Op 120 locaties in Zwolle een AED

Zwolle – In ons land worden elke week ruim 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Een hartstilstand is levensbedreigend, omdat de organen geen zuurstof meer krijgen. Alleen directe reanimatie door een partner, familielid, collega, arts of toevallige getuige kan iemands leven redden.

02-07-2009_aed_voor_dieze_oost_2.jpg

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een hulpmiddel om het hart weer op gang te krijgen. In Zwolle hangen inmiddels 105 AED’s in verschillende locaties. Op initiatief van Swollwacht heeft het college van B&W € 150.000 vrijgemaakt voor de aanschaf en onderhoud van 15 AED’s en het opleiden van vrijwilligers die deze kunnen bedienen. Deze 15 AED’s worden in de loop van het jaar geplaatst in bijna alle wijkcentra in Zwolle, waarvan de eerste onlangs in Dieze. Hiermee is er een goede spreiding van AED’s over Zwolle gerealiseerd. Waar een AED aanwezig is te herkennen aan het groene logo. Binnenkort worden in Zwolle posters verspreid om zoveel mogelijk mensen te attenderen op het belang van een AED én om aandacht te vragen voor de AED’s die op verschillende locaties in Zwolle hangen.

Wat is een AED?
Een AED is een Automatische Externe Defibrillator (AED) die met een krachtige stroomstoot probeert het hart met een ontregelt hartritme weer in een vast slagenpatroon te brengen. Dit is een betrouwbaar en veilig apparaat, waarmee een getraind persoon kan reanimeren (defibrilleren). In combinatie met een snelle alarmering van 112 kunnen er levens gered worden.

Waarom een AED?
Iedere Nederlander kan thuis, op straat, op het werk en in zijn vrije tijd worden geconfronteerd met een hartstilstand. De kans dat dit een bekende is, is een kans van 6 op 10. De overlevingskansen van de meeste slachtoffers nemen toe als er snel wordt gereanimeerd. Wanneer een omstander al heeft gereanimeerd en gedefibrilleerd voordat de ambulance ter plekke is, wordt aanzienlijke tijdswinst geboekt en kan het ambulancepersoneel de reanimatie met meer succes voortzetten.

Dit project is een samenwerkingsverband van de Gemeente Zwolle, Koninklijke EHBO, de EHBO afdeling Zwolle en het Rode Kruis. Het Rode Kruis en de EHBO zijn verantwoordelijk voor de werving en opleiding van de AED-ers.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Op 120 locaties in Zwolle een AED”

  1. “Binnenkort worden in Zwolle posters verspreid om zoveel mogelijk mensen te attenderen op het belang van een AED én om aandacht te vragen voor de AED??s die op verschillende locaties in Zwolle hangen”

    Hoe weet de gemeente waar deze apparaten hangen? Is hier een meldpunt voor? Of gaat de wethouder met een kaart door Zwolle?

  2. Ook heel handig dat ze hangen in het gebouw van bvb een wijkcentrum of een groepspraktijk, die na kantooruren meestal dicht zijn. Tis dus maar hopen dat het je overdag overkomt als je een harstilstand krijgt, want hoeveel apparaten er ’s nachts bereikbaar zijn…>:(

  3. Emmy, als je 100 procent overtuigd bent dat bv een wijkcentrum zo’n AED heeft en het is na sluitingstijd, dan zou ik gewoon een raam forceren….;)

  4. PLAATSING AED
    LS.,

    MIJN BROER IS OP STATION ZWOLLE OP ZATERDAG 9 SEPTEMBER
    KOMEN TE OVERLIJDEN OMDAT HIJ IN ELKAAR ZAKTE ER WAS VERDER NIEMAND OP HET PERRON OM TE REANIMEREN DAN EEN PERRONWACHTER DIE ER DICHTBIJ OPWAS MAAR HET ENG VOND OM TE REANIMEREN EN ER WAS OOK GEEN AED AANWEZIG
    DE AMBULANCE KWAM PAS NA 21 MINUTEN MET ZELFS 2 AMBULANCES
    WIJ KRIJGEN ONZE BROER NIET TERUG …
    NU EINDELIJK 4 AED GEPLAATST OP STAION ZWOLLE
    BV DANK

  5. Wij van Stichting AED Nederland streven ervoor om alle AED’s 24/7 inzetbaar en bereikbaar te maken. Ook zorgen wij ervoor dat naar gebruik van de AED deze direct weer inzetbaar wordt gemaakt tevens nemen wij als het moet het hele beheer van u AED over ook als u als particulier er één heeft hangen. U kunt ons bereiken op 06-11841275

Reacties zijn gesloten.