De klimaatburgemeesters: klimaatactie

Klimaatverandering. Het is zo’n groot probleem dat het onmogelijk lijkt om er in je eentje iets aan te doen.
Foto: Peter Denekamp

Het is opvallend hoe lastig het is om in actie te komen, zelfs wanneer we weten dat het de juiste stap is. Of het nu gaat om het veranderen van gewoonten of het aanpakken van grote problemen zoals klimaatverandering. Verandering kost tijd, inspanning en soms wat ongemak. Maar waarom wachten we zo vaak om te handelen, vooral als het gaat om onze toekomst?

Klimaatverandering. Het is zo’n groot probleem dat het onmogelijk lijkt om er in je eentje iets aan te doen. De grafieken en cijfers zijn best wel abstract, wat betekenen ze nou eigenlijk? Of je hoort het argument: “Wat denk je dan van India? Dan valt onze uitstoot wel mee”. Daarnaast raakt de opwarming van de aarde ons nog niet direct hier in Nederland en vinden de meeste Nederlanders het warmere weer zelfs lekker. Tja, zo verandert er natuurlijk helemaal niets.

Maar ik vind dat het anders kan en moet! Ik ben van mening dat we met elkaar in gesprek moeten gaan om samen kleine acties te ondernemen om uiteindelijk groot resultaat te boeken. Gelukkig wordt er al veel gedaan op het gebied van verduurzamen, maar ik zie in Nederland ook ruimte voor verbetering. Subsidieregelingen van de overheid kunnen een sleutelrol spelen, maar nu zijn de voorwaarden vaak te beperkend. Daarom pleit ik als klimaatburgemeester voor meer flexibele regelingen die meer mensen in staat stellen om deel te nemen en te profiteren.

Samen met een groot aantal buren ben ik in mijn wijk Aa-landen bezig allerlei duurzame maatregelen te treffen, zodat we er comfortabel en warm bij zitten in de winter. Hier hoor ik dat de meeste mensen vooral geïnteresseerd zijn in de kosten en financiële voordelen van duurzame oplossingen. Maar als we niets doen, blijven we vastzitten aan schommelende energieprijzen. Hoewel steeds meer mensen zich bewust worden van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, is het belangrijk dat de motivatie ook komt doordat we samen een groenere toekomst willen voor onszelf en onze kinderen.

Waarom denken we altijd eerst aan onze eigen portemonnee? Ik denk dat echte verandering begint met gesprekken over het klimaat en de gevolgen. Voor mij is het hebben van gesprekken over duurzaamheid en vergroening met mijn buren net zo belangrijk als het daadwerkelijk nemen van actie. Ik wil ervoor zorgen dat iedereen vanuit zichzelf gemotiveerd is.

Wanneer mensen eenmaal betrokken zijn bij duurzaamheidsinitiatieven ontstaat er een domino-effect. Gezinnen beginnen te praten over energieverbruik, douchetijden worden korter en er ontstaat een grotere waardering voor onze natuurlijke omgeving. Hoewel er vooruitgang is, zie ik ruimte voor verbetering in de Aa-landen. Ik droom van groenere straten, met meer bomen en minder tegels.

Vandaar ook deze column waarin ik jou, de lezer, ook eens wil vragen om erover na te denken: hoe zie jij de toekomst voor je en waarom zou jij iets willen doen voor het klimaat? Ik sta altijd open voor een gesprek. Laten we niet wachten tot morgen. Laten we vandaag beginnen met praten, luisteren en handelen.

Door: Ahmet Akseki

Foto 1
Klimaatverandering. Het is zo’n groot probleem dat het onmogelijk lijkt om er in je eentje iets aan te doen. - Foto: Peter Denekamp
Klimaatverandering. Het is zo’n groot probleem dat het onmogelijk lijkt om er in je eentje iets aan te doen.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)