Het kerstweer: Droge en natte periodes, minder wind

Glansmispel
Foto: Hans Smit

Eerste Kerstdag houdt Zwolle het in de ochtend vrijwel droog, met misschien een knipoog van de zon. Een front met regen ligt over het zuiden van het land. Het bereikt pas in de loop van de middag onze omgeving. Dan wordt het weer nat.

De westen– tot zuidwestenwind is ’s morgens vroeg het sterkst, kracht 4, en zwakt langzaam af naar kracht 3 in de middag. De temperatuur ligt van vroeg tot laat rond een zachte 10 graden. De bewolking van het naderende front wordt weer dikker en in de avond regent het stevig. De zuidwestenwind trekt tijdelijk weer wat aan.

Ook in de nacht naar dinsdag, Tweede Kerstdag, regent het aanvankelijk nog, maar tegen de ochtend knapt het weer duidelijk op. Het wordt droog en, jawel, de zon breekt door. Tot in de avond is de kans op neerslag gering. De wind uit westelijke richting laat zich eerst nog even gelden: matig, kracht 3 tot 4. In de loop van de dag neemt de wind flink af.

Dinsdag begint met ongeveer 9 graden op de thermometer en daarna zet een daling in. In de nacht naar woensdag zakt het kwik iets onder de 5 graden. Overdag krabbelt het op naar 9 graden.

Woensdag trekt een actieve storing met regen en wind over. Het is wisselvalligheid troef tot het einde van 2023, dat vrijwel zeker het natste jaar ooit wordt sinds de metingen begonnen. Dit jaar is tot en met november al ruim 1.000 liter regenwater per vierkante meter gevallen in Zwolle. Daar komt de overvloedige regenval in december nog bij.

Foto 1
Glansmispel - Foto: Hans Smit
Glansmispel
Foto: Hans Smit

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)