Twee jaar cel en tbs met dwang voor Zwollenaar die agent wilde doden

|   Laatste wijziging

Het stroomstootwapen behoort sinds 2022 tot de politie-uitrusting.
Foto: Hugo Janssen

Gerrit van V. (44) uit Zwolle is donderdag veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De suïcidale man probeerde een agent de keel door te snijden met een scherp mes en ondernam eerder een poging zichzelf in brand te steken. Medewerkers van Dimence liepen hierbij gevaar ernstig gewond te raken. De rechtbank vindt het schrijnend dat Van V. de misdrijven pleegde door zijn doodswens. De rechters nemen het hem echter kwalijk dat hij daardoor hulpverleners in gevaar bracht die hun best deden om hem te helpen.

Op vrijdag 8 september 2023 maakt de politieman een praatje met Van V. Hij kent de man, die kampt met psychische problemen en zijn inkomen bij elkaar schraapt door lege statiegeldflesjes in te zamelen. Het lijkt goed te gaan met de Zwollenaar en de diender heeft de volgende dag niets te vrezen als hij Van V. tegenkomt in de Zwolse binnenstad.

Wanneer de Zwollenaar naar zijn dienstauto loopt, ziet de agent een rare blik in zijn ogen. Hij sluit snel het raampje en dat is maar goed ook. De hand van Van V. met een vlijmscherp afbreekmes vliegt richting de hals van de politieman, maar mist doel door het sluitende raam. In de rechtbank verklaarde de Zwollenaar twee weken geleden dat hij hoopte op ‘suicide by cop’.

De agent herpakte zich snel na de aanslag op zijn leven. Hij rende achter Van V. aan en schakelde hem uit met een stroomstootwapen. “Ik hoorde iemand roepen dat ik het mes moest laten vallen,” verklaarde Van V. eerder in de rechtbank. “Het was de agent en hij heeft zichzelf beschermd en omstanders het leven gered door mij te taseren.”

“Dat hij de politieman uiteindelijk niet heeft weten te raken, is te danken aan het adequate handelen van de agent,” concludeerde de rechtbank. “Daarnaast heeft verdachte geprobeerd zichzelf in brand te steken, terwijl daar drie medewerkers van de kliniek bij stonden. Dat het hem ook in dit geval niet is gelukt, is wederom te danken aan het ingrijpen van de hulpverleners.”

Naast de celstraf en tbs met dwangverpleging moet Van V. 2500 euro smartengeld betalen aan de politieman.

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-113 of chat op de website van 113-Zelfmoordpreventie.

Foto 1
Het stroomstootwapen behoort sinds 2022 tot de politie-uitrusting.  - Foto: Hugo Janssen
Het stroomstootwapen behoort sinds 2022 tot de politie-uitrusting.
Foto: Hugo Janssen

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)