Vakantievluchten

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

Minister Barry Madlener hoopt dat hij volgend jaar het vliegveld voor vakantievluchten kan openen.
Foto: Peter Denekamp

’t Is al even geleden dat ik me druk maakte over de uitbreiding van Vliegveld Lelystad. Het hele plan leek zo ongeveer van de baan. De meerderheid van de Tweede Kamer wilde het niet meer, natuurorganisaties hebben heel veel fouten in de berekeningen van de milieueffecten aangetoond en economen vonden het onlangs erg onverstandig. Om over de geluidsoverlast in bijvoorbeeld onze regio, ja dus ook boven Zwolle, en boven de Veluwe maar niet te spreken.

Het kan aan mij liggen, maar ik heb heel vaak gedacht dat het een VVD-stokpaardje was en dat de toenmalige minister Cora van Nieuwenhuizen, die erover ging, weigerde haar ongelijk te erkennen. Mark Rutte, van dezelfde politieke partij, hield haar steevast de hand boven het hoofd. Cora is dezelfde vrouw die na haar aftreden als minister ging werken voor een organisatie waar zij als minister mee te dealen had. Iets wat niet tot de politieke mores behoort.

En nu ineens, kort na de uitspraak van de genoemde economen, is daar minister Barry Madlener die hoopt dat hij volgend jaar het vliegveld voor vakantievluchten kan openen. Ik citeer even een tekst van hem op de site van RTV Oost: “Er is heel veel in geïnvesteerd. Ik vind het wel heel zonde als zo’n investering voor niks blijkt te zijn geweest. Dus wat dat betreft hoop ik dat ie wel open kan.”

Dan breekt bij mij de alom bekende klomp. Eigenlijk een heel stelletje van die houten schoenen. Jarenlang wordt er, ondanks waarschuwingen, alsmaar geld in gepompt. Een grotere aankomst- dan wel vertrekhal gebouwd, zelfs een grotere verkeerstoren. Die laatste wordt zelfs permanent en vooral onnodig bemand.

Dan durft een nieuwe minister, die trouwens ook Schiphol weer ongewenst laat groeien, glashard te beweren dat het zonde van het geld is om de opening verder uit te stellen. Nee! Het is zonde van het op voorhand uitgeven van geld dat veel beter had kunnen worden besteed.

Dat alles doet en zegt een minister in dezelfde week waarin de klimaatexperts waarschuwen omdat, als we zo doorgaan, we de klimaatdoelen bij lange na niet halen. Hoe het fout kan gaan door de klimaatverandering zagen we vorige zomer in Limburg, onlangs in Oostenrijk en dezer dagen in Florida.

In 2019 was ‘vliegschaamte’ het woord van het jaar. Kan de minister ons vertellen wat er intussen is verbeterd?

Foto 1
Minister Barry Madlener hoopt dat hij volgend jaar het vliegveld voor vakantievluchten kan openen. - Foto: Peter Denekamp
Minister Barry Madlener hoopt dat hij volgend jaar het vliegveld voor vakantievluchten kan openen.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)