Gemeente blundert opnieuw in RTV Focus dossier: Omroep hoeft geen cent belastinggeld terug te betalen

Christine Spinder en Paul Oosterbaan, oprichters en bestuurders van de lokale omroep RTV Focus Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

RTV Focus, de lokale omroep van Zwolle, hoeft geen cent terug te betalen aan de gemeente. Vorig jaar constateerde het stadsbestuur dat de omroep niet voldeed aan haar verplichtingen. Zo werden vereiste jaarrekeningen te laat en onvolledig aangeleverd. Ook was er volgens voormalig wethouder Monique Schuttenbeld sprake van een te dure medewerker en een prijzige leaseauto. De omroep, die met belastinggeld gefinancierd wordt, moest daarom 35.000 euro terugstorten in de gemeentekas. Omdat de gemeente een onjuiste juridische titel gebruikte hoeft dat niet meer.

RTV Focus werd in 2020 aangewezen als de lokale omroep van Zwolle. Om de Zwollenaren van goed en actueel nieuws te voorzien, ontvangt de omroep jaarlijks zo’n 80.000 euro subsidie. De omroep is verplicht om ieder jaar inzage te geven in de boekhouding. Jarenlang verzuimde de omroep hier gehoor aan te geven. Ook lapte RTV Focus vorig jaar de deadline om alsnog de stukken aan te leveren aan haar laars. Oud-wethouder Schuttenbeld constateerde dat de aangeleverde gegevens opnieuw onvoldoende waren voor een beoordeling. Ook ontbraken de verplichte accountantsverklaringen over twee boekjaren.

Geen verklaring voor hoge loonkosten
Schuttenbeld meldde de gemeenteraad dat er intensief is gezocht naar alternatieven om de omroep te helpen, maar dat de gemeente keer op keer de deksel op de neus kreeg. De omroep gaf niet thuis toen de wethouder een verklaring wilde over de hoge loonkosten. Ook wilde de wethouder uitleg waarom de te hoge uitgaven nodig waren om de Zwollenaren van dagelijks nieuws te voorzien. Een antwoord kwam er niet.

“De omroep schiet ernstig tekort in haar bestuurlijke verantwoordelijkheid om naar redelijkheid te handelen in een wereld die gewoonlijk bescheiden omgaat met publieke middelen en functioneert dankzij vrijwilligers,” concludeerde Schuttenbeld. Ze eiste daarom dat de omroep zo’n 35.000 euro aan ontvangen belastinggeld terug zou storten. RTV Focus maakte met succes bezwaar tegen het besluit. Omdat de gemeente een verkeerde wettelijke grondslag gebruikte kan de omroep het geld in de zak houden.

Omroeplicentie niet ingetrokken
Begin deze maand werd duidelijk dat het Commissariaat voor de Media (CvdM) de omroeplicentie van RTV Focus niet intrekt. De voltallige gemeenteraad gaf een negatief advies af aan de mediawaakhond. Normaliter neemt de toezichthouder een dergelijk advies over en trekt de stekker uit een publieke omroep. RTV Focus maakte bezwaar en het CvdM concludeerde dat de gemeente steken had laten vallen in de besluitvorming.

Foto 1
Christine Spinder en Paul Oosterbaan, oprichters en bestuurders van de lokale omroep RTV Focus Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Christine Spinder en Paul Oosterbaan, oprichters en bestuurders van de lokale omroep RTV Focus Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)