De Vredesfabriek komt naar Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Van 21 september tot en met 29 november a.s. is op de 2e etage in het Stedelijk Museum Zwolle de tentoonstelling de Vredesfabriek te zien. In deze metafoor van een fabriek wordt verband gelegd tussen oorlog en vrede, tussen verleden en heden.

Er staan 12 machines met tientallen apparaten, zoals de tolerantiemeter, de geweldschijf, de vooroordelenbalans, de zondebokmolen, de vijheidzoeker, de machtsorteerder, de conflictrol, de spijtbuis, de leugendetector, de oorlogsverkenner, de tijdmachine en het monumentenwiel. Alle apparaten moeten bediend worden en de bediener moet keuzes maken. In de fabriek kan vrede en vrijheid geproduceerd worden, maar men zal ook ontdekken dat vrijheid aan regels gebonden is en tolerantie grenzen kent. Gaandeweg komen de bezoekers erachter dat de tentoonstelling eigenlijk over henzelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag. Hoewel de tentoonstelling zich richt op jongeren, valt er ook voor volwassenen veel te ontdekken.

Met behulp van een routekaart kunnen bezoekers van de fabriek aan de slag. De praktische opdrachten maken dat kinderen in de tentoonstelling goed “bij de les blijven”. Veel opdrachten zijn zelfcorrigerend. De bezoekers krijgen regelmatig respons door het bedienen van de machines. Ze worden beloond voor hun keuze. Een fout wordt vaak humoristisch beantwoord of de machine is zo uitdagend dat ze uitnodigt tot een nieuwe poging. De Vredesfabriek is als educatief project aangeboden aan alle scholen in Zwolle en omstreken. Voor scholen die zich met klassen hebben ingeschreven is voorafgaand aan het bezoek aan de fabriek, een korte film in het auditorium te zien. Bovendien is voor hen een handleiding beschikbaar die verwerking in de klas uitstekend mogelijk maakt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)