Wennemars op koers voor klassementszege

Foto van auteur

Het zou best eens kunnen dat in de nadagen van het schaatsseizoen in Calgary of Salt Lake City het wereldrecord op de 1500 meter (Shani Davis/1.42,68) wordt verbeterd. Erben Wennemars uit Zwolle en Enrico Fabris reden zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Turijn opnieuw een verbluffende race op de afstand.

De Italiaan won, nipt. ,,Hij is hier onverslaanbaar”, zei Wennemars, die wel de leiding in het WB-klassement behield. Met wedstrijden in Erfurt en Calgary voor de boeg ligt hij daarmee op schema. ,,De eindzege is één van mijn doelen dit seizoen.” De TVM’er zei dat nadat hij in de olympische Oval Lingotto alles had gegeven te bewijzen dat Fabris in Turijn wel is te verslaan. Het verschil was minimaal (1.44,97/1.45,06). De race deed denken aan die eerder dit seizoen tussen de twee in Berlijn. Toen kruiste Wennemars bij het ingaan van de finale zelfs net voor de Italiaan. ,,Vervolgens liep hij de hele buitenbocht met me mee en won ook nog.”

Fabris had met nog een halve ronde te gaan nu een kleine voorsprong op Wennemars, die aan de resterende binnenbocht niet voldoende had te winnen. ,,Maar destijds in Berlijn was ik moe, nu niet. Alles ging eigenlijk geweldig. De afgelopen week had ik wat last van ‘zware’ benen door de inspanningen van de laatste tijd. Op de baan liep het ineens goed.”

Wennemars vloog onmiddellijk na zijn race terug naar Nederland. In Heerenveen bereidt hij zich verder voor op de WK allround, het komend weekeinde. Fabris bewees in ‘eigen’ hal de vorm voor dat evenement te pakken te hebben. Chad Hedrick niet. De Amerikaan werd vierde in de B-groep, gewonnen door Stefan Groothuis (1.47,87).

Ook Jan Bos had reden tot juichen. Na een wat mindere WK sprint, twee weken geleden in Hamar, lijkt de oud-wereldkampioen het ritme van het voorseizoen weer terug te hebben. ,,Ik had dit niet gedacht”, sprak hij, na in 1.47,52 als vijfde te zijn ge‰indigd. Hij werd beloond met een ticket voor de wereldtitelstrijd afstanden, waarvoor Wennemars al was aangewezen.

Bos begon allesbehalve fit aan de wedstrijd. De nacht voor de race had hij de hele nacht op zijn kamer in het voormalig olympisch dorp liggen hoesten. Hij vreesde zelfs enkele teamgenoten uit de slaap te hebben gehouden. ,,Ik heb serieus overwogen hier niet mee te doen. Alleen omdat er wat te verdienen was ben ik gestart. Het is heel goed uitgepakt en dat had ik zeker niet verwacht.”

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Wennemars op koers voor klassementszege”

Reacties zijn gesloten.