Bergkwartier toch beter aangepakt.

  De antwoorden op jouw vragen m.b.t. de rol van de gemeenteraad kun je via internet achterhalen. De verslagen van de behandeling in de gemeenteraad kunnen op de site van de gemeente worden geraadpleegd. Ook bieden de websites van de verschillende fracties voldoende informatie. Ik heb in ieder geval vandaag nog geen reacties gezien van partijen op het besluit van de minister. Ik had toch wel verwacht dat het meer leefde in de gemeenteraad. In de Zwolse samenleving in ieder geval wel.

  Wellicht dat je, je in jouw reacties voortaan kunt beperken tot het onderwerp. Communicatie is niets zonder respect voor elkaar. Ook moet de wil aanwezig zijn om zaken en personen vanuit een andere invalshoek dan de eigen te bekijken.

 38. @ El, net als net kopieer ik alleen de tekst waarmee dit topic begint:

  Minister Plasterk concludeert dat er geen zwaarwegende gronden bestaan om de panden Melkmarkt 7 en 9 de status van rijksmonument te geven. Eerder heeft de minister al besloten de panden Melkmarkt 1-5 niet tot rijksmonument aan te wijzen. De minister boog zich over de kwestie na bezwaren van de Stichting Bankgebouw Van Straaten tegen de voorgenomen sloop van de genoemde panden.

  Als je het er niet mee eens bent moet je dit onvolprezen weblogZwolle ff mailen.

  Begrijp niet waarom je je plannen niet aan de gemeenteraad hebt doorgespeeld. Heb hier alleen mijn persoonlijke smaak bekend gemaakt en wat vragen over de procedure gesteld. Dus ik vind het wel goed zo El, als je daadwerkelijk wat wilt veranderen moet je niet bij mij zijn. Volgens mij ben je dan op zijn minst aan de late kant trouwens, maar niet geschoten is altijd mis.

  Hoe het Kromme Jak genoemd wordt weet ik niet, wel hoe het wordt aangewend. Bewaar zeer prettige en warme herinneringen aan de persoon Kees Prins. Vreemd idd dat nog geen partij gereageerd heeft.

  Je verwijt me maar wat je wilt, gelukkig weet ik beter hoe ik zelf in elkaar zit.

 39. @dick

  Ik heb al eerder actie(s) ondernomen om de sloop van de panden te voorkomen. Maar dat kon jij ook niet weten.

  Ik vind het jammer dat de gemeente Zwolle niet voor meer kwaliteit gaat door de panden te integreren in een alternatief plan. Het college onderkende immers wel de monumentale waarden, maar kiest toch voor het doorzetten van totale sloop en nieuwbouw i.p.v. een alternatief plan met alle betrokken partijen op te stellen.

  Fijne dag verder!

 40. Wanneer komt er eens een reactie van de Zwolse politiek?
  Laten we in het vervolg stemmen op Swolwacht en de VVD, D66 dan kunnnen die nietsnutten van de PVDA,CDA Groen links en de Groenen de stad niet verder kapot maken!!! wat een sukkels hebben we in ons B&W zitten.
  Samen maken we de stad KAPOT!!!!

Reacties zijn gesloten.