Straffen voor leden Zwolse jeugdbende na geweld bij sushizaak in Aa-landen

|   Laatste wijziging

Politie en ambulancedienst bij I Love Sushi in winkelcentrum AA-landen na de overval op 6 januari 2023.
Foto: Peter Denekamp

De rechtbank heeft twee leden van een Zwolse criminele jeugdbende genaamd Groep Aureus veroordeeld. Het duo werd schuldig bevonden aan het openlijk geweld bij I Love Sushi in winkelcentrum Aa-landen op de tweede zondag van dit jaar. De voormalige uitbater en de kok van de sushizaak, die ook in gevecht raakten die avond, werden ontslagen van alle rechtsvervolging.

Mohamed R. (21) kreeg de langste straf opgelegd. Hij moet 6 maanden de gevangenis in voor zijn aandeel in de gewelddadige vechtpartij bij de sushizaak en een autodiefstal met geweld aan de Palestrinalaan. De rechtbank rekent het R. zwaar aan dat hij samen met twee vrienden verhaal ging halen bij I Love Sushi nadat een van de uitbaters, Donny I., zijn jongere broertje had bedreigd met een vuurwapen.

Eigen rechter spelen
Volgens de rechters had R. kunnen weten dat de situatie uit de hand kon lopen, zeker omdat hij Donny I. voor de keuze stelde om veel geld te betalen of dat anders aangifte zou worden gedaan bij de politie. Op de Palestrinalaan werd Mohamed klemgereden door een automobilist die er later vandoor ging met de auto van R. Hij bedacht zich geen moment en trok een vrouw uit de auto van de man en stapte achter het stuur van die auto. Volgens de rechtbank komt het neer op eigen rechter spelen.

De Zwollenaar maakt deel uit van de criminele jeugdbende Aureus. In de zomer van 2021 veroordeelde de kinderrechter hem vanwege drugshandel tot 140 dagen jeugddetentie, waarvan 66 dagen voorwaardelijk. Omdat R. nog in zijn proeftijd zat moet hij naast de celstraf van een half jaar ook die 66 dagen uitzitten. De rechtbank zette de jeugddetentie om in een normale gevangenisstraf voor volwassenen.

Langer in het gevang
Zijn maatje Livan G. (21) uit Zwolle werd ook schuldig bevonden aan het geweld bij de sushizaak. Hij kreeg eerder deze maand al een celstraf van 11 maanden vanwege drugshandel. Door de nieuwe veroordeling moet hij langer in het gevang blijven. De rechtbank zette een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden om in een onvoorwaardelijke. Voor zijn aandeel in het geweld kreeg hij een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Dit met een proeftijd van 3 jaar.

De voormalige uitbater Rico I. en kok Rifqi F. werden ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank oordeelde dat het duo niet anders kon dan geweld gebruiken om hun klanten en bezoekers van het winkelcentrum te beschermen.

In maart werd een jeugdbendelid, Ouiel El A. (19) uit Zwolle, al veroordeeld voor zijn aandeel in de vechtpartij bij het sushirestaurant. Een maand later kreeg voormalig uitbater Donny I. (18) uit Tiel een gevangenisstraf van een jaar.

Foto 1
Politie en ambulancedienst bij I Love Sushi in winkelcentrum AA-landen na de overval op 6 januari 2023.  - Foto: Peter Denekamp
Politie en ambulancedienst bij I Love Sushi in winkelcentrum AA-landen na de overval op 6 januari 2023.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)