Burenruzie in Assendorp loopt uit de hand, Zwollenaar (34) zaagt in gasleiding en zet er waxinelichtje bij

|   Laatste wijziging

Een gasleiding bij de voordeur van een studentenwoning aan de Lindenstraat.
Foto: Peter Denekamp

Een burenruzie in de Lindestraat is afgelopen zomer flink uit de hand gelopen. Volgens justitie pakte de 34-jarige Peter M. zijn decoupeerzaag, zaagde een gat in de gasleiding van zijn overburen en zette er een brandend waxinelichtje bij. Donderdag verscheen de Zwollenaar voor een tussentijdse zitting in de rechtbank in Zwolle.

Peter M. is gehuisvest door Meesterwerk, schuin tegenover een pand waar vijf studenten op kamers wonen. Op maandag 14 augustus horen een aantal studenten geschreeuw op straat. Het is hun overbuurman die roept: “Zien jullie die gasbuis buiten? Die zaag ik zo door en dan vliegen jullie allemaal de lucht in! Zal ik er een nitraat tussen stoppen?”

Doodsangsten
Peter M. voegt de daad bij het woord en zaagt met zijn decoupeerzaag in de gasleiding bij de voordeur en zet er een brandend waxinelichtje bij. “De eerste die ik naar buiten zie komen van de week hè, die krijgt een fucking mes in zijn nek, laat dat heel duidelijk zijn!” schreeuwt hij de studenten toe.

De jongeren staan doodsangsten uit en waarschuwen de politie. Ondertussen gaan de dreigementen buiten op straat door. “Als een van jullie deze week uit zijn kankerwoning komt, en ik sta in deze straat, snij ik je kankerkop eraf!” schreeuwt M. Tot een explosie of brand komt het niet en de politie pakt Peter M. korte tijd later op. De Zwollenaar zit sindsdien in voorarrest.

“Bij de beschadigde gasleiding trof de politie een waxinelichtje aan. DNA-onderzoek moet nog aantonen dat Peter M. het er heeft neergezet,” zegt de officier van justitie. De magistraat maakt de rechters duidelijk dat een inhoudelijke behandeling van de zaak nog niet mogelijk is, omdat M. weigert mee te werken aan het onderzoek door een psycholoog. Ze wil dan ook dat de Zwollenaar ter observatie wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Bedreigingen
De Zwollenaar vindt onderzoek naar zijn psyche onzin. “Ik ben niet een of andere psychopaat, ik werk gewoon,” aldus M. Een van de rechters wil weten of hij psychologisch onderzoek weigert om onder tbs uit te komen. De weinig spraakzame M. antwoordt ontkennend. Uiteindelijk stemt hij ermee in om zich in het huis van bewaring te laten onderzoeken door een psycholoog. Hij voorkomt zo dat de rechters zich moeten buigen over de vraag of hij tijdelijk naar het PBC moet verhuizen.

De advocaat van Peter M. zegt dat haar cliënt de bedreigingen erkent. Ze verzoekt de rechters om hem in vrijheid de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak te laten afwachten. De kamerbewoners in de Lindestraat zouden er niet door in gevaar komen, omdat Meesterwerk heeft besloten dat Peter M. niet meer terug mag keren naar zijn oude stekkie.

Na een korte schorsing beslissen de rechters dat Peter M. achter de tralies moet blijven. Hij viert de kerst en zijn 35e verjaardag in het gevang. De zaak wordt mogelijk in januari inhoudelijk behandeld.

Foto 1
Een gasleiding bij de voordeur van een studentenwoning aan de Lindenstraat. - Foto: Peter Denekamp
Een gasleiding bij de voordeur van een studentenwoning aan de Lindenstraat.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)