Zwolle – Op donderdag 22 april 2010 vindt het symposium ’agogen in de GGZ’ plaats op Christelijke Hogeschool Windesheim met een primeur: de presentatie van het boek ‘Maatschappelijk werkers in de GGZ’.
In dit modulenboek zijn voor het eerst de specifieke eisen en taken van de maatschappelijk werker in de GGZ beschreven. Deze zijn vastgesteld door het Centraal Orgaan Opleidingen Agogische Beroepen (COOAB). Het boek is ontwikkeld door Movisie in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Maatschappelijk Werk (NVMW), onder leiding van Margot Scholte, lector maatschappelijk werk. Windesheim is één van de zeven hogescholen die een GGZ-gerichte differentiatie voor SPH’ers en maatschappelijk werkers biedt die voldoet aan de eisen van het COOAB.
Het symposium gaat in op de positie van de agogen (maatschappelijke werkers en SPH’ers) in de GGZ en op nieuwe ontwikkelen op dit gebied. Vragen die aan bod komen zijn: welke bijdragen leveren sociaal pedagogische hulpverleners en maatschappelijk werkers, ten opzichte van de andere beroepen in de GGZ? Wat doen GGZ-agogen? Waar staat dat beschreven? Wie controleert en borgt dat? Daarnaast gaat een aantal sprekers in op de geschiedenis van de agogen, nieuwe ontwikkelingen en initiatieven in het werkveld en bij opleidingen.
Het symposium is een initiatief van het COOAB, de NVMW en de School of Social Work van Windesheim.
Meer informatie over het symposium en het aanmelden staat op de website www.windesheim.nl
Aanvullend op deze aankondiging wil ik namens de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) benadrukken dat de modulen die zijn beschreven voor de GGZ in opdracht van de NVMW zijn gemaakt. Deze opdracht is mogelijk dankzij een subsidie van VWS en een bijdrage van het OAMW fonds. Binnen het traject van het beschrijven van de modulen, zijn ook andere sectoren in de gezondheidszorg transparant beschreven (verpleeghuismaatschappelijk werk, revalidatiemaatschappelijk werk en maatschappelijk werk in algemene ziekenhuizen). MOVISIE heeft deze opdracht voor de NVMW uitgevoerd. Het beschrijvingstraject binnen de GGZ is in samenwerking met een panel 10 maatschapelijk werkers uit de GGZ praktijk tot stand gekomen. De ambulante GGZ is in dit traject transparant beschreven. Dat wil zeggen dat per “taak” van de professional op 1 a-4tje kort en helder is beschreven wat de doelgroep, de doelen, de werkwijze, de tijdsduur en de resultaten zijn.
Begin maart kunt u de modulen vinden op de NVMW website (www.nvmw.nl – webwinkel) en daar het document gratis downloaden. Bezoekers van het symposium “Agogen in de GGZ” krijgen op 15 april naast een presentatie over de achtergrond, de modulen in boekvorm gratis uitgereikt.
Vragen over de modulen GGZ? Neem dan contact met ons op!
Namens de NVMW,
Magteld Beun
Stafmedewerker NVMW
Projectleider Modulen
mbeun@nvmw.nl
De Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk
Werkers/NVMW is hét platform en netwerk voor ruim 4000
professionals.
De NVMW is een representatieve
beroepsvereniging die zichtbaar is in de maatschappij,
en met lef de collectieve belangen van
maatschappelijk werkers behartigt.
De NVMW borgt de kwaliteit van het beroep, maakt kennisoverdracht mogelijk en biedt individuele dienstverlening aan leden.
ago·gie de; v leiding bij het doelbewust veranderen vh (sociale) gedrag van personen, groepen, organisaties