Wat denkt de Zwollenaar ervan? Zie de Poll!

Foto van auteur

Zwolle – Vrijdag 4 september jl heeft de Zwolse beeldend kunstenaar Jan Kees Lantermans illegaal in de nis boven de onderdoorgang van de Sassenpoort, aan de kant van het Van Nahuysplein, een modern en strak vormgegeven beeld van de stadspatroon Sint Michaël geplaatst.

watdenkje.jpg

In het Zwolse, is wederom de discussie op gang gebracht of deze moderne versie past in onze in neo-renaissance stijl gebouwde Sassenpoort uit het jaar 1406 of moet er een traditioneel en klassiek beeld van Sint Michaël worden geplaatst. Weblog Zwolle wil de mening peilen onder de Zwollenaren. U kunt rechtsboven in de advertentiekolom uw mening geven. Bent u voor deze moderne versie, bent u voor een traditionele klassieke oplossing of hebt u hierover geen mening. Wij horen het graag van u!

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

48 gedachten over “Wat denkt de Zwollenaar ervan? Zie de Poll!”

 1. Dit ding viel mij vanmorgen direct op toen ik vanmorgen onder de Sassenpoort door fietste. Smaken verschillen, maar ik vind het niet passen bij dit historische bouwwerk.

 2. jca, dat liedje heb je van Hessel 😉

  Beeld vind ik absoluut niet bij de 600-jaar oude Sassenpoort horen. Nog deze week wordt het beeld op last van de Rijksgebouwendienst gelukkig weggehaald.

 3. Opzouten met dat beeld, ik wil de klassieke middeleeuwen weer overal terug zien in de gebouwen.

  Zwolle heeft nog steeds één van de mooiste binnensteden van Nederland. Houd het alsjeblieft vrij van nieuwerwetse gebouwen. Sterker nog, bouw alleen nog nieuwbouw in mooie “authentieke grachtenpanden”. Kost wat misschien wat meer, maar dat is het waard!

 4. De kunstenaar heeft wel weer de aandacht op die lege nis gevestigd, en dat is goed.
  Maar een smaakvolle oplossing vind ik dit zeker niet maar ik houd met een Commissie voor Beeldende Kunst zoals wij die in Zwolle hebben wel mn hart vast hoor.

 5. Kan het nog lelijker. We hebben het dan over de foeilelijke moderne gebouwen in Zwolle gehad en dan heeft iemand ook nog het lef om een modern (en ook nog voor mij lelijk) ding in de sassenpoort te drukken.

 6. leuk initiatief, jammer dat de vorm van de bogen van het erkertje niet harmonieus in het beeld zitten verwerkt.
  is dit project op kosten van jan kees zelf, of draait de gemeenschap ook nog op voor eventuele financiele onvoorzienigheden?

 7. Uit dit bericht begrijp ik dat Jan Kees het beeld illegaal geplaatst heeft, dus dan lijkt het mij dat hij de financiele risico’s ook draagt. Maar als het anders in elkaar zit, dan hoor ik het graag.

 8. Ik maak me over dit beeld geen zorgen, het is illegaal geplaatst en zal zeker worden weggehaald.
  Ik maak me veel meer zorgen over een Glazen Sint Michael van 325 plakjes op elkaar gelijmd glas, een beeld dat straks onze Grote Markt zal moeten “sieren”.
  Zie: https://www.weblogzwolle.nl/content/view/9328/55/
  De mening van de Weblogbezoekers zal weinig gewicht in de schaal leggen aangezien in Zwolle de (Gemeentelijke) Commissie voor Beeldende kunst bepaald wat er aan kunst in de stad komt te staan.
  Het is maar dat u het weet.

 9. De mening van de Weblogbezoekers zal weinig gewicht in de schaal leggen aangezien in Zwolle de (Gemeentelijke) Commissie voor Beeldende kunst bepaald wat er aan kunst in de stad komt te staan.

  Observer,
  Daar zul je waarschijnlijk ervaring mee hebben. Weblog Zwolle wordt bij grote regelmaat bezocht door onze politieke vrienden. Ik vind dan ook dat de Weblog Zwolle Poll juist deze mensen laat zien hoe de verhouding van meningen in de stad liggen (als zij dit al niet wisten) ten opzichte van plaatsing van kunstwerken als deze van Jan Kees Lantermans. Mede omdat, zoals het nu lijkt, de traditionele, klassieke vormgeving met overgrote meerderheid van stemmen als de meest gewenste vormgeving wordt gezien. Echter, uitslagen van enquettes en inspraak betekent nog geen medezeggenschap. Helaas!

 10. Echter, uitslagen van enquettes en inspraak betekent nog geen medezeggenschap. Helaas!
  Beste Hans,
  Dat laatste beaam ik volledig.
  Weblog Zwolle kan een grote rol spelen in de maatschappelijke opinievorming maar de Commissie voor Beeldende kunst en ook de Welstandscommissie staan zover van de gemiddelde burger en ook van de ons bezoekende toerist af.
  Ik hoor als stadsgids veel te vaak “hoe hebben ze dat kunnen doen”

 11. ik moet toch zeggen dat ik het zo gek nog niet vindt. ik vind het zowieso al bewondenswaardig dat er iemand op eigen initiatief zijn nek uitsteekt om dit stukje kerk op te vijzelen. qua vormgeving had het van mij wel anders gemogen, maar het is geen flut werk en je kan zien dat er met veel vakmanschap en energie op is gebeiteld.
  wat mij betreft blijft het staan en zou jan kees aan willen moedigen hiermee door te gaan.

 12. Verdieping, dit is een poort geen kerk. En voorwaar niet zomaar een poort! Met een “vooral doorgaan” gaan we idd maar weer eens verder kijken. Je kunt je er wel in verdiepen, door het van binnen te bekijken….aan te bevelen.

 13. Observer,
  Je slaat de spijker op z’n kop. Onze taak, de taak van Weblog Zwolle, vind ik, is inderdaad de rol, waar je het over hebt. Als blijkt dat de Commissie voor Beeldende Kunst, alsook de Welstandscommissie te vaak tegen de mening van het overgrote deel van de Zwolse bevolking ingaat, dan zullen we gegarandeerd geluiden uit de politiek gaan horen. Is dit niet het geval, dan mag je je vraagtekens bij de Zwolse politiek plaatsen.

 14. @ Hans, beleidsbepalers in alle gelederen van de maatschappij vinden vaak hun eigen mening enorm belangrijk. Kijk ook maar eens naar bedrijven, er schijnen bedrijven te zijn waar personeel absoluut geen (ook geen opbouwende) kritiek mag hebben. Lijkt me erg lastig en zwaar als je denkt dat je de wijsheid in pacht hebt…. Maar goed, je kunt jezelf veel wijsmaken.

  Misschien kan iemand over deze vorm van inspraak eens een vraag stellen in de gemeenteraad? Bedoel, we veranderen niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen.

 15. Het probleem van hoe om te gaan met de publieke ruimte is ook bij de politiek duidelijk en daar wordt zeker ook aandacht aan gegeven. Zo staat dit onderwerp binnenkort weer op de raadsagenda:

  Plan van aanpak raadsdebat ruimtelijke kwaliteit in en rond de binnenstad
  Eind 2008 besloot de raad tot een debat over de ruimtelijke kwaliteit in en rond de binnenstad. Bewoners en betrokken partijen gingen met de raadsleden in discussie. Op 14 april 2009 heeft dit geleid tot een opdracht van de raad aan het college om te komen met een plan van aanpak voor het vervolg. Het doel is te komen tot een gewenste ruimtelijke kwaliteit in en rond de binnenstad, keuzes te maken over hoe we die kwaliteit gaan bewaken en het proces te optimaliseren.

 16. Mooi beeldje maar harmonieert niet met de Sassenpoort en hoort er derhalve niet in. We hebben al genoeg blunders in deze stad waar men denkt modern met oud klassiek te kunnen combineren. Zie het stadhuis en het proviciaal Overijssels museum aan de melkmarkt. En dan heb ik het nog niet over dat foeilelijke betonnen winkelcentrum in de binnenstad.

 17. Plan van aanpak raadsdebat ruimtelijke kwaliteit in en rond de binnenstad
  Eind 2008 besloot de raad tot een debat over de ruimtelijke kwaliteit in en rond de binnenstad. Bewoners en betrokken partijen gingen met de raadsleden in discussie. Op 14 april 2009 heeft dit geleid tot een opdracht van de raad aan het college om te komen met een plan van aanpak voor het vervolg. Het doel is te komen tot een gewenste ruimtelijke kwaliteit in en rond de binnenstad, keuzes te maken over hoe we die kwaliteit gaan bewaken en het proces te optimaliseren.
  Door Rana Berends, op 17 september 2009 om 15:45

  Prachtig verhaal, maar helaas volledig in tegenspraak met de werkelijkheid.
  De historische en ruimtelijke kwaliteiten van de Zwolse binnenstad worden ernstig aangetast door twee ongewenste bruggen die de stad en haar inwoners door de strot geduwd krijgen.

 18. Dat ding is idd weg. Volgens mij heeft ie ‘m zelf weggehaald en weer op een andere plaats neergezet. Als het maar niet hier in de kerk is.

 19. Larry, je slaat de spijker op zn kop.
  En dan kan ik daar nog aan toe voegen, de kubus van Crepain achter de Spiegel en de dreigende sloop van de middeleeuwse Tijlpanden aan de melkmarkt. en om nog even terug te keren naar de openbare kunst in de stad kunnen we daar na de dreigende komst van de glazen “St Michael met lange jas”nog wat miskleunen aan toevoegen.
  Bijvoorbeeld de plassende Man van Atlantis in Hanzeland, de spattende en bijna uit elkaar vallende fontein bij “De Beurs” op het Grote Kerkplein.
  En dan heb ik het nog helemaal niet over die rare Belgische kunste naar die door de gemeente voor Euro 80.000 is ingehuurd om heel Stadshagen te veranderen in één grote vrouwelijke Venusheuvel.

 20. Valt er dan al te kiezen?

  Heb nog geen historische opties gezien.

  En hoe echt is een historisch beeld wat anno 2009 vervaardigd is? Welke historische waarde geeft dat aan de Sassenpoort?

  Als moderne kunst niet past bij dit gebouw waarom komt er dan in hemelsnaam een glazen bunker (lees, nieuw kunstwerk Michael) op de grote markt?

Reacties zijn gesloten.