Overlast bij uitgaan aangepakt

Foto van auteur

Zwolle – Notoire overlastgevers in de Zwolse binnenstad worden al op korte termijn met een overzichtelijk systeem met gele en rode kaarten aangepakt. Met de nieuwe manier om overlast tijdens het stappen tegen te gaan is straks zowel voor raddraaiers als voor horecapersoneel duidelijk wie grenzen overschrijdt in het lokale uitgaansleven. Het zogenoemde Horeca Veelpleger Systeem is tot stand gekomen uit overleg tussen horeca, politie, Openbaar Ministerie en de gemeente Zwolle.

 21-08-2009_veiligheid_op_straat_4_.jpg

Geavanceerde camera’s houden het uitgaanspubliek in de gaten…

Ook is een nieuw, technisch verbeterd camerasysteem in gebruik genomen in de Zwolse binnenstad. Ook daarmee wordt de veiligheid in het Zwolse centrum verhoogd. Gemeente Zwolle, Politie IJsselland, Horeca Nederland en het Openbaar Ministerie vinden het belangrijk dat iedereen op een veilige manier uit kan gaan in Zwolle. Daarom hebben deze partijen in 1993 hun krachten gebundeld in het Veilig op Straat (VOS) project. Door goede afspraken, een éénduidig beleid en regelmatige afstemming moet de binnenstad van Zwolle voor iedereen veilig zijn en blijven. Uitgaansgeweld is een belangrijk aandachtspunt voor alle partijen. Om dit fenomeen nog beter aan te pakken is besloten om per 20 augustus 2009 een Horeca Veelpleger Systeem (HVS) in te voeren. Raddraaiers wordt voortaan, meestal na een waarschuwing en soms direct, de toegang tot de uitgaansgelegenheden ontzegd.

21-08-2009_veiligheid_op_straat_3_.jpg
 21-08-2009_veiligheid_op_straat_1_.jpg


Iemand die een licht strafbaar feit begaat krijgt namens de deelnemende horecaondernemers een waarschuwing in de vorm van een gele kaart. Gaan hij of zij nog een keer in de fout terwijl de persoon al een gele kaart hebben? Dan volgt een collectief horecaverbod oftewel een rode kaart. Indien iemand een zwaar strafbaar feit pleegt kan hij direct een rode kaart krijgen zonder vooraf een waarschuwing te hebben ontvangen. Wie het heel erg bont maakt  kan een gebiedsverbod krijgen waardoor het uitgaansgebied op de uitgaansavonden (donderdag, vrijdag- en zaterdagavond) verboden terrein wordt. Gele en rode kaarten kunnen uitgedeeld worden bij overlast in het uitgaanscentrum op donderdag, vrijdag- en zaterdagavond tussen 22.00 uur en 07.00 uur en op vrijdagmiddag van 13.00 uur tot 19.00 uur. Tijdens die periode zorgen onder de noemer Veilig op Straat politie en horeca al jaren gezamenlijk voor het terugdringen van overlast. Het Horeca Veelpleger Systeem geldt ook tijdens evenementen van de Horeca Evenementen Stichting Zwolle. Het uitreiken van de gele en rode kaarten wordt vastgelegd in een database die beschikbaar is voor de deelnemende horecaondernemers en politiemensen. De personen die een collectief horecaverbod hebben gekregen worden gefotografeerd. Die foto’s worden in dezelfde database geplaatst. Op deze manier is voor iedereen duidelijk welke raddraaiers niet meer welkom zijn.  

Met een Horeca Veelplegers Systeem zijn eerder in de regio Twente goede resultaten geboekt. De werkwijze voldoet volgens alle betrokkenen aan juridische voorschriften, op onder meer het gebied van privacy.

21-08-2009_veiligheid_op_straat_5_.jpg

De nieuwe toezichtcamera’s in de Zwolse binnenstad zijn ook voor met name de uitgaansuren bedoeld. Dankzij het gebruik van de camera’s kunnen politie en gemeente tijdig reageren op onveilige situaties in de binnenstad. In de afgelopen jaren is een camerasysteem nuttig gebleken. In verschillende situaties heeft de politie preventief agenten kunnen sturen en zo escalatie van een onveilige situatie kunnen voorkomen. 

Het bestaande systeem was verouderd. Het aantal storingen nam toe en het systeem besloeg slechts een beperkt gebied. Dat gebied is nu uitgebreid. Het vernieuwde systeem maakt gebruik van de laatste technische mogelijkheden. Bovendien is het voortaan mogelijk om ramen van woningen elektronisch af te schermen, zogenoemde video blanking. Daarmee is de privacy van de binnenstadsbewoners gewaarborgd.

 

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

31 gedachten over “Overlast bij uitgaan aangepakt”

 1. Lijkt goed, benieuwd naar de uitvoering.
  Het lijkt of alle deelnemende horecaondernemers en politiemensen de kaarten mogen uitdelen. Staat er niet exact in. Dit wel

  Het uitreiken van de gele en rode kaarten wordt vastgelegd in een database die beschikbaar is voor de deelnemende horecaondernemers en politiemensen.

  . Kan een gele kaart ook vervallen als er bijvoorbeeld jaren niet nog een (gele kaar waardig) vergrijp is geweest? Of kun je zo 20 jaar later nog eens geel krijgen wat dus rood betekend? De laatste optie zou mijn voorkeur hebben.

 2. Wat !!!
  Na 20 jaar nog eens rood kunnen krijgen omdat zo’n fanatieke portier je na al die jaren nog een fijne avond komt wensen. Moet niet gekker worden. Vroeger toen ik 19 was heb ik een keer iemand voor zijn bek geslagen, Alles is inmiddels uitgepraat en goedgekomen. En nu ik 39 ben mag ik zeker niet meer bij een kroeg naar binnen, volgens mij ben je de weg dan al jaren zelf kwijt.

 3. Wat een onzin, gele en rode kaarten. Iemand voor z’n bek slaan is een geweldsdelict en daar moet de rechter over beslissen en niet een mannetje die kaarten uitdeelt. En als iemand in mijn kroeg begint te meppen komt hij er gewoon niet meer in, daar heb je toch geen kaarten voor nodig?

 4. Zal toch wel én én zijn? Zelfde juridische straf als voorheen en dit systeem. Begrijp een beetje dat ze meer duidelijkheid wilden over wie wat heeft gedaan. Dit is veiligheid-verhogend

  Ook is een nieuw, technisch verbeterd camerasysteem in gebruik genomen in de Zwolse binnenstad.

  een collectief horecaverbod lijkt mij nieuw en ik zag nog wel meer goede punten. Wie wil er nu stappen in een onveilige stad, die maar door een paar mensen onveilig wordt gemaakt?

 5. Mooie discussie! ghehe, ik ben nog aan je tweede artikel aan het lezen, dus daar kom ik ook nog op terug. Na vandaag vakantie, dus tijd genoeg! 😉

  Volgens mij werkt dit systeem wel. Inderdaad zou het mooi zijn als je door je gewoon te gedragen kunt laten zien je lesje te hebben geleerd en op dit manier een eventuele gele kaart kwijt kunt raken.
  Indien mensen telkens direct na het vervallen van een gele kaart weer over de schreef gaan gaat dat toch ook wel opvallen.

  Indien je echt problemen met dit systeem hebt (ik ken de argumenten wel en kan me er ook wel voor een deel in vinden) zou ik wel voorstellen dat je ook een alternatieve oplossing oppert. Waar je in vroeger jaren gewoon een klap voor je harsens kon verwachten en er een paar uit kon delen is de boel nu wel veranderd! Gewoon de boel laten uitvechten lijkt me geen optie meer. Dit is ook wat ik in een ander topic al bedoelde: je kijkt iemand op de verkeerde manier aan en krijgt een mes tussen je ribben. Daar doe je weinig tegen!
  Ik denk dat zelfs de tegenstanders van dit systeem het er wel mee eens zijn, dat er actie ondernomen moet worden tegen (uitgaans)geweld. Of niet?

  Met name de camera’s om te zorgen, dat opstootjes en problemen snel waar te nemen zijn vind ik positief.

 6. Zou ook al een kaart hebben gehad, zei het dat de agent is overgeplaatst nadat ik er werk van heb gemaakt. Neem aan dat de gele prent dan wordt ingetrokken, anders nog behoedzamer zijn. het is toch belachelijk dat mensen thuisblijven omdat het niet veilig zou zijn in onze mooie stad. In de volksmond worden bepaalde gebieden al “onveilig” neergezet. Zwaar overdreven blijkt vaak, maar kom maar eens van dat stempel af.

  Idd zou je misschien, onder goed omschreven voorwaarden, je gele prent kwijt moeten kunnen raken.

 7. Als ik het goed begrijp krijgen de kl*otzakken die zich op zondag, maandag, dinsdag en of woensdag misdragen geen kaart. Kan iemand mij uitleggen waarom dit alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag van kracht is?

 8. De Grevo-mafia in Den Haag heeft ook al weer een volgende geneugden-beperkende maatregel voor ogen: http://www.nu.nl/algemeen/2065477/meer-straf-voor-geweld-onder-invloed.html

  Daarnaast kunnen ze een gebiedsverbod of een alcoholverbod opgelegd krijgen.

  Een alcoholverbod…

  Ik kom al bijna 20 jaar met enige regelmaat in de kroeg. Ik heb me nog nooit onveilig gevoeld. Wel voel ik me steeds meer gecontroleerd.
  Eerst kwamen er op steeds meer dagen portiers, daarna op steeds meer plaatsen kledingsvoorschriften, steeds meer politie, camera’s…

  Langzaam maar zeker wordt iedere beweging die je maakt, iedere handeling die je doet gecontroleerd, allemaal onder het ‘mom’ van veiligheid. En iedere keer wordt er als aanleiding ‘iemand’ of ‘een groep’ genoemd, waar velen toch geen deel van uitmaken, waarna het dogma: “Als je niks te verbergen hebt, heb je niks te vrezen” weer klinkt.

  Doet mij denken aan een gedicht dat een leraar ons op de basisschool voorlas:

  Toen ze de communisten oppakten zei ik niets, want ik was geen communist.
  Toen ze de socialisten oppaketn zei ik niets, want ik was geen socialist.
  Toen ze de zigeuners oppakten zei ik niets, want ik was geen zigeuner.
  Toen ze de homos oppakten zei ik niets, want ik was geen homo.
  Toen ze de joden oppakten zei ik niets, want ik was geen jood.
  Toen ze de zionisten oppakten zei ik niets, want ik was geen zionist.

  En toen ze mij oppakten… was er niemand meer om er iets over te zeggen.

 9. jaspert, goed gedicht. Je bent een lafaard als je wegkijkt. Maar je hebt het over discrimineren/oppakken om geaardheid, geloof of ideologie. Heb je daar andere aanwijzingen als die camera’s voor? Dat moslims bijvoorbeeld verkettert worden, staat hier buiten.

 10. Gaat lekker met de burgerlijke ongehoorzaamheid ghehe. Die fik wil je zelfs wel een handje helpen? Ken de meningen op sargasso, VK/Opinie’s Malou van H. denkt er ongeveer net zo over. Geloof je niet dat camera’s enorm kunnen helpen bij het doel: veiliger kunnen stappen?
  Volgens mij zijn er al bewezen resultaten en zijn ze elders in ons mooie land overgenomen.
  Ben je bang dat de beeld oneigenlijk aangewend worden?

 11. Waar je gewoon heel voorzichtig mee moet zijn is waar dat soort gegevens voor gebruikt worden en wie ze mag zien.
  Je moet heel duidelijk stellen (en ter discussie blijven stellen!) waar deze camera’s voor dienen. Dus bijvoorbeeld een goede zaak, dat softwarematig gezorgd kan worden dat er niet bij mensen naar binnen gekeken kan worden.
  Zou nog mooier zijn als dit op verzoek van bewoners van een pand achteraf ongedaan gemaakt kan worden. Je zou maar eens een inbreker hebben die voor het raam heeft gestaan, maar door deze software is ie alsnog niet zichtbaar 🙁

 12. Dick,
  Ach, een handje helpen niet, anderzijds zou ik me er ook niet schuldig over voelen. Soms is legaal niet synoniem voor moreel verantwoord, soms is crimineel niet synoniem voor moreel onverantwoord.

  Het is namelijk geen veiligheid wat hier gecreëerd wordt, het is een verschuiving van macht binnen het hele veiligheidsverhaal.

  Onveilige situaties kunnen o.a. gevormd worden door:
  – burgers met verkeerde intenties
  – partijen/politieke stelsels met verkeerde intenties

  Door de getroffen maatregelen in de link, waar cameraplaatsing er een van is, geef je een door politiek geleide overheid meer macht. Er is weinig controle op datgene wat de politiek doet. Als er controle is, trekt de politiek zich er doorgaans niet veel van aan. Het lijkt inmiddels een cliché maar hoeveel invloed hebben we eigenlijk nog op onze politiek?
  Onze politieke besluitvorming staat continu bloot aan de machten van andere (grotere) politieke stelsels. VS, China, EU etc. We zijn inmiddels bereid om onze moraal te verkopen omwille van deze grootmachten. Denk hierbij aan Balkenende die voor China zwicht en de Dalai Lama niet wil ontmoeten.
  Wereldpolitiek heeft dus al meer macht, dan de mensen over wie het eigenlijk gaat. Nog meer middelen aanreiken om deze wereldpolitiek te versterken, vind ik dan ook zeer onverstandig. Een grotere controlebevoegdheid is hier een onderdeel van.

  Het is gelukkig zeer waarschijnlijk dat er vanavond geen moord o.i.d. plaatsvind, toch zeggen we: dit moeten we niet uitsluiten. En terecht: al is de kans klein, het kan gebeuren. Zo lijkt de kans misschien ook klein dat er nu meteen een of andere mondiale dictatuur op de loer ligt. Toch moeten we dit ook niet uitsluiten: ook dit kan gebeuren. Ik zeg al vaker: we hebben toch wel geleerd van de geschiedenis, hoe aanwezig de kans is dat het de verkeerde kant op gaat?

  Laten we de machtsverhouding tussen volk en overheid dus een beetje relativeren en niet alle macht uit handen geven. Controle, prima, maar face to face en niet vanachter een schermpje.
  Het jammere is dat we zo gevormd worden door de nadruk die media legt op wat er allemaal niet goed gaat qua criminaliteit, dat we masaal schreeuwen om veiligheid. Als de media de nadruk zouden leggen op de continu strakker wordende controle en minder op criminaliteit, dan zou iedereen schreeuwen dat we worden getiraniseerd door de overheid. Het klinkt gek, maar zo bespeelbaar zijn wij mensen nu eenmaal.
  Zo zijn we ook bespeelbaar als het gaat om maatregelen doorvoeren: Men pakt er argumentje bij, een eenzijdig resultaatje tonen, een tegenstander complottheorist noemen en het volk denkt ‘ja, zo moet het’……..

 13. Dick,

  dus nog even concreet op je vraag:

  Geloof je niet dat camera’s enorm kunnen helpen bij het doel: veiliger kunnen stappen?

  Ja, geloof ik wel. Aan de andere kant voegen ze toe aan een onveiliger politiek klimaat: zoals ik al zei; een verschuiving van veiligheid die wat mij betreft behoorlijk uit balans raakt.

 14. Het jammere is dat we zo gevormd worden door de nadruk die media legt op wat er allemaal niet goed gaat qua criminaliteit, dat we masaal schreeuwen om veiligheid. Als de media de nadruk zouden leggen op de continu strakker wordende controle en minder op criminaliteit, dan zou iedereen schreeuwen dat we worden getiraniseerd door de overheid.

  Ik denk dat je hier wel een heel belangrijk punt hebt!

 15. Klopt Plantje

  waar dat soort gegevens voor gebruikt worden en wie ze mag zien.

  Wij hebben daar niet voldoende zicht op. Het zou passend zijn als een deskundige in deze, hier een korte, betrouwbare en bondige verklaring over kon neerzetten. Anders blijft het gissen.

  Klopt Ghehe,

  legaal niet synoniem voor moreel verantwoord

  Gillende Geert’s-heksenjacht is voorlopig ook nog legaal bijvoorbeeld. Eens met de mogelijke onveilige situaties…..bovenstaande suggestie zou verhelderend kunnen werken als we het over misbruik hebben.

  Invloed op de politiek is weer een andere discussie, maar jij bent voor referenda?

  Politieke besluitvorming heeft altijd bloot gestaan aan de machten van anderen. Daarom is het voor ons zaak de goede mensen te kiezen. En voor een poitieke partij/beweging een goede, capabele en betrouwbare lijst op te stellen. Als je dat niet kunt, moet je net als Geert niet meedoen met verkiezingen. Al heb je dat nog zo beloofd en al weet je precies hoe je van alles op moet lossen in wijken bijvoorbeeld. Dan moet je dat ook loslaten.

  JP vind ik een uitermate slappe knieën-leider. Die in zijn eigen wereld lijkt te leven. Bovendien verduistert hij (geloof 4) uiterst belastende onderzoeken. Deel je bezorgdheid niet over wat allemaal zou kunnen gebeuren. Wel zie ik een bedreiging van binnenuit, wanneer niet alle mensen gelijk worden behandeld. Denk vaak aan het lied “Ze zijn terug, maar niet teruggefloten”. Als controle eerlijk, betrouwbaar en voor de meesten acceptabel gebeurd en kan bijdragen aan een veiliger binnenstad, ben ik voor.

  Teveel mensen laten zich idd door het geTroeptoeter van sommige media beïnvloeden. Met name de media die hun bestaansrecht ontleden aan het bespelen van de onderbuik. Zag gister de voorpagina van de TeleTroepToeTerT bij AH liggen….Astma (CDA) hoopt dat Llink vervangen wordt door Wakker Nederland….zucht, hoopt hij beslist daar niet over maar likt wel graag in de krant die vandezelfe Paradijsvogel is als Wakker Nederland. Natuurlijk drukken hun dat op de voorpagina af en komt het CDA er voorlopig weer heel goed af. Jij wilt meer nadruk op controle en minder op criminaliteit. Vind criminaliteit terugdringen wel ernstig belangrijk! ALLE criminaliteit, zoals ook de witte boorden variant, maar daar gaat het nu niet over.

  Oh zondermeer….wij mensen, bovendien kuddedieren, zijn uiterst bespeelbaar…..

  Jij: Zo zijn we ook bespeelbaar als het gaat om maatregelen doorvoeren: Men pakt er argumentje bij, een eenzijdig resultaatje tonen, een tegenstander complottheorist noemen en het volk denkt ‘ja, zo moet het’…….. Ook cijfers, grafieken etc. kunnen heel makkelijk in het eigen voordeel worden uitgelegd….Vooral van de media moet je nooit alles als hapklare brokken innemen. Een kritische opstelling ten opzichte van alle info die we binnenkrijgen is noodzakelijk. We hebben gelukkig ons gezonde verstand nog.

 16. bovenstaande suggestie zou verhelderend kunnen werken als we het over misbruik hebben

  Zo zie ik dat ook, al wilde ik die persoon in eerste instantie niet als onderwerp hierbinnen aanvoeren.

  Invloed op de politiek is weer een andere discussie, maar jij bent voor referenda?

  Referenda ben ik niet zo van overtuigd.
  Ik denk dat oprecht willen luisteren naar burgers al een stuk meer naar democratie neigt. Het lijkt er vaak op dat politiek de burgers wil overtuigen, volgens mij zou het wat vaker andersom moeten zijn. Dat is niet zozeer een kwestie van peilingen of stemmen, zoals in Referenda. Volgens mij is dat simpelweg de houding om echt open te staan voor mensen.

  Zo zijn we ook bespeelbaar als het gaat om maatregelen doorvoeren: Men pakt er argumentje bij, een eenzijdig resultaatje tonen, een tegenstander complottheorist noemen en het volk denkt ‘ja, zo moet het’…….. Ook cijfers, grafieken etc. kunnen heel makkelijk in het eigen voordeel worden uitgelegd….

  Klopt, iets rechts is gemakkelijk krom te lullen en iets kroms recht. Einstein had hier in natuurkundig opzicht zelfs een theorie over haha. Afbuiging van het licht onder bepaalde omstandigheden…..Het is dus maar net in welk licht je het plaatst en in welke omstandigheden je verkeert als je de boodschap ontvangt
  😉

  We hebben gelukkig ons gezonde verstand nog.

  Eens.
  Soms hoort een hoge weerstand bij gezondheid……

 17. @ Ghehe; Heb persoonlijk wel de ervaring dat wanneer ik een mailtje naar de partij stuurde waar ik om stem, deze altijd naar tevredenheid is beantwoord. Ook 1 landelijk, hun antwoord is hier het hele bedrijf nog doorgegaan (met toestemming natuurlijk). Telefoontjes ook trouwens. Dus mijn ervaring met “houding” is uitstekend.

  Vind idd een politicus die niet wil luisteren een waardeloos politicus. Hij/zij mag nooit vergeten VOOR en DOOR wie hij/zij er zit.

  :D:D:D omstandigheden waarin de ontvanger verkeerd.
  Mooie afsluiter

  Soms hoort een hoge weerstand bij gezondheid……

 18. Dick, misschien scheer ik inderdaad teveel politiek over een kam als het gaat om het ’te weinig open staan voor het volk’. Blij te horen dat het bij de partij waar jij op stemt (begin zolangzamerhand nieuwsgrierig te worden haha), hier wel op de juiste manier mee omgaat. Neemt niet weg dat het als partij soms denk ik ook wel eens goed is om te luisteren naar niet-stemmers. 🙂

 19. Zeker, om draagvlak in de samenleving te creeeren zou politiek voeren niet met een tunnelvisie (die van je eigen partij) moeten gebeuren. In een coalitie kun je al niet 100% je eigen programma uitvoeren.

 20. Dick

  je hebt het over discrimineren/oppakken om geaardheid, geloof of ideologie. Heb je daar andere aanwijzingen als die camera’s voor?

  Zo bedoelde ik het niet in mijn reactie.
  Ik bedoel dat de symptomatische aanpak, gestaafd is op het dogma: “wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen” (Voor het eerst geuit door PH donner) hier ook weer gebruikt wordt.

 21. De politie in Zwolle heeft vrijdagnacht de eerste gele kaart uitgedeeld in het kader van het horeca-veelplegerproject.

  Een man uit Zwolle kreeg de waarschuwing nadat hij weigerde de binnenstad te verlaten. De politie stuurde hem weg uit de binnenstad omdat hij drie meisjes lastig had gevallen. Toen de man dat weigerde werd hij aangehouden. Het project is donderdag begonnen in de Zwolse binnenstad. Een gele kaart is een waarschuwing, bij een rode kaart volgt een collectief horecaverbod. In Twente wordt al langer gebruik gemaakt van het gele en rode kaartensysteem.

  RTV Oost

 22. Deze gewaarschuwd man telt dus niet voor twee. Prima, die gele prent. Aangehouden, meegenomen en na “lappen”, zaterdag laat, weer naar huis neem ik aan.

Reacties zijn gesloten.