Zwolle – Rond deze tijd zijn er veel wespen actief. Het aantal doorverwijzingen naar de allergologiepolikliniek van de Isala klinieken is hoger dan voorgaande jaren. Mensen met een ernstige reactie op wespensteken kunnen zich hier laten behandelen. Een levensbedreigende reactie moet geblokkeerd worden met adrenaline. De eerste keer zal dit door de huisarts of in het ziekenhuis gebeuren.
Een tweede keer kan de patiënt zichzelf adrenaline toedienen met behulp van een zogenaamde epi-pen. De patiënt moet de pen dan wel altijd bij zich dragen en zichzelf een injectie durven geven. Een uitstekend alternatief is een desensibilisatiekuur in de Isala klinieken. In dat geval worden mensen immuun voor het wespengif; een ernstige reactie kan dan niet meer plaatsvinden. De behandeling wordt uitgevoerd door longarts Willem Westermann, gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van allergieën.
Tijdens de behandeling krijgt de patiënt gedurende twee dagen elke twee uur gezuiverd wespengif toegediend, waarbij de hoeveelheden telkens toenemen. Het lichaam maakt hierdoor blokkerende antistoffen aan, die na twee dagen gemeten kunnen worden in het bloed. Patiënten moeten na de tweedaagse behandeling hun kuur voortzetten bij de polikliniek en na verloop van tijd bij de huisarts. Via een afbouwschema halen ze één keer per zes weken een prik gedurende een periode van drie tot vijf jaar. De behandeling zorgt er voor dat patiënten geen levensbedreigende reactie meer krijgen na een wespensteek. Na de opname van twee dagen kan er, na een wespensteek, alleen nog een plaatselijke reactie optreden. Door de behandeling verdwijnt ook de paniekreactie bij patiënten als ze een wesp zien. De kans om gestoken te worden, wordt daarmee ook kleiner.
Bij mensen, waarvan niet duidelijk is of de allergische reactie die voortkomt uit een wespensteek een ernstige allergische reactie is, kunnen de Isala klinieken een provocatietest uitvoeren. Door hen met levende wespen te steken, wordt onderzocht of de allergische reactie ernstig is. Als dat het geval is, kan de patiënt alsnog een desensibilisatiekuur ondergaan of een epi-pen gebruiken. De arts voert de test uit onder begeleiding van een verpleegkundige op de intensive care. Soms is het nodig om de patiënt twee tot drie maal met levende wespen te prikken. Longarts Willem Westermann vangt de wespen die nodig zijn voor deze test zelf, nadat de gemeente Zwolle een wespennest gemeld heeft.
Had dit berichtje niet op 1 april geplaatst moeten worden? Dit geloof je toch niet