Ongerust

Door Dick Algra

Tractoren om de praalwagen voort te bewegen ... dat valt onder vervuilend vervoer.
Foto: Obbe Bakker

Er ontstaat ongerustheid in Zwolle. Ja, natuurlijk, waar niet, zal gezegd worden. Ouders die zich ongerust maken over het late thuiskomen van hun kinderen. Reizigers die ongerust zijn of het busje zo komt. Of er ooit vrede komt in de wereld, of de klimaatverandering wel tot stilstand komt. Of de belastingaanslag gaat meevallen of niet. Dat is van alle tijden.

Nee, ik bedoel, er ontstaat ongerustheid of we in de nabije toekomst nog wel evenementen gaan meemaken in Zwolle. Evenementen als het carnaval en de Halve Marathon. Om die tot werkelijkheid te laten worden, is zogeheten zwaar vervoer nodig. Voor het carnaval vrachtwagens en tractoren om de praalwagen voort te bewegen, bij de halve marathon om zaken als dranghekken etcetera op hun plek te krijgen. Dat valt onder vervuilend vervoer en dat is per 1 januari 2025 niet meer welkom in de binnenstad.

De ervaring leert dat dit soort van regels in de loop van de tijd meer en meer worden uitgebreid. Zoals dat heet: ‘de teugels worden strakker aangetrokken’. Dan gaat het voor meer gelden. Dan komen vast ook de kleinere activiteiten in het nauw.

Je kunt je natuurlijk afvragen of zo’n sportevenement als de marathon door de binnenstad moet kunnen. Hetzelfde argument ‘die is er niet voor gebouwd’ en ‘daarom weren we de vele vrachtauto’s’ kun je voor de sport ook aanvoeren. Daarvoor zijn atletiekbanen aangelegd, om een dwarsstraat te noemen.

Of – en daar maak ik me al een paar jaar ongerust over – gaat het toch weer over het ‘schijnbaar heilig moeten ombouwen’ van de binnenstad tot één groot horecagebied. Elk bedrijf(je) dat etenswaren verkoopt, lijkt een terras te moeten krijgen.

Ik heb echt niets tegen horeca, ik heb er jaren de kost aan verdiend, maar een binnenstad zonder winkelend publiek is, volgens mij, ten dode opgeschreven.

Maar ook de winkeliers wordt het, door het verbod op vervuilend vervoer, steeds moeilijker gemaakt.

In het NOS-journaal van woensdagavond werd melding gemaakt van het feit dat kinderen van winkeliers niet aan opvolging van hun ouders denken. Met de steeds zwaardere regelgeving kan ik me dat voorstellen. Die jongens en meisjes zitten vast ook liever op een terrasje.

Trouwens hoe komen al die gasten en komt al dat bier, de andere drank en al die etenswaren die binnenstad in? Hoe gaat het afval er weer uit? Met elektrisch vervoer? Met ons stroomnet? Da’s ook iets om je ongerust over te maken.

Foto 1
Tractoren om de praalwagen voort te bewegen ... dat valt onder vervuilend vervoer. - Foto: Obbe Bakker
Tractoren om de praalwagen voort te bewegen ... dat valt onder vervuilend vervoer.
Foto: Obbe Bakker

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)