Kleine pro-Palestinamars trekt door Zwolle: “Nederland schande, klap dan in je handen!”

De protestmars trekt door de Diezerstraat.
Foto: Peter Denekamp

Wat zaterdag een groot pro-Palestinaprotest in Zwolle had moeten worden, werd uiteindelijk een kleine protestmars door de stad. In aanloop van de aangekondigde bijeenkomst met een nationaal karakter namen de gemeente en politie de nodige maatregelen om alles in goede banen te leiden. De Nieuwstraat werd volledig afgesloten, verkeersregelaars, handhavers en agenten werden ingezet. Het bleek allemaal niet nodig te zijn. Het protest verliep vreedzaam en rustig.

De nationale pro-Palestinademonstratie in Zwolle werd georganiseerd door de organisaties Zwolle4Palestina en de Palestijnse Gemeenschap in Nederland (PGNL). “Ook vanuit Zwolle moeten wij onze regering ter verantwoording roepen vanwege haar medeplichtigheid,” schrijven Ali Sina Farhad van de Zwolse actiegroep en Marieke Stam van PGNL in een gezamenlijk persbericht. “We roepen burgemeester Snijders en de gemeenteraad van Zwolle op om publiekelijk aan te dringen op een staakt-het-vuren en stappen te ondernemen in het verbreken van alle economische en diplomatieke banden met Israël door de Zwolse instituten en bedrijven.”

Emotionele toespraak
In Park de Wezenlanden blijkt de opkomst tegen te vallen. Zo’n zestig actievoerders staan bij een podium en luisteren naar de sprekers. Ook Debbie Mathijsen, voorzitter van de Zwolse fractie van de Partij voor de Dieren, spreekt de demonstranten toe. Het lot van de Gazanen gaat haar aan het hart. Ze kan haar tranen even niet meer bedwingen op het podium en spreekt haar afschuw uit over het handelen van de regering. “De rechter bepaalt dat Nederland geen onderdelen voor de F35 aan Israël mag leveren en de Staat gaat in cassatie. Het internationaal gerechtshof draagt Israël op om alles te doen om doden in Gaza te voorkomen en Nederland bevriest de bijdrage aan VN-organisatie UNWRA.”

‘Nederland schande’
De groep zet zich dan in beweging richting de binnenstad. Omdat er veel minder dan duizend deelnemers zijn krijgen de demonstranten toestemming om alsnog door de Diezerstraat te lopen. Palestijnse vlaggen en spandoeken met leuzen worden meegevoerd. Ook is veelvuldig de kreet “From the river to the sea, Palestine will be free” te horen, evenals leuzen waarin Israël een terreurstaat wordt genoemd.

“Nederland schande, klap dan in je handen,” behoort ook tot de favoriete strijdkreten van de betogers in de binnenstad. In de drukke Diezerstraat kan niet iedereen het protest waarderen. “Ik ben Jood,” wordt er geschreeuwd, terwijl anderen hun hoofd wegdraaien of zich bedienen van een scheldwoord.

Onbegrip
Een oudere man gaat de discussie aan met een handhaver van de gemeente. “Waarom is dat toch nodig, wat kunnen we er in Zwolle aan doen,” vraagt hij zich af. Het steekt hem dat bij PEC Zwolle sterretjes zijn verboden, supporters van de lokale eredivisionist geen fakkels mogen ontsteken in de binnenstad en het wel mag tijdens de pro-Palestinademonstratie. De handhaver omzeilt behendig het politiek beladen onderwerp en legt uit dat het niet aan haar is om iets te vinden over de inhoud. “In ons land hebben we vrijheid van demonstratie,” legt ze uit. “We zorgen dat iedereen in vrijheid de mening mag verkondigen en het veilig verloopt.”

Volhardendheid
Via de Diezerkade wandelt de groep demonstranten terug naar het vertrekpunt in Park de Wezenlanden. “Nederland maakt keer op keer bewuste keuzes om aan de verkeerde kant van de geschiedenis te staan vanuit onethische motieven,” meldt Ali Sina Farhad, die zich niet uit het veld laat slaan door de opkomstcijfers. “Er bestaat geen twijfel over dat Zwolle4Palestine doorgaat met acties en sit-ins totdat we onze doelen hebben bereikt. We zullen ons vanuit Zwolle tot in Den Haag en Brussel blijven laten horen.”

Foto's 10
De protestmars trekt door de Diezerstraat. - Foto: Peter Denekamp
De protestmars trekt door de Diezerstraat.
Foto: Peter Denekamp
Park de Wezenlanden - Foto: Peter Denekamp
Park de Wezenlanden
Foto: Peter Denekamp
Kleine pro-Palestinamars trekt door Zwolle: “Nederland schande, klap dan in je handen!” - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Kerkbrug - Foto: Peter Denekamp
Kerkbrug
Foto: Peter Denekamp
Diezerstraat - Foto: Peter Denekamp
Diezerstraat
Foto: Peter Denekamp
Kleine pro-Palestinamars trekt door Zwolle: “Nederland schande, klap dan in je handen!” - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Grote Markt - Foto: Peter Denekamp
Grote Markt
Foto: Peter Denekamp
Kleine pro-Palestinamars trekt door Zwolle: “Nederland schande, klap dan in je handen!” - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Luttekestraat - Foto: Peter Denekamp
Luttekestraat
Foto: Peter Denekamp
Jufferenwal - Foto: Peter Denekamp
Jufferenwal
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)