Pro-Palestijnse zitactie in station Zwolle verplaatst naar maandag

|   Laatste wijziging

Een eerdere pro-Palestinademonstratie in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

De door een landelijke actiegroep aangekondigde demonstratie in station Zwolle gaat vanavond niet door. De organisator van eerdere pro-Palestinademonstraties in de stad heeft bij de gemeente een demonstratie aangemeld voor maandag in het Zwolse treinstation.

“We zijn in gesprek met de organisatie,” zegt Sam Rademaker, woordvoerder van de gemeente Zwolle. De burgemeester kan een demonstratie alleen verbieden als het verkeer in gevaar komt, er vrees is voor een verstoring van de openbare of als de volksgezondheid in het geding is. De NS kan de demonstratie niet verbieden of voorkomen.

“Het station is geen geschikte locatie voor demonstraties. Het maakt daarbij niet uit voor welk doel de demonstratie is,” zegt Oscar van Elferen, woordvoerder van de NS. “Een grote groep demonstranten zorgt voor hinder voor onze reizigers en brengt de doorstroom in het station mogelijk in gevaar. Demonstraties kunnen leiden tot onveilige situaties en een onveilig gevoel bij reizigers en collega’s.”

Voor zover bekend gaan de zitdemonstraties vanavond om 18.00 uur wel door in de stations van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Breda en Eindhoven.

ProRail en NS houden de situatie scherp in de gaten en staan in nauw contact met de burgemeesters, politie en openbaar ministerie. “We vragen het bevoegd gezag scherp te zijn op de veiligheid van reizigers, collega’s en erop toe te zien dat er geen strafbare uitingen getoond worden of leuzen gebruikt worden,” zegt Van Elferen.

Foto 1
Een eerdere pro-Palestinademonstratie in Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Een eerdere pro-Palestinademonstratie in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)