Koninklijke onderscheiding Marte Röling

Zwolle – Minister Plasterk van Onderwijs Cultuur en Wetenschap reikte zondag 17 januari  een Koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw M.M. Röling in theater Odeon in Zwolle. De onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw werd uitgereikt ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling “Marte Röling – Portretten van een Liefde” in het Paleis aan de Blijmarkt. Dit op grond van haar bijzondere artistieke en maatschappelijke verdiensten. De Commissaris van de Koningin in Overijssel de heer Jansen en de burgemeester van Zwolle de heer Meijer waren bij de uitreiking aanwezig.

img_4564_copy.jpg
Plasterk speldt de versierselen op…

Marte Röling heeft voor haar brede oeuvre nationaal en internationaal erkenning gekregen en diverse prijzen ontvangen. Als lid van de Alliance Graphique Internationale is zij al jarenlang een autoriteit op het gebied van grafisch werk. Haar ontwerpen voor onder andere munten, postzegels, platenhoezen, modetekeningen en affiches hebben een internationale uitstraling. Ook haar vlaggen- en wimpelbeelden zijn een begrip geworden. Later is zij zich tevens gaan toeleggen op het schilderen van grote portretten en het maken van portrettekeningen. Zij werd bekend met haar markante en veelzijdige portretten van onder andere Hare Majesteit de Koningin. Daarnaast heeft zij vele monumentale werken voor de openbare ruimte op haar naam staan.

img_4661_copy.jpg

img_4480_copy.jpg

 img_4818_copy.jpg

Al jarenlang stelt zij regelmatig werk beschikbaar voor goede doelen voor mens en dier zoals Amnesty International, Foster Parents, Terres des Hommes, Stop Aids Now en Stichting Aap. Daarnaast is zij lid van verschillende jury’s en bestuurslid van ondermeer Openbaar Kunst Bezit. Vermeldenswaardig is tevens dat zij door het begeleiden van leerlingen en studenten in Nederland en daarbuiten actief investeert in een nieuwe internationale generatie kunstenaars.

img_4597_copy.jpg

img_4815_copy.jpg

Vijftig portretten van bijna twee bij twee meter van Henk Jurriaans vormen het middelpunt van de tentoonstelling Marte Röling – Portretten van een Liefde, die vanaf 19 januari 2010 te zien is in Museum de Fundatie. Henk Jurriaans en Marte Röling waren 36 jaar samen toen Jurriaans in 2005 overleed. Marte Röling schilderde zijn portretten in de jaren daarna. Het is haar persoonlijke relaas van een grote liefde.

img_4685_copy.jpg
Burgemeester Meijer

Marte Röling (Amsterdam, 16 december 1939) staat bekend om haar grote schilderijen en beelden. Zij studeerde vanaf haar zestiende aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar ze onder andere les kreeg van haar vader, G.V.A. Röling. Vanaf 1959 exposeerde ze zowel in Europa als de Verenigde Staten. Rölings modetekeningen voor Het Parool en haar portretten van koningin Beatrix maakten haar bekend bij het grote publiek. Van jongs af aan wilde Röling monumentaal werken. Kolossale sculpturen, glas-appliqué’s, plafondschilderingen en theaterdecors ontstonden. Haar werk is wijd verspreid in openbare en bedrijfscollecties en in particuliere verzamelingen. Het gaat Marte Röling – die minstens zo opvallend is als wat zij maakt – om de schoonheid en de ontroering in haar kunst. 

img_4738_copy.jpg
Jan Mulder

Kern van de expositie in Zwolle vormen Marte Rölings posthume portretten van de kunstenaar en psycholoog Henk Jurriaans. In felle kleuren en verschillende poses beeldt ze Jurriaans af. Bij hun eerste ontmoeting in 1969 dacht Röling: “Dat is wat ik bedoel”. Een groots en meeslepend leven samen volgde. De onafhankelijke denker Jurriaans introduceerde in de jaren zeventig een aantal onconventionele opvattingen over psychologie en kunst. Hij moedigde zijn patiënten aan om alleen maar dingen te doen die goed voelden. In de jaren tachtig – toen Marte Rölings bekendheid toenam – werd Jurriaans ook haar technisch adviseur. Zij woonden en werkten op het Groningse platteland, samen met Adrienne Morriën, Alissa Morriën en Wanda Werner. Na Jurriaans’ dood zijn ze bij elkaar gebleven, werken ze samen aan grote projecten en delen lief en leed. Het verlies van Jurriaans sloeg een grote wond. Door telkens weer zijn portret te schilderen “kan ik me lekker op hem concentreren” merkte Röling in De Groene Amsterdammer op. 

img_4713_copy.jpg
Herman Gordijn

De tentoonstelling in Museum de Fundatie omvat naast de portrettenreeks van Henk Jurriaans een uitgebreide keuze van recente schilderijen. Het is de eerste keer sinds lange tijd dat Marte Röling in een museum haar werk tentoonstelt. 

img_4669_copy.jpg
Commissaris van de Koningin Jansen

img_4850_copy.jpg
Maartje van Weegen

img_4721_copy.jpg
Annemarie Jorritsma

img_4680_copy.jpg

img_4774_copy.jpg

img_4809_copy.jpg

img_4789_copy.jpg

img_4862_copy.jpg
Aranka Meijerink (links)

 img_4677_copy.jpg
Jeroen Krabbé

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

18 gedachten over “Koninklijke onderscheiding Marte Röling”

  1. Mooie foto’s maar waarom Sjeroen er nou weer 2x bij op moest? En overkill-Mu. Moet wel zeggen…..schitterende schilderijen! De onderste was al bij DWDD, maar die rooie zeg (met die zonnebril) met die 2 dames ervoor. Is de tentoonstelling voor een simpele “Jan met de pet” ook te betalen?

    Hier mag Zwolle apetrots op zijn!

  2. dick, wat héét…dit zet zwolle definitief op de kaart!
    Amsterdam??? Nooit van gehoord!!!
    😀
    Ik vind het alleen jammer dat nét die ene keer dat ik een taxi neem in zwolle, ik nét die ene tref met gigantisch doorgezakte passagierstoel…ik zat zowat op de grond!
    maar zo blijft er altijd wat te zeuren, in zwolle…nevermind.

  3. Overigens staat frau Röling ook in de VK magazine van dit weekend…na dat artikel ben ik er vrij zeker van dat ze niet goed snik is, maar ach…laisser faire, laisser faire… ze zou ongetwijfeld een aanwinst zijn voor rita verdonk. 😉

  4. @zusenzo, niet dat het erg is 🙂
    maar je denkt, zwolle, moderne stad…flitsende burgemeester… en dan verwacht je niet in een soort veredelde bakfiets vervoerd te worden. Maar ik had ‘m gelijk door, dat is zwolsche folklore…hoort erbij.

  5. Hé QM Goedenmiddag! Praat Vree nog steeds niet terug 😉 Ah joh, Henk, Vreetje en Dreetje hebben absoluut geen kaas gegeten van Kunst. De heren bekijken de wereld met een tunnelvisie. Gezellig, kom nog eens vaker langs!

  6. @ Diana, als je QM nog eens door onze mooie stad rijdt, wil je hem dan via een gigantische omweg en door veel kuilen terug naar het station rijden? Klagers hebben we al genoeg hier 😉

  7. ;D dick, kuilen hebben ze helemaal niet in zwolle…!
    – met dank aan jullie burgemeester, die gaat er desnoods zelf inliggen-

    Nee nou geen probleem, als het henk blog ons boven het hoofd groeit of anderszinds, is het hier goed toeven!

    8)

  8. 😀 Welkom QM! Goeie zaak een beetje reuring/Röling in de toko hier en Henk loopt alleen maar de hele dag met zijn hondje te pronken. Zaken voor de gillende te regelen en hele blogs met 700 posts per ongeluk te wissen>:(>:(>:(

    =========

    On-topic heren !

  9. In de kern goed getroffen… en ze weten de tijdsgeest goed te duiden.Verder is het ook duidelijk dat achter de kunstwerken geen commercïele bedoelingen zitten, althans zo schijnt het toe.De betreffende kunstenaar heeft zonder meer een goede interpretatie gegeven van waar het werkelijk om gaat.

  10. Je moet die intensies begrijpen van dat hoofd, het hoe en waarom van zijn bestaan, waarom het gemaakt is…en waartoe het zal leiden.
    Is er toekomst voor dat hoofd? Zal het over 1000 jaar de moeite van het restaureren waard zijn of niet? ;D;D
    Wat geeft de verzamelaar ervoor en staat dat bedrag in verhouding tot een mondriaan of van gogh…
    Zulke dingen dus.

Reacties zijn gesloten.