Sassendonkers kunnen in de dagen voordat het carnaval in de stad losbarst al even opwarmen dankzij de jubilerende Eileuvers. De carnavalsvereniging bestaat 6 x 11 jaar en dat vieren ze met het boek ‘Zwollenarren op hun best’, een programma op de nationale televisie en een première van de video Zwols Levenslicht.
Vrijdagavond tijdens het Seniorencarnaval overhandigde Jan-Paul Bakker het eerste exemplaar van ‘Zwollenarren op hun best’ aan Stadsprins Michaël. Het boek is geschreven door de Vorsten Peer (Peter Holterman), Wilm (Wim Klein Heerenbrink), Paulus (Jan-Paul Bakker) en oud-voorzitter van de Eileuvers, Jaap Hagedoorn. Holterman overleed vorig jaar oktober op 71-jarige leeftijd.
In het boek komen alle bestaande Zwolse carnavalsverenigingen aan bod. De veelkleurigheid van Sassendonk blijkt uit de vele foto’s in het 96 pagina’s tellende naslagwerk. Meerdere fotografen werkten mee aan het boek, onder wie Hans Platje. Net als Holterman maakte Platje de boekpresentatie niet mee. Hij overleed in augustus 2023. Platje werd 69 jaar.
Sassendonk: parel van het noorden
In het boek worden de afgelopen 66 jaren carnaval in Sassendonk beschreven, van het ontstaan van het officieuze volkslied ‘De Zwollenaar’ in de eerste 11 jaar tot de groei van tradities in de tweede 11 jaar en het ontstaan van nieuwe tradities in de vierde 11 jaar. Ook de burgemeesters Loek Hermans, Jan Franssen, Henk Jan Meijer en Peter Snijders komen aan bod, uiteraard in kleding die past bij Sassendonk: de parel van het noorden.
‘Zwollenarren op hun best’ eindigt met een handig naslaggedeelte over de gewoonten en gebruiken van het carnaval. Het is een boek van Waanders Uitgevers en kost 23,95 euro.
Nationale tv- en videopremière
Woensdagavond staat het carnavalsleven van Zwolle in de schijnwerpers op de nationale televisie tijdens het programma Carnavalshart op NPO2. De uitzending begint om 18.30 uur.
Aansluitend vindt op YouTube de première plaats van Zwols Levenslicht. Een documentaire over 66 jaar carnaval in Zwolle, geproduceerd door Vorst Kinne (Sander Dol) en vormgegeven door Barry van As.
In Zwols Levenslicht zijn interviews met Zwollenaren te zien, veel beelden van het Zwolse carnaval op straat, in de kroegen en de optocht. Bijzonder is het portret van de hofnaaisters, die eens in de elf jaar het nieuwe prinsenkostuum maken.