GL/DG ruimt in Zwolle vuurwerkafval op

Foto van auteur

Zwolle – GroenLinks/De Groenen Zwolle heeft op woensdag 30 december vuurwerkafval opgeruimd rondom het St. Josephplein in Dieze.

schoonmaak_1.jpg

Op deze en op heel veel andere plekken is er nu al heel veel vuurwerkafval te vinden, terwijl het nog niet toegestaan is om vuurwerk af te steken. De partij hoopt dat het eigen schoonmaakteam en de gemeente weinig te doen hebben op 31 december en 1 januari! Op vrijdag 1 januari krijgt de actie van GroenLinks Zwolle een vervolg. Dan gaan ze in de omgeving van het Meidoornplein het vuurwerk opruimen.

schoonmaak_2.jpg

schoonmaak_3.jpg

Met deze acties wil GroenLinks/De Groenen aandacht vragen voor:

– de overlast door het vroegtijdig afsteken door vuurwerk. Er is dit jaar een duidelijke verbetering ten opzichte van eerdere jaren, maar de laatste dagen voor oud en nieuw zijn nog steeds zware tijden voor huisdieren; andere dieren zoals vogels; kleine kinderen die niet buiten durven/kunnen spelen; ouderen die de straat niet op durfden; vele andere mensen die zich ergeren aan overlast door vuurwerkkabaal en -rommel.
Afsteken van vuurwerk mag alleen van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 2.00 uur.
Voor 31 december: geen vuurwerk op straat, daarom gaat GroenLinks wat er wel ligt opvegen.

-de enorme hoeveelheid vuurwerkrommel die ieder jaar blijft liggen na de jaarwisseling,  waar de gemeentereiniging de handen aan vol heeft. GroenLinks/De Groenen wil met de schoonmaakactie de volgende oproep doen:

Wie vuurwerk afsteekt moet de restanten zelf opruimen!

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

32 gedachten over “GL/DG ruimt in Zwolle vuurwerkafval op”

 1. Zoals ook al in het bericht staat wil GroenLinks laten zien hoeveel vuurwerk er al wordt afgestoken voordat het daadwerkelijk mag. Veel mensen en dieren ondervinden daar overlast van. Het afsteken van vuurwerk mag alleen vanaf morgenvroeg 10.00 uur tot vrijdagochtend 02.00 uur. Het is ongelooflijk dat er nu al zoveel in de hele stad wordt afgeschoten.

 2. Ze kunnen het beter tijdens de verkoopdagen ook toestaan om af te steken. Je mag het wel bezitten, maar niet gebruiken, totaal niet handhaafbaar. Veel zal er toch niet veranderen…

 3. Hebben ze van groen links niets beters te doen? Deze ludieke actie heeft zo te zien vrijwel niets opgebracht. ik zou liever zien dat deze partij zich sterk maakt voor het verbieden van knalvuurwerk, dat scheelt een aanzienlijke hoeveelheid afval in het nieuwe jaar.

 4. Mosterd na de maaltijd? Volgens mij is de uitdrukking ‘dweilen met de kraan open’ meer van toepassing in dit geval.

  Wat betreft dat ‘mosterd na de maaltijd’, daar weet ik wel een ber plekje voor 🙁

 5. @verdieping Volgens mij is dit ook iets waar een partij als GroenLinks zich juist druk om moet maken. Veel mensen ervaren overlast van het te vroeg afsteken van vuurwerk. Met deze actie wil de partij dit probleem weer eens extra in de aandacht brengen.

 6. Reactie op Wichert
  Ik maak altijd mijn stoep sneeuw- en vuurwerkafvalvrij in Westenholte, maar krijg commentaar dat je dan niet met de slee over de stoep kunt, dus wie moet je tot vriend houden? Trouwens ik heb GL/DG nog nooit in Westenholte bezig gezien! Of weten ze niet waar Westenholte ligt
  Nu Westenholte ligt over de brug (gelukkig) of door de tunnel!

 7. ha, leuk de verkiezingen zijn in aantocht. Binnenkort helpt de SP mee in het dierenasiel, gaat het CDA kauwgum van de muren plukken, helpt de PvdA een dagje mee in het bejaardencentrum en gaat de VVD auto’s wassen van kansarme ouderen. Heerlijk!

 8. @erik. Klopt. GroenLinks houdt echter jaarlijks een schoonmaakactie om ergens aandacht voor te vragen. Dit jaar is dat de vuurwerkoverlast.

  @Jannes Volgens mij is de wijkwethouder van Westenholte van GroenLinks en hij komt er regelmatig. Ook onze raadsleden zijn regelmatig aanwezig bij wijkplatforms etc. Voor de schoonmaakactie hebben we alleen dit keer niet voor Westenholte gekozen.

 9. Patrickp ik moet beamen dat de wijkwethouder van Westenholte van GroenLinks is .Ook dat er regelmatig raadsleden op wijkplatforms komen,dus ze weten echt wel waar het ligt.Of Jannes wel eens aanwezig is weet ik natuurlijk niet, ik vermoed van niet want de raadsleden worden altijd netjes voorgesteld.Jannes wat betreft dat schoonmaken heb je natuurlijk wel een punt maar het ligt vaak wel aan de situatie waar je woont.Oudere mensen kunnen vaak de deur niet uit door de gladde en onbegaanbare stoepen.Er is in Westenholte genoeg gelegenheid om te sleeen.Als ik zie hoeveel er voor mijn huis van de dijk naar beneden glijden een prachtig gezicht maar de weg naar ons huis is wel schoon.De postbode b.v.denk daar ook eens aan.

 10. Klopt erik 10:42

  Jannes,

  dus wie moet je tot vriend houden?

  Te vriend MOETEN houden? Niemand toch?? Als er een “moeten” aan vriendschap vastzit, heeft het 1 niet veel meer met het ander te maken. Schoonhouden is gewoon eigen verantwoordelijkheid ook.

 11. De Groen linkse wethouder en eventuele raadsleden ook van andere partijen ontmoet ik op de Westenholtse wijkplatforms, waar ik altijd aanwezig ben, maar het ging om het schoonmaken van straten en stoepen van vuurwerkafval, jij begint zelf over het schoonmaken van je besneeuwde eigen stoep. Ik weet wel hoe belangrijk dit is voor de senioren in Westenholte, zelfs vanmorgen werd daar nog over geklaagd bij C 1000.
  Jij weet ook donders goed wie Jannes is! (Kijk maar naar zijn stoep!)

 12. Complimenten voor de mensen in de buurt van mijn ouders in het mooie Westenholte. Daar zorgen ze er samen voor dat de looproute zo begaanbaar mogelijk is.

  En klagers tja…klagers die hebben geen nood. Was het toch?

 13. @Patrick…prima dat GL ieder jaar zo’n actie heeft. Ik word echter heel cynisch van al die dingen die politieke partijen ineens gaan doen vlak voor de verkiezingen. De komende maanden krijgen we weer bergen zinloze voorstellen, merkwaardige plannen en het liefst vier persberichten per week. Brrrrrrrrrrrrrr….zo ongeloofwaardig.

 14. @erik Aan de ene kant heb je gelijk en aan de andere kant niet. Ik kan vooral spreken over GroenLinks aangezien ik zelf actief ben en ook kandidaat voor de gemeenteraadsfractie. GroenLinks heeft elk jaar en door het hele jaar door allerlei acties en voorstellen. Dat is niet alleen in de verkiezingstijd zo. Het is natuurlijk wel zo dat we in de campagnetijd de frequentie nog iets omhoog schroeven.

  In de verkiezingstijd is er automatisch ook meer belangstelling voor de politiek. Dat is logisch, maar daardoor lijkt het soms ook alsof de partijen ineens wakker worden. In de beleving van veel mensen die de politiek niet heel erg volgen lijkt het verschil tussen verkiezingstijd en niet-verkiezingstijd soms veel groter dan het daadwerkelijk is. Als je bijvoorbeeld kijkt op http://www.groenlinkszwolle.nl, dan zie je in het nieuwsarchief wat GroenLinks zoal de afgelopen jaren heeft gedaan. Daar moet je dan nog bij bedenken dat we lang niet eens alles op de website hebben geplaatst de afgelopen jaren.

  Komende maand gaan we de Groene Prijs ook weer uitreiken. Dan kunnen de reacties hetzelfde zijn. ‘GroenLinks komt ineens met een prijs, zeker in verband de verkiezingen’. De Groene Prijs reiken we echter ook al jaren uit. Een derde voorbeeld zijn de Guerrilla Gardeners die ook al 2 jaar actief zijn, maar ‘naar ik vermoed’ ook de komende maanden wel actief zullen blijven. Kijk voor een overzicht van hun acties maar eens op http://www.guerrillagardeners.nl/tag/zwolle/

  Wees dus niet te cynisch als je de komende maanden veel nieuws rondom acties en voorstellen van politieke partijen ziet. Het is een tijd waarin de politiek in de belangstelling zal staan. Daar maken we wel een beetje gebruik van, maar dat doen we toch ook omdat we Zwolle een beetje mooier willen maken. Daar voeren we campagne voor.

 15. Ik herken het dilemma. Doe je niks dan krijg je de vraag “doe je nog wat” en als je wat doet heet het soms “waarom nu ineens, zeker verkiezingen”. Dat laatste klopt. De campagne komt er aan en dan voer je campagne. Niks mis mee. Wat we dan doen is vooral het plaatje bij het praatje: laten zien wat je bedoelt met bepaalde standpunten. Dat heeft dan minder te maken met de vraag “waarom nu wel en eerder niet”.

 16. Daar is ook niets mis mee, maar overdrijf het niet. Ga niet schoonmaken in het dierenasiel, breng geen koffie met christenunie gebak aan ouden van dagen, en ga geen luiers verversen in een peuterspeelzaal.

 17. Wat vind je, Erik, mag koffie rondbrengen zonder ChristenUnie gebak wel? We zijn zoiets namelijk wel van plan: dan gaat het om het onder de aandacht brengen van vrijwilligerswerk. Het cement van onze samenleving.

 18. Publiciteitstunt of niet. Het gaat er inderdaad om wat er mee verteld wordt. Geen vuurwerk op andere dagen dan oudjaarsdag. Mocht dat eens lukken dan is er al veel gewonnen, hoewel het van mij nog wel verder mag gaan.
  Oke… Nadeel van het vuurwerk helemaal verbieden is dat de ziekenhuizen minder omzet draaien, maar daar staat tegenover dat er heel wat ellende voor mens en dier bespaard wordt.

 19. John dat heb ik een aantal weken geleden ook al aangegeven alles wat je nu doet of bedenkt wordt met de grond gelijk gemaakt .Die aktie die jullie in petto hebben gewoon doen.Maandagmorgen bij de Rivierenhof ,ik ben gek op gebak en er mag een heleboel CU slagroom op.Goede jaarwisseling en veel succes met je campagne

 20. Ik vond trouwens de toespraak van de Koningin wel mooi aansluiten op ons initiatief in Westenholte van het Naoboarschap,dat overigens goed loopt

 21. @John…haha…gewoon doen denk ik, ik geef gewoon wat voorbeelden. Bedoel eigenlijk: doe geen dingen die je anders ook nooit zou doen en bombardeer de krant niet met persberichten. Campagne voeren moet en is nuttig, maar gun mij af en toe wat cynisme.
  succes!

 22. @erik Wanneer overdrijf je en wanneer ben je gewoon nog campagne aan het voeren. De grens ligt bij iedereen ergens anders. Sommige campagne onderdelen ontkom je ook niet aan. Zowel lokale als landelijke pers hebben straks ook ineens meer tijd om aandacht te besteden aan de campagne.

  Ik denk dat alle partijen zichzelf zo goed mogelijk proberen te profileren. Ieder in zijn eigen stijl en dat zal ook elke keer voor een ander publiek zijn. Wat jij misschien ‘overdreven’ vindt, is voor een ander misschien passend en andersom. Het blijft moeilijk te bepalen waar die grens ligt.

 23. Ook de tweede vuurwerkopruimactie, vanaf het Meidoornplein vanmiddag, leidde tot forse hoeveelheid ingezameld vuurwerkafval. En gelukkig ook de constatering dat ook heel wat Zwollenaren hun stoep wel netjes schoonvegen.
  GroenLinks/De Groenen (en daarvoor De Groenen) houdt al sinds 1994 jaarlijks schoonmaakacties. De partij zal zich blijven inzetten met initiatieven om vuurwerkoverlast terug te dringen.

Reacties zijn gesloten.