Zwolle – Meerdere grote zaken opgelost en aantal dodelijke verkeersslachtoffers blijft laag. 2009 was een veelbewogen jaar, waarbij ook de Politie in IJsselland werd geconfronteerd met een aantal zware misdrijven, maar ook met een aantal grotere successen en innovatieve ontwikkelingen. Een kleine greep: vanaf september loopt er in Vollenhove nog steeds een grootschalig onderzoek naar een dubbele moord op een echtpaar. In oktober werden in Zwolle twee mannen aangehouden voor drugssmokkel van maar liefst 52 kilo ruwe opium. In november werd een verdachte aangehouden voor de moord/doodslag op een 76-jarige vrouw uit Steenwijk en half december hield de politie een 23-jarige man aan op verdenking van poging moord/doodslag c.q. poging tot ontvoering van een jonge vrouw in Lettele.
Verder zijn er in totaal inmiddels 10 verdachten aangehouden voor een reeks straatroven/berovingen en bijbehorende diefstallen/helingen in Zwolle en Raalte en is het aantal verkeersslachtoffers net als in 2008 en 2007 wederom laag gebleven in onze regio. Tot slot introduceerden we in 2009 het Horeca Veelpleger Systeem, waarbij notoire overlastgevers in de Zwolse binnenstad worden aangepakt, gingen ze gebruik maken van helmcamera’s in Zwolle en Deventer en werden er in de regio IJsselland 55 huisverboden opgelegd.
Grootschalige onderzoeken
Inmiddels heeft de politie in de zaak Vollenhove ruim 200 getuigen gesproken en 85 tips gehad. Er wordt 100 uur beeldmateriaal bekeken en zijn er 10.000 telefoonnummers die nagetrokken worden. Al met al goed voor meer dan 15.000 manuren recherchewerk. Nieuw in dit opsporingsonderzoek is het gebruik van Hyves. Dit kanaal dat voornamelijk populair is onder jongeren, heeft voor dit onderzoek inmiddels ruim 30.000 hits opgeleverd. Echter helaas nog steeds zonder ‘de gouden tip’. De moord/doodslag op een 76-jarige vrouw uit Steenwijk begin november werd daarentegen zeer snel opgelost. Nog dezelfde dag werd een 23-jarige verdachte uit Steenwijk in Brussel aangehouden op verdenking van het om het leven brengen van de oma van zijn vriendin. Ook de zaak waarin een 22-jarige vrouw in oktober in Lettele werd mishandeld en waarbij zij werd gedwongen in een bestelbus te stappen, heeft enkele weken geleden succesvol geresulteerd in de aanhouding van een verdachte. Op basis van het signalement van de bestelbus, heeft de recherche weken achtereen in een steeds wijder wordende straal rond Lettele gezocht naar de bewuste bus. Na ongeveer 600 bestelbussen gecontroleerd te hebben, leidde het spoor naar een 23-jarige verdachte uit Zutphen. Hem wordt poging moord/doodslag en poging tot ontvoering ten laste gelegd.
10 aanhoudingen door overvallenteam
Na een aantal overvallen op straat in Zwolle in het najaar van 2009, werd er besloten een speciaal ‘overvallenteam’ in het leven te roepen, dat zich exclusief ging bezighouden met het recherchewerk rondom deze zaken in Zwolle en in Raalte. Dat heeft erin geresulteerd dat de teller medio december kwam te staan 10 aanhoudingen die in verband worden gebracht met negen straatroven/berovingen en twee diefstallen/helingen. Voorts werden in oktober in Zwolle ‘en passant’ nog twee mannen aangehouden, nadat op Schiphol een pakket met 52 kilo ruwe opium werd onderschept. Het onderzoek leidde naar Zwolle, waar de verdachten uiteindelijk nabij een bedrijfspand aan de Gasthuisdijk konden worden aangehouden.
41 kaarten uitgedeeld aan overlastgevers in uitgaanscentrum
In augustus werd in Zwolle het Horeca Veelpleger Systeem ingevoerd. Met dit project worden notoire overlastgevers in de Zwolse binnenstad met behulp van gele en rode kaarten aangepakt. Met deze manier om overlast tijdens het stappen tegen te gaan is zowel voor raddraaiers als voor horecapersoneel duidelijk wie grenzen overschrijdt in het lokale uitgaansleven. Sinds de invoering van het systeem op 20 augustus hebben agenten 41 kaarten uitgedeeld. Iemand die een licht strafbaar feit begaat krijgt namens de deelnemende horecaondernemers een waarschuwing in de vorm van een gele kaart. In de afgelopen maanden hebben 33 personen een gele kaart gekregen. Daarbij ging het om eenvoudige mishandeling, het beledigen van een politieagent, het niet voldoen aan een bevel en vernieling. Gaan deze mensen nog een keer de fout in? Dan volgt een collectief horecaverbod oftewel een rode kaart. Als iemand een ernstig delict pleegt kan hij direct een rode kaart krijgen zonder vooraf een waarschuwing te hebben ontvangen. Acht personen hebben al een rode kaart ontvangen. Zes personen hebben een kaart gekregen voor openlijke geweldpleging en twee voor poging tot doodslag.
55 huisverboden opgelegd
Op 1 maart startten de gemeenten in IJsselland met de uitvoering van de nieuwe wet op het tijdelijk huisverbod, die een bijdrage moet leveren aan het terugdringen van huiselijk geweld. Inmiddels zijn er in onze regio 55 huisverboden opgelegd. Een huisverbod kan door een burgemeester worden opgelegd op advies van de politie. Het opleggen van een huisverbod schept ruimte voor hulpverlening. Een pleger van huiselijk geweld mag tien dagen niet thuis komen. Die tijd wordt gebruikt om passende hulp te zoeken voor alle betrokkenen. Omdat het een bestuurlijke maatregel is, wordt het huisverbod onder regie van de gemeenten uitgevoerd. In de meeste gevallen heeft een pleger ook een strafbaar feit gepleegd, zodat hij of zij in twee trajecten belandt. De pleger wordt èn aangehouden voor bijvoorbeeld vernieling of mishandeling èn krijgt een huisverbod. Als tien dagen niet genoeg zijn kan de burgemeester verlengen tot 28 dagen. Het doel van het tijdelijk huisverbod is het doorbreken van de geweldspiraal en die hulp te bieden die nodig is om het leven weer leefbaar te maken voor alle betrokkenen.
Invoering helmcamera’s
Vanaf 1 december maken helmcamera’s vast onderdeel uit van het politiewerk. IJsselland heeft er in eerste instantie vier aangeschaft. De helmcamera’s worden vooral gebruikt in Zwolle en Deventer. Ze worden ingezet bij voetbalwedstrijden, in de uitgaansweekenden en bij grote evenementen. De helmcamera moet een waardevolle bijdrage gaan leveren aan het terugdringen van geweld en agressie en het vergroten van de veiligheid van politiemensen. Daarnaast zijn de de-escalerende werking van helmcamera’s en het opsporen van strafbare feiten bij grote ordeverstoringen argumenten voor invoering van dit hulpmiddel.
Aantal dodelijke verkeersslachtoffers blijft laag
In 2009 betreurden we in onze politieregio 23 dodelijke verkeersslachtoffers. Hoewel dit er nog altijd 23 teveel zijn, is het wel positief te noemen dat we de dalende lijn van de afgelopen jaren hebben kunnen vasthouden. Sinds 2006 is dit aantal fors gedaald en ook in 2009 blijft dit laag. De politie IJsselland schrijft dit ‘positieve’ cijfer vanuit politiezijde grotendeels toe aan de informatiegestuurde handhaving, waarbij op basis van bij ons bekende onveilige verkeerssituaties gerichte verkeerscontroles worden gehouden.
Kan me niet voorstellen dat de politie jaren mee maakt die niet ‘veelbewogen’ zijn…
Het overvallenteam is er nog 2 vergeten aan te houden.
Die rijden sinds 31 december op een Omafiets rond..
😛
Nog nooit zoveel fiets en parkeerboetes uitgedeeld als in 2009, de tijgers van IJsselland deinzen nergens voor terug GRRRRRRR.
Nou Zwolleeder gelukkig hebben we de sterke arm der wet nog anders zou het maar één grote pleurisbende worden. Respect zou de pliesie moeten toekomen. 😉