Het weer: Stadshittegolf

Holtenbroekerbrug
Foto: Hans Smit

Dinsdag is een stralend zonnige en zeer warme dag. Zwolle heeft intussen een stadshittegolf te pakken, deze was maandag een feit. Vijf dagen achter elkaar had de stad een middagtemperatuur van 25 °Celsius of hoger, waarvan drie tropische dagen met minimaal 30 °Celsius.

Dinsdag gaat de hittegolf door. Het kwik schuurt wederom tegen de 30 aan, maar het is de vraag of het daar bovenuit komt. De temperatuur daalt ‘s nachts langzaam naar een minimum van ongeveer 16 graden en er blijft wat wind staan uit het oosten.

Een groot hogedrukgebied boven het noorden van Europa houdt bij ons aanvoer van hitte en droogte uit de oosthoek in gang. Dinsdag kruipt de wind richting noordoost, waardoor een fractie minder hete lucht deze kant op komt. De zon staat ruim 15 uur lang boven de horizon, niet gehinderd door wolken. De plukjes sluierwolken en later dat stapelwolkje gaan ongemerkt voorbij. Er zit erg weinig vocht in de lucht, natte dingen drogen buiten in een mum van tijd.

De komende dagen draait de wind van noordoost naar noord, tegen het weekend waarschijnlijk naar noordwest. Het kwik komt niet meer zo hoog als nu, ongeveer 26 graden in de middag en een nachttemperatuur onder de 15 graden.

Op de weerkaarten voor begin volgende week zien we zowaar buienstoringen verschijnen. Uit het zuidwesten, dat is lang geleden. De buien lijken te ontstaan bij tropische temperaturen. Dit tropische buienscenario nemen we nu nog met een korrel zout, maar we houden het in de gaten, hier in het weerbericht op 1Zwolle.

Foto 1
Holtenbroekerbrug - Foto: Hans Smit
Holtenbroekerbrug
Foto: Hans Smit

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)