Zonnepanelen

Door Dick Algra

Het wordt steeds gekker met die panelen. Afgelopen mei was het bij ons zover.
Foto: Peter Denekamp

Het wordt steeds gekker met die panelen. Afgelopen mei was het bij ons zover, we hebber er een tiental aangeschaft. Lang niet genoeg om ons zelf volledig van stroom te kunnen voorzien, maar toch. Want er werd ons voorgerekend dat we die aanschaf met een jaar of zes, zeven makkelijk zouden terugverdienen.

Ik weet wel, hadden we het eerder gedaan, dan hadden we er zelfs subsidie voor gekregen. Helaas, daarvoor hebben we te lang gewacht. Waarom? Omdat andere technische deskundigen ons aan het twijfelen brachten.

Maar de veelbesproken transitie, de overschakeling van fossiele brandstof naar moderne energiebronnen – dus wat te denken van de zon – hielp ons over de drempel. En ja, het is leuk dat je via een app op je telefoon kunt zien hoeveel stroom er op je dak wordt opwekt. Zeker bij zonnig weer en vooral in de zomermaanden.

’t Wordt minder leuk als je ontdekt wat er betaald wordt voor de niet door jezelf verbruikte, maar wel zelf opgewekte stroom. De prijs daarvan staat niet in verhouding met die jij betaalt. “Ja,” zeggen de elektriciteitsbedrijven, “het net vraagt veel onderhoud en dat net gebruikt u voor de terug-leverantie.”

Er wordt door ons al 45 jaar op dit adres gewoond en in al die jaren is aan onderhoud van het net in de buurt niets gedaan. Ja, slimme meters geplaatst, maar dat was niet in ons belang, die besparen veel personeel.

Nu blijkt ook, omdat wij zonnepanelen hebben, dat we geen meerjarig vast contract meer kunnen afsluiten voor stroomleverantie. Want we zouden toch eens te weinig berekend krijgen. Ondernemersrisico wordt afgewenteld op de klant. Waarom?

Simpelweg omdat men de vroegere nutsbedrijven, bedrijven voor het algemeen belang, heeft geprivatiseerd. Winst maken mag natuurlijk in deze sector, maar het hoort niet om aan de top heel hoge salarissen, dan wel bonussen en zelfs dividend uit te keren.

Dat is niet alles. Nu lees ik dit weekend dat de kans groot is dat bij felle zon de panelen zichzelf gaan uitschakelen, omdat het elektriciteitsnet het niet aankan.

Wordt het geen tijd om onze pas op het transitiepad te vertragen? Er allereerst voor te zorgen dat elke woning en elk bedrijf een aansluiting krijgt op dat net. Dat de broodnodige nieuwbouw – hoeveel woningen plande minister De Jonge? – er ook op kan.

Daarna kunnen we praten over de mogelijkheden van transitie. En zoek naar meerdere oplossingen. Noemen we dat tegenwoordig niet hybride?

Foto 1
Het wordt steeds gekker met die panelen. Afgelopen mei was het bij ons zover. - Foto: Peter Denekamp
Het wordt steeds gekker met die panelen. Afgelopen mei was het bij ons zover.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)