Baggerwerkzaamheden Zwolse grachten weer hervat

Zwolle – De baggerwerkzaamheden in het Almelose Kanaal en Nieuwe Vecht zijn vandaag, 8 februari, weer hervat. Vanwege de kerstvakantie en de vorstperiode lagen de werkzaamheden ongeveer zeven weken stil. Volgens de planning is het Almelose Kanaal, Nieuwe Vecht en Koelwaterkanaal voor de zomer schoon. Het is nog niet duidelijk of door de vertraging langer gaan duren. Ook de komende weken is de aannemingsbedrijf Van der Lee afhankelijk van de weersomstandigheden.

baggeren.jpg

Momenteel wordt er gebaggerd in de Nieuwe Vecht (aan de kant van de binnenstad) en in het Almelose Kanaal ter hoogte van de Schoenkuipenbrug en de brug bij de Hanekamp. Het Koelwaterkanaal is inmiddels schoon. In het Almelose Kanaal zijn twee tijdelijke ligplaatsen ingericht. In overleg met de bewoners worden de woonboten hier tijdelijk naar toe verplaatst, wanneer hun vaste ligplaats wordt gebaggerd. Het baggeren in de Singelgracht is inmiddels afgerond. De aannemer Dosco heeft de Singelgracht eind vorig jaar schoon opgeleverd, behalve het gedeelte rond de Nieuwe Havenburg. Omdat uit historisch onderzoek is gebleken dat voor Huize Eekhout een Duitse munitiewagen is ontploft, is dit gedeelte in oktober vorige jaar nader onderzocht met een soort metaaldetector. Het bleek niet mogelijk om uit de meetgegevens plekken aan te wijzen waar mogelijk munitie ligt. Om deze reden wordt dit gedeelte op een later moment op een munitieveilige manier gebaggerd door een bedrijf dat hiervoor gecertificeerd is.

Schuifmethode Aannemingsbedrijf Van der Lee heeft voor het baggeren in het Almelose Kanaal en Nieuwe Vecht een speciale ‘schuif’ ontwikkeld. Met de schuif kan een grote hoeveelheid bagger van de waterbodem geschoven worden. De schuif is bevestigd aan een kraan die op een ponton staat. Het bijzondere is dat de schuif een (verstelbare) werkbreedte heeft van 26 meter en bestaat uit diverse inklapbare schuifdeuren.(zie foto). Aan de kraan/schuif zit een lier waarmee de kraan op ponton wordt voortgetrokken.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)