Het water in de stadsgracht van Zwolle is vrijdag een stuk hoger komen te staan. De oorzaak is het sluiten van de stormvloedkering Ramspol door Rijkswaterstaat.
Om 10.00 uur werd de balgstuw, een opblaasbare dam, tussen het Zwarte Meer en het Ketelmeer automatisch gesloten. De stormvloedkering waarborgt de veiligheid van het achterland. De balgstuw wordt gesloten als het waterpeil stijgt tot een hoogte van 50 centimeter boven NAP, gecombineerd met stroming landinwaarts en een sterke noordwestenwind.
Reuzenballonnen
In een uur tijd wordt er 3,5 miljoen liter lucht en eenzelfde hoeveelheid water in de drie ‘reuzenballonnen’ gepompt, waardoor de balgstuw de waterweg volledig blokkeert.
Door de afsluiting kan het water vanuit Salland niet meer via het Almelose Kanaal, de stadsgracht van Zwolle en het Zwartewater richting het IJsselmeer stromen en stuwt op achter de gesloten stormvloedkering.
“We hebben te maken met harde noordwestenwind en daardoor hoogwater op de rivieren die grenzen aan ons werkgebied,” zegt Herald van Gerner, woordvoerder van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). “Dat betekent voor het waterschap extra handen uit de mouwen.”
Krachtpatser
Gemaal Zedemuden in Zwartsluis wordt 24/7 bemand door het waterschap. Medewerkers wisselen elkaar de klok rond af om te zorgen dat met de harde noordwestenwind het water op het Meppelerdiep en de Overijsselse Vecht niet te hoog komt te staan. De 24-uursbezetting houdt WDODelta in ieder geval tot maandag in stand.
“Zedemuden is het grootste gemaal in ons werkgebied en het tweede gemaal van Nederland, vertelt Van Gerner. “Als we de volledige capaciteit gebruiken, kunnen we drie olympische zwembaden per minuut verpompen. Een echte krachtpatser dus.”
De dijkbeheerders van het waterschap voeren vanwege de noordwestenwind in combinatie met de verwachte neerslag extra controles uit op de dijken. Tot op dit moment hebben wind en water nog niet tot extreme situaties geleid.