Keuringsdienst

Door Dick Algra

Vooropgesteld, er zijn ook in Zwolle veel horecabedrijven waar men zich uitstekend houdt aan de hygiëneregels. Omdat ik het zo dadelijk ga hebben over een Chinees afhaalcentrum in Almelo, wil ik dat als eerste gezegd hebben. De Chinese familie die in Zwolle twee restaurants runt, in Stadshagen en in de Aa-landen, is een voorbeeld hoe het tegenwoordig wel moet.

In Almelo, zo was te lezen, is een afhaalcentrum onder verscherpt toezicht geplaatst omdat men het daar niet zo nauw nam met de genoemde regels. Het was alsof ik teruggeplaatst werd in de tijd. De tijd dat ik in de koffiehandel zat en beroepshalve veel met de horeca te maken had.

We hadden, ik spreek zo van rond 1980, een horecabedrijf aan de N337 als klant. Nee, geen Chinees gebeuren, maar eentje met een Nederlandse eigenaar, waar ik als ik er via de achterdeur de keuken binnenstapte, al ‘gegeten en gedronken’ had. We leverden daar koffie in blikken waarop statiegeld geheven werd. De retour genomen blikken moesten voordat ze hergebruikt konden worden, een extra schoonmaakronde meemaken.
Zowel de eigenaar als zijn bedrijf gingen niet lang daarna ook beide ter ziele.

In Zwolle kon men er, ongeveer terzelfder tijd, ook wat van. Zo werd op een zaterdagmiddag een eettent in het blok Luttekestraat, Voorstraat, Drostenstraat, Ossenmarktsteeg, door de politie per direct gesloten omdat er klanten hadden geklaagd dat er tussen het eten een kakkerlak had gezeten.

Bij controle bleek dat de kakkerlakken zich in die buurt zodanig hadden verspreid dat alle woonhuizen en bedrijfspanden in genoemd blok ontsmet moesten worden, om die plaagdieren te verwijderen.

Soms denk ik dat de mensheid er wel van zal leren. Zo wordt er al decennialang gewaarschuwd om geen etensresten te laten slingeren, zeker niet in wat voor de wet zo mooi heet ‘de openbare ruimte’. Want ook dat trekt ongedierte, zoals muizen en ratten aan. Maar snelle leerlingen zijn we blijkbaar niet.

Diezelfde keuringsdienst, tegenwoordig Voedsel- en Warenautoriteit geheten, heeft de eerste helft van dit jaar al 43 spoedsluitingen moeten opleggen. Hoewel het nieuw voor me was om daarbij ook te lezen dat een muis aan een gat zo groot als een balpen, genoeg heeft om binnen te komen.

Zou het mij helpen dat ik veel met een ouderwetse vulpen schrijf?

Foto 1
Keuringsdienst

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)