Het weer: Kille regendag

Aa-landen
Foto: Ank Pot

Maandag stevent een actieve storing vanuit het westen recht op Nederland af. Dat levert Zwolle een bewolkte regendag op. Nat wordt het al vroeg in de ochtend, met nog veel meer buiige regen op komst in de middag. Dan zijn de neerslaghoeveelheden het grootst.

Onder de grijze hemel en in de regen is de temperatuur ver onder de maat. De dag begint met een graad of 12 op de thermometer en daar komt weinig bij. Het contrast met juni vorig jaar kan niet groter zijn. In 2023 beleefde Zwolle rond deze datum een hittegolf met tropische middagtemperaturen van ruim 30 graden Celsius. Het was kurkdroog.

Maandag waait het uit het zuidwesten tot westen, windkracht 3, later op de dag uit het noordwesten. Pas in de avond schuift de storing door naar het oosten en stopt het langzaam met regenen. De bewolking breekt, waarschijnlijk te laat voor een avondzonnetje.

Dinsdag komen vanaf het noorden van de Noordzee buien op Zwolle af. In de middag is de kans om nat te worden het grootst. Tussen de stapelwolken doet de zon haar best. Met wind uit het westen tot noordwesten boekt de temperatuur wat winst: 15, misschien 16 graden in de middag.

Woensdag profiteren we van enige hogedrukinvloed, maar het is de vraag of die de buienneiging compleet kan onderdrukken. Na woensdag vertonen de weerkaarten een welkome temperatuurstijging richting normale waarden voor de tijd van het jaar, ongeveer 20 graden overdag. Een zuidwestelijke aanvoer zorgt ervoor, maar daarin liften ook een paar buien mee.

Foto 1
Aa-landen - Foto: Ank Pot
Aa-landen
Foto: Ank Pot

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)