Zwollenaar die vrouw in haar eigen huis bruut verkrachtte langer achter de tralies dan geëist

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Walid K. (34) kreeg dinsdag in de rechtbank te horen dat hij 6 jaar achter de tralies moet. Dat is een jaar langer dan het Openbaar Ministerie had geëist. De Zwollenaar achtervolgde vorig jaar, na een avondje stappen, een jonge vrouw. Drong haar woning binnen en verkrachtte zijn slachtoffer in haar slaapkamer. Door nieuwe wetgeving was Walid K. verplicht om zelf aanwezig te zijn in de rechtszaal toen de rechter het vonnis velde. Hij hoorde de uitspraak gelaten aan. Ook moet hij zijn slachtoffer 15.000 euro smartengeld betalen.

De vrouw ging op zaterdag 2 december 2023 een avondje stappen in de Zwolse binnenstad. In een café zag ze dat Walid K. haar aanstaarde, iets wat de Zwollenaar volgens haar al veel vaker had gedaan. “Hij staart mij altijd aan op een indringende manier en ik probeer hem te vermijden,” verklaarde de jonge vrouw bij de politie.

Naar huis achtervolgd
Een vriend bracht haar die nacht veilig thuis en vertrok weer. Wat geen van beiden had gemerkt, is dat ze achtervolgd werden door K. Die ging het appartementencomplex binnen en liep de trap op naar het appartement van de vrouw. De voordeur van de woning zat niet goed in het dagschoot en kon met een beetje kracht worden opengedrukt. Walid K. ging de slaapkamer binnen waar de vrouw, die onder invloed verkeerde, lag te slapen met haar kleren aan en oordopjes in.

Hij ontkleedde zijn slachtoffer en die schrok wakker toen K. haar een tongzoen gaf. Dat werd gevolgd door een brute verkrachting. Ze herkende de man uit het café en vroeg hem: “Hoe kom je hier.” Walid K. antwoordde: “Je hebt me meegevraagd.” De vrouw zette het op een gillen en de 34-jarige Zwollenaar koos het hazenpad.

Walid K. hield afgelopen maand tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak vol dat hij de vrouw niet heeft verkracht. Hij beweerde dat hij met haar had gesproken in café De Stoof. De vrouw zou hem hebben gevraagd om haar te achtervolgen naar haar appartement. De zedenpolitie bekeek de camerabeelden van de kroeg. Zij zagen nergens dat hij met zijn slachtoffer in gesprek was. De rechtbank oordeelde vandaag dat de verklaring van Walid K. ongeloofwaardig is en geen enkele ondersteuning vindt in het bewijs.

Bang om naar buiten te gaan
“Je hebt een ravage aangericht in mijn leven. Op mijn leeftijd hoor je te genieten en dat is me afgenomen,” schreef de jonge Zwolse in haar slachtofferverklaring die twee weken geleden in de rechtszaal werd voorgelezen. De vrouw vindt het nog steeds moeilijk om buiten te komen en gaat met angst en beven haar boodschappen halen bij de supermarkt.

Ook is ze bang voor mensen met een donkere huidskleur. Iets wat ervoor heeft gezorgd dat ze haar werk, waarin ze veelvuldig contact heeft met mensen, niet meer kan doen: “Ik ben een paniekerige vrouw geworden.” Ook slaapt ze tegenwoordig in haar woonkamer omdat de slaapkamer haar doet herinneren aan de verkrachting. “Het is zo onwerkelijk dat ik door een onbekende man in mijn eigen huis verkracht ben.”

Geraffineerd en berekenend
De officier van justitie nam het Walid K. kwalijk dat hij bleef ontkennen. “Tegen beter weten in volhardt hij dat het een uitnodiging was,” stelde het OM twee weken geleden. “Het was een geraffineerd, berekenend en vooropgezet plan waar hij geen enkele verantwoordelijkheid voor neemt.”

Het Openbaar Ministerie eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar. “Een hoge gevangenisstraf is van groot belang om de maatschappij tegen verdachte te beschermen,” aldus de officier.

Walid K. en het OM hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)