Zwollenaar die vijf studenten wilde opblazen moet jaren de cel in

De gasleiding bij de voordeur van de studentenwoning aan de Lindestraat.
Foto: Peter Denekamp

Peter M. (34) uit Zwolle is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Vorig jaar zomer stoorde hij zich aan de luide muziek van studenten en wilde daar een einde aan maken. Dat deed hij door een decoupeerzaag in de gasleiding van het studentenhuis te zetten en er een brandend waxinelichtje bij te plaatsen. Volgens de rechtbank een poging tot brandstichting waarbij hij het op de koop toe nam dat de studenten om het leven kwamen of zwaargewond raakten.

In de nacht van zondag 13 op maandag 14 augustus 2023 ergert M. zich aan de geluidsoverlast veroorzaakt door zijn overburen. M. woont dan in een beschermde woonvorm van Meesterwerk. Buiten op straat begint hij de studenten luidkeels te bedreigen. “De eerste die ik naar buiten zie komen van de week krijgt een fucking mes in zijn nek. Laat dat heel duidelijk zijn!” schreeuwt M. de vijf studenten toe. “Als ik een van jullie deze week uit zijn kankerwoning zie komen en ik sta in de straat, dan snij ik zijn kankerkop eraf.”

Studenten doodsbang
Meerdere bewoners in de straat horen de dreigementen en bellen de politie. Nog voor de aankomst van de agenten slaan de stoppen bij M. door. “Zien jullie die gasleiding buiten? Die zaag ik zo door en dan vliegen jullie allemaal de lucht in!” schreeuwt hij naar zijn doodsbange slachtoffers. Hij loopt dan terug naar zijn zorgwoning en keert even later terug met een decoupeerzaag. Die zet hij in een dikke gele gasleiding die langs de gevel loopt van de 120 jaar oude woning in Assendorp. Hij zet er een brandend waxinelichtje naast.

Niet veel later hangt M. uit het raam van zijn zorgwoning. Op de geluidsopnames gemaakt door bewakingscamera’s is te horen dat hij roept: “Oow, het is uitgegaan.”

Twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak gaf M. toe dat hij de studenten had bedreigd. Hij ontkende de zaag in de gasleiding te hebben gezet. Dit ondanks dat Meesterwerk camerabeelden deelde met de politie waarop te zien is dat M. die nacht met een decoupeerzaag de trap in de zorgwoning afloopt en even later terugkeert. “Ik was zwaar onder invloed van coke, alcohol en 3-MMC,” vertelde M. aan de rechters. “Ik kan me er weinig van voor de geest halen.”

Vonkje genoeg voor een ontploffing
Ook toen M. met meer bewijs werd geconfronteerd bleef hij ontkennen. “In de gasleiding zijn vier of vijf zaagsneden te zien,” hield een van de rechters hem voor. “De leiding was niet lek, wel zat er gestold kaarsvet op de muur en werd uw DNA op het waxinelichtje gevonden.” Peter M. had er weinig op te zeggen, behalve: “Welke stomme huurbaas laat dan een gasleiding buiten lopen.”

Een monteur van netbeheerder Enexis verklaarde dat het levensgevaarlijk zou zijn geweest als de gasleiding daadwerkelijk doorgezaagd was. Volgens hem was een vonkje genoeg voor een flinke explosie. Hij achtte het onwaarschijnlijk dat dit zou kunnen gebeuren door het brandende waxinelichtje. Het grote gevaar zat er volgens de deskundige in dat het gas in de portiek van de oude woning blijft hangen en de hal van de woning binnenstroomt. De gevolgen zouden dan niet te overzien zijn als een van de bewoners op een lichtschakelaar had gedrukt.

Strafblad van zestien pagina’s
Volgens het Openbaar Ministerie sprak het bewijs boekdelen. M. is van jongs af aan een goede bekende van politie en justitie en heeft een strafblad van zestien pagina’s. “Het laat een patroon van geweld onder invloed zien,” concludeerde de officier van justitie. “Dit is boze opzet. Hij wist dat het strafbaar was en het maakte hem niets uit,” aldus het OM. “Hij deed alles om zijn dreigementen waar te maken!” De officier eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden.

Foto 1
De gasleiding bij de voordeur van de studentenwoning aan de Lindestraat. - Foto: Peter Denekamp
De gasleiding bij de voordeur van de studentenwoning aan de Lindestraat.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)