Brandweerlieden herdenken omgekomen collega’s

Brandweerlieden kruisen twee waterstralen voor de kazerne aan de Marsweg.
Foto: Veiligheidsregio IJsselland

Brandweerlieden in Zwolle hebben zaterdag bij de kazerne aan de Marsweg de collega’s herdacht die vanaf 1945 omgekomen zijn tijdens hun werk. Net als andere korpsen in het land maakten ze om 13.00 uur het ereteken: een boog van twee waterstralen die elkaar op tien meter hoogte treffen.

Dat er brandweermensen tijdens hun werk omkomen weet brandweer Zwolle maar al te goed. Op 21 januari 1992 overleden twee brandweermannen tijdens het nablussen van een winkelbrand in de Diezerstraat. In het pand waar nu Barista Cafe Zwolle is gevestigd zat destijds Kadoshop Arcade. Op de vroege, ijskoude winterochtend woedde er een uitslaande brand in de winkel. De Zwolse brandweer schaalde snel op naar grote brand en drie uur later hadden ze de vuurzee onder controle.

Brandweerlieden begonnen vanaf ongeveer 8.00 uur met het nablussen van het winkelpand. Tegen 10.30 uur wordt er als een donderslag bij heldere hemel een radicale streep gezet door de levens van twee Zwolse brandweerlieden. Door het instorten van de balken en vloeren van de eerste en tweede verdieping van het pand werden vier brandweerlieden bedolven onder het puin. Twee brandweermannen raakten hierdoor gewond. De brandwachten eerste klasse B. A. T. Offenberg en F. C. Kroes overleefden het niet.

In de veiligheidsregio IJsselland kruisten de posten Bergentheim, Deventer, Genemuiden, Hardenberg, Ommen, Olst, Steenwijk, Vollenhove en Zwolle-Zuid de waterstralen. Bij de brandweerpost Zwolle-Noord en de overige posten hingen de vlaggen halfstok. “Herdenken is recht doen aan diegenen die zijn overleden,” zegt Arjan Mengerink, directeur van de veiligheidsregio. “Het vraagt alertheid bij wie nu het brandweervak uitoefenen, omdat het werk nooit zonder risico is.”

Foto 1
Brandweerlieden kruisen twee waterstralen voor de kazerne aan de Marsweg. - Foto: Veiligheidsregio IJsselland
Brandweerlieden kruisen twee waterstralen voor de kazerne aan de Marsweg.
Foto: Veiligheidsregio IJsselland

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)