Mogelijk opnieuw pro-Palestijnse zitdemonstratie op station Zwolle

|   Laatste wijziging

Een eerdere pro-Palestinademonstratie bij het station in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Op meerdere stations wordt donderdagavond opnieuw gedemonstreerd door pro-Palestijnse demonstranten. Dat meldt Asha ten Broeke, schrijver en columnist, op X. Het station in Zwolle wordt door haar genoemd. De oproep zorgt voor ophef op social media. In Amsterdam vindt vanavond de Nationale Chanoekaviering plaats op de Dam. Uit het hele land reizen mensen naar de hoofdstad om het Joodse feest bij te wonen.

Vorige maand gingen tientallen betogers voor het Zwolse treinstation zitten. Ze eisten dat er een einde komt aan de bombardementen op de Gazastrook. Een man die een pro-Israël leus riep, kreeg het aan de stok met een politieagent die hem verzocht te vertrekken. De situatie escaleerde toen enkele demonstranten zich ermee wilden bemoeien. De man werd opgepakt toen hij een agent beledigde.

“Het station is geen geschikte locatie voor demonstraties. Het maakt daarbij niet uit voor welk doel de demonstratie is,” zegt Oscar van Elferen, woordvoerder van de NS. “Een grote groep demonstranten zorgt voor hinder voor onze reizigers en brengt de doorstroom in het station mogelijk in gevaar. Demonstraties kunnen leiden tot onveilige situaties en een onveilig gevoel bij reizigers en collega’s.”

Volgens Ten Broeke wordt er vanavond om 18.00 uur niet alleen in Zwolle gedemonstreerd. Ze noemt ook de stations in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Enschede, Almere, Haarlem, Eindhoven, Alkmaar, Leeuwarden, Groningen. In Nijmegen staat de zitdemonstratie een uurtje later op het programma van de activisten.

ProRail en NS houden de situatie scherp in de gaten en staan in nauw contact met de burgemeesters, politie en openbaar ministerie. “We vragen het bevoegd gezag scherp te zijn op de veiligheid van reizigers en collega’s, en erop toe te zien dat er geen strafbare uitingen getoond worden of leuzen gebruikt worden,” aldus Van Elferen.

Foto 1
Een eerdere pro-Palestinademonstratie bij het station in Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Een eerdere pro-Palestinademonstratie bij het station in Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)