Van Stippent veroordeeld na crash met peperdure Lamborghini op A28 bij Zwolle

Foto van auteur

In maart 2022 crashte Rick van Stippent met zijn peperdure auto op de A28.

De rechtbank heeft maandag Rick van Stippent (31) uit Heesbeen tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken met een proeftijd van 3 jaar veroordeeld. Van Stippent gedroeg zich zo roekeloos op de weg dat er levensgevaar voor een ander te duchten was. Naast de voorwaardelijke gevangenisstraf legt de rechtbank hem ook een taakstraf op van 120 uur en krijgt hij een rijontzegging van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Op 27 maart 2022 reed Van Stippent met een extreem hoge snelheid van rond de 300 kilometer per uur over de A28, onderweg naar een autoshow. Met die snelheid haalde hij andere weggebruikers gevaarlijk in. Hij raakte uiteindelijk de controle over het voertuig kwijt, belandde in een slip en botste meerdere keren tegen de vangrail in de middenberm. De gecrashte Lamborghini was volledig vernield, brokstukken van het voertuig lagen verspreid op het wegdek in beide richtingen en delen van de remschijven lagen op de andere weghelft.

“Van Stippent heeft zich onverantwoordelijk gedragen en heeft welbewust onaanvaardbare risico’s genomen, waarmee hij andere weggebruikers ernstig in gevaar heeft gebracht. Dat er enkel materiële schade is ontstaan en niemand gewond is geraakt, is in dat opzicht een wonder en in ieder geval niet aan zijn handelen te danken,” aldus de rechtbank.

Hogere straf dan de eis
De opgelegde straf door de rechtbank is hoger dan de eis van de officier van justitie. De rechtbank acht het zeer van belang dat er een sterk signaal wordt gegeven aan zowel Van Stippent als de maatschappij dat dergelijk rijgedrag compleet onacceptabel is. De rechtbank heeft daarom, in afwijking van de eis van de officier van justitie, aan de man ook een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken opgelegd, met een proeftijd van 3 jaren.

Foto's 3
In maart 2022 crashte Rick van Stippent met zijn peperdure auto op de A28.
In maart 2022 crashte Rick van Stippent met zijn peperdure auto op de A28.
De Lamborghini liet een langgerekt kunstwerk van bandensporen achter op het wegdek. - Foto: Peter Denekamp
De Lamborghini liet een langgerekt kunstwerk van bandensporen achter op het wegdek.
Foto: Peter Denekamp
De zwaarbeschadigde Lamborghini Aventador. - Foto: Peter Denekamp
De zwaarbeschadigde Lamborghini Aventador.
Foto: Peter Denekamp