PvdA viert 130e verjaardag op de plek waar het allemaal begon in Zwolle

De gevelsteen op de Ossenmarkt.
Foto: Peter Denekamp

“Sociaal Democratische Arbeiderspartij 26 augustus 1894 alhier opgericht” prijkt op een gevelsteen van restaurant Beautanica aan de Ossenmarkt. Maandag is het 130 jaar geleden dat daar de oprichtingsvergadering werd gehouden van de SDAP, de voorloper van de PvdA. De Zwolse afdeling van de sociaaldemocratische partij viert daarom haar 130e verjaardag in het pand waar het allemaal begon.

De Zwolse geschiedenis van de SDAP reikt verder dan de Ossenmarkt. Tijdens de rode wandeling door Zwolle die voorafgaand aan de borrel te volgen is, vertellen Jan Slijkhuis en Jaap Hagedoorn daar meer over. Voor de wandeling morgen zijn nog plekken over voor belangstellenden. De start is zondag om 10.30 uur bij het station. Wie mee wil doen aan de anderhalf uur durende wandeltocht kan een e-mail sturen naar PvdA Zwolle.

De SDAP werd 130 jaar geleden opgericht in ’t lokaal Atlas aan de Ossenmarkt 9 door leden van de Sociaal-Democratische Bond (SDB) van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Tot de twaalf oprichters, ook wel de twaalf apostelen genoemd, behoorden Pieter Jelles Troelstra, Jan Schaper, Helmig Jan van der Vegt en Willem Vliegen.

Foto 1
De gevelsteen op de Ossenmarkt. - Foto: Peter Denekamp
De gevelsteen op de Ossenmarkt.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)