Zwolse groepsverkrachters van minderjarige meisjes verdwijnen achter de tralies, straffen vallen lager uit dan eis OM

Foto van auteur

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

De rechtbank heeft donderdag uitspraak gedaan in een omvangrijke Zwolse zedenzaak. Een groep jongens uit Zwolle hield zich jarenlang bezig met het verkrachten van jonge meisjes. Bovendien waren alle slachtoffers extra kwetsbaar omdat ze psychische problemen hadden, in een lastige thuissituatie zaten of in een begeleide woonvorm verbleven.

De jongens maakten zich onder meer schuldig aan groepsverkrachtingen en schuwden het niet om hun slachtoffers onder druk te zetten. Online spraken ze minachtend over vrouwen en wisselden beelden met elkaar uit van verkrachtingen. De spin in het web van de verkrachters is Wouter Z. Hij pleegde de misdrijven samen met Ronel S. en twee destijds minderjarige Zwollenaren.

Dit zijn de straffen die de rechtbank oplegde:

Wouter Z. (22)
Wouter Z. werd schuldig bevonden aan twee groepsverkrachtingen met twee verschillende slachtoffers en het plegen van ontucht met drie minderjarige meisjes. Ze waren destijds tussen de 14 en 16 jaar oud.

Z. moet 30 maanden de gevangenis in, waarvan 18 maanden voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van 5 jaar. Gedurende de proeftijd zal hij zich aan verschillende voorwaarden moeten houden. Zo moet hij zich laten behandelen en verplicht begeleid gaan wonen.

De opgelegde straf is flink lager dan de eis van het OM. Justitie eiste een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Ronel S. (20)
De rechtbank veroordeelde Ronel S. tot een gevangenisstraf van 145 dagen, waarvan 100 dagen voorwaardelijk. Daarnaast krijgt hij een taakstraf opgelegd van 180 uur. Dit met een proeftijd van 3 jaar. Samen met Wouter Z. en Zwollenaar 1 verkrachtte hij een 16-jarig meisje. Hij werd vrijgesproken van ontucht met een 15-jarig meisje.

Tegen Ronel S. eiste het OM een celstraf van 14 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.

Zwollenaar 1 (19)
Een 19-jarige Zwollenaar, die destijds 16 jaar was, is door de kinderrechter veroordeeld tot 15 maanden jeugddetentie, waarvan 7 maanden voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van 2 jaar. In december 2020 verkrachtte hij samen met Wouter Z. en Ronel S. een 16-jarig meisje en pleegde ontucht met haar 15-jarige vriendin. Ook nam hij deel aan de groepsverkrachting van een 14-jarig meisje. Hij deed dat samen met Wouter Z. en een andere destijds 16-jarige Zwollenaar. Daarnaast werd hij schuldig bevonden aan een derde groepsverkrachting van een meisje.

Het openbaar ministerie had 20 maanden jeugddetentie geëist.

Kevin van der V. (26)
Van der V. werd ervan verdacht deelgenomen te hebben aan een verkrachting. Wouter Z. verklaarde bij de politie door een kier van de deur te hebben gezien dat Kevin van der V. bezig was met een meisje. De man ontkende dit stellig tijdens de behandeling van de zaak. Omdat niemand anders over hem verklaarde en er geen aangifte tegen hem gedaan is, vroeg het openbaar ministerie om vrijspraak. De rechtbank ging daarin mee.

Zwollenaar 2 (19)
Ook Zwollenaar 2 was ten tijde van de verkrachtingen minderjarig. Ook zijn zaak werd door de kinderrechter behandeld. Zwollenaar 2 kreeg 10 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Dit met een proeftijd van 2 jaar. Hij verkrachtte in 2020 samen met Wouter Z. en Zwollenaar 1 een 14-jarig meisje. Op oudejaarsdag maakte hij zich wederom schuldig aan een groepsverkrachting. Daarnaast werd hij schuldig bevonden aan aanranding van een meisje.

Het OM eiste tegen Zwollenaar 2 een jeugddetentie van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De vier veroordeelde Zwollenaren hebben allemaal een contactverbod met hun slachtoffer opgelegd gekregen.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp