Zwolle – Museum de Fundatie presenteert vanaf zaterdag 12 september 2009 in het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle de tentoonstelling Herman Gordijn – Binnenstebuiten. Donderdagmiddag legde Gordijn in het Zwolse museum de laatste hand aan een van zijn grotere werken, en ondertekende dat. Centraal in de tentoonstelling staan Gordijns nieuwste schilderijen en een serie van tien nieuwe etsen, waarbij Gerrit Komrij tien gedichten schreef. Komrij opent de tentoonstelling van Gordijn volgende week zaterdag.
Herman Gordijn (Den Haag, 1932) is bij het grote publiek bekend vanwege zijn schilderijen van vrouwen, waarbij hij een voorkeur aan de dag legt voor markante modellen, die meestal niet beantwoorden aan het gangbare schoonheidsideaal. In de tentoonstelling ‘Herman Gordijn – Binnenstebuiten’ zijn nu eens hoofdzakelijk schilderijen van mannen te zien. Behalve officiële portretten, zoals die van Ivo Samkalden, oud-burgemeester van Amsterdam, en John Simons, voormalig bestuursvoorzitter van het Bouwfonds, hangt op de tentoonstelling een ruime selectie vrije werken met mannen in de hoofdrol. Net als Gordijns vrouwen kunnen ook zijn mannen geen klassieke schoonheden worden genoemd. Gordijn is niet geïnteresseerd in clichés, hij zoekt in tegendeel juist naar karakteristieken, naar kenmerken die onderscheidend zijn en een bepaalde persoon of figuur zijn eigen specifieke expressie geven. Daarbij spelen in grote mate ook de abstracte vormen van een lichaam mee.
De bolling van een buik, de curve van een stand en de beweging van een arm of been in de ruimte – het zijn bij uitstek de middelen voor een schilder om zijn visie op de mens vorm te geven. Gordijns werk is de weerslag van zijn voortdurende zoektocht naar de menselijke conditie in het huidige tijdsgewricht.
Komrij
De titel van de tentoonstelling, ‘Binnenstebuiten’, is ontleend aan een reeks van tien gedichten die Gerrit Komrij schreef bij tien nieuwe etsen van Gordijn met als centraal motief het mannelijk naakt. De gedichten en etsen worden samen geëxposeerd. Door middel van de vele voorstudies en varianten die Gordijn maakte, krijgt het publiek als het ware een kijkje in de keuken van de schilder. Op een vergelijkbare manier is er aandacht voor de wijze waarop Komrij op zijn beurt de gedichten al schrijvend en schrappend tot stand bracht. Het kijkje in de keuken reikt overigens verder dan alleen de serie etsen en bijbehorende gedichten. Voor deze expositie keerde Herman Gordijn in zekere zin ook zijn atelier ‘binnenstebuiten’. Tientallen schetsen, modeltekeningen, voorstudies, collages, fotokopieën en computerprints laten het creatieve proces zien dat tot de uiteindelijke kunstwerken heeft geleid. Ze loochenstraffen het wijdverbreide idee van de goddelijk geïnspireerde kunstenaar. Kunst maken blijkt namelijk vooral hard werken te zijn, maar ook experimenteren, zoeken, worstelen, weggooien en het koesteren van een toevallige vondst. De expositie biedt de museumbezoeker een unieke mogelijkheid om dieper door te dringen in de fascinerende wereld van een van de belangrijkste Nederlandse figuratieve schilders van dit moment.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling Herman Gordijn – Binnenstebuiten verschijnt bij uitgeverij Thieme Art een rijk geïllustreerde publicatie met teksten van Onno Blom en Feico Hoekstra. Van de gedichten en etsen is een livre d’artiste in gelimiteerde oplage gemaakt.
De tentoonstelling wordt op zaterdag 12 september geopend door Gerrit Komrij.
“Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong heeft in de verzameling van Dirk Hannema, oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, en later belangrijke aanvullingen kende met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel Het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.”
Museum de Fundatie wordt ondersteund door de BankGiro Loterij.
Tentoonstelling: Herman Gordijn – Binnenstebuiten
Periode: 12 september t/m 3 januari 2009
Locatie: Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20, Zwolle
destijds in de emanuelshuizen was gordijn al een inspiratiebron en voorbeeld voor de kunstenaars. een beminnelijk en gepassioneerd mens. deze expositie wordt meer dan de moeite waard om te bezoeken.
ga zeker een kijkje nemen hele leuke schilderijen ik geniet nu al.
howel zijn werken mij totaal niet aanspreken blijft het wel mooi om s,mans gedrevenheid, passie en talent te zien. voor deze man is pensioen (gelukkig)een onbekend fenomeen
Stem in met de 3e spreker vanaf boven.
=========
Hieronder zijn een aantal reacties verwijderd doordat er vragen werden gesteld over een andere kunstenaar. Dat heet off-topic en is niet de bedoeling.