Rotsvast

Door Dick Algra

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Vorig jaar zomer zagen we, kijkend uit ons keukenraam, wekenlang twee leenscooters van het bedrijf Check op het Toddenbeltpad hier in de Aa-landen staan. Toen een jongeman er een derde scooter bij wilde plaatsten, vroeg ik hem waarom hij die niet thuis voor de deur zette. “Dat mag ik niet, dit is een door Check aangewezen plek.”

In mijn opvatting is het verstrekken van de vergunningen voor het plaatsten van die deelscooters en -fietsen een miskleun van ons gemeentebestuur geweest. Het simpele bewijs voor deze bewering is wel het gestage vertrek van de leveranciers van deze vehikels.

Go Sharing verdween eind 2022, Check in december afgelopen jaar en eind deze maand vertrekt ook Bird, die van de blauwe fietsen. Niet dat ik er rouwig om ben. Ik las dat ze gemiddeld tweeënhalf keer per week voor een ritje van 2 kilometer worden gebruikt en daarmee zijn ze, daarvan ben ik overtuigd, niet rendabel te krijgen.

’t Zorgt trouwens voor een enorme verrommeling van het stadsbeeld. Het beeld van zo’n dertig scooters op de hoek van de Stationsweg en Burgemeester van Roijensingel had men zeker kunnen voorzien en niet moeten willen.

Mevrouw de wethouder Gerdien Rots vertelde maandagavond dat ze van het laatste vertrek geschrokken is. Ik vraag me af waar mevrouw Rots woont, wat ze ziet als ze om zich heen kijkt en of ze wel luistert naar de stem van de burger. Als je al zo’n deelfiets ziet rijden, zit daar een tiener op. Moet daarvoor zo’n heel gebeuren van deeltweewielers worden opgetuigd? Ik denk van niet!

Maar mevrouw Rots zegt met overtuiging, en ik citeer De Stentor: “Ik denk dat we een goede kans maken om goede aanbieders voor onze stad te krijgen. Ik denk dat het goed is dat we deelfietsen in onze stad hebben. Deeltweewielers zijn er nog niet zo lang. Ze voorzien in een behoefte.” 

Als dat laatste ooit gepeild is, uit de praktijk blijkt iets anders. Waarom, zo lijkt het mij, is het voor politici, en we zien het landelijk ook gebeuren, dan zo moeilijk om toe te geven dat een eerder genomen besluit anders uitpakte dan verwacht. Of is vrees voor stemmenverlies bij een volgende verkiezing daar de oorzaak weer van? Daarmee rekening houden is de nekslag voor juiste beslissingen.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)