Politieke aandacht voor mensen met functiebeperking

Zwolle – Een ruime meerderheid van de Zwolse kandidaat-raadsleden kiest er voor om in de komende raadsperiode op een meer structurele wijze beleid te ontwikkelen dat mensen met een functiebeperking in staat stelt volledig deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer.  Agenda 22 wordt gezien als een methode of hulpmiddel, waarlangs dit doel bereikt kan worden. De 22 VN–standaard regels van Agenda 22 vormen een handzaam hulpmiddel voor de gemeente om inclusief beleid vorm te geven. Voorkeur wordt uitgesproken om te beginnen met een beperkt aantal regels die passen bij de Zwolse situatie van nu en die vertaald kunnen worden naar Zwolse omstandigheden.

10-02-2010_handicap_op_grote_kerkplein_1.jpg

Woensdagmiddag kwamen de lijstrekkers of hun vervangers van de 11 politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen en de vertegenwoordigers van de Zwolse Gehandicaptenraad voor het stadhuis bijeen in een grote tent in de vorm van een pet, genaamd de ‘Handycap’. Deze ‘Handycap’ is onderdeel van de verkiezingstour die georganiseerd wordt door Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving en Programma VCP.

10-02-2010_handicap_op_grote_kerkplein_2.jpg
Lijsttrekker Dannenberg (CDA) laat zich informeren…

10-02-2010_handicap_op_grote_kerkplein_3.jpg

10-02-2010_handicap_op_grote_kerkplein_5.jpg
Midden achter: Willem Lucht (LWL) ook aanwezig…

10-02-2010_handicap_op_grote_kerkplein_4.jpg

Een noodzakelijke ontmoeting met een belangrijk doel, zoals Jaap Breugem, voorzitter van de Gehandicaptenraad, in zijn openingswoord zei: “Omdat 15% van de inwoners van onze mooie stad, dus zo’n 18.000 mensen, te maken hebben met een beperking of chronische ziekte, waardoor ze niet of niet helemaal op eigen kracht kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven, wonen, studeren, werken, recreëren, etc.. Zij zijn geheel of ten dele afhankelijk van de randvoorwaarden die de landelijke en/of lokale politiek hen biedt. En die is op dit gebied de laatste jaren aanzienlijk aan het verschuiven van landelijk naar lokaal beleid”.

In de ‘Handycap’ liepen de kandidaat-gemeenteraadsleden allereerst een indringend ervaringsprogramma door. Op een creatieve en respectvolle wijze ervoeren zij hoe het voelt om een beperking te hebben, zoals doofheid, blindheid, psychische angsten, apathie, verstandelijke beperking en autisme.  Na deze verrijking werd er door de politici en de vertegenwoordigers van de Zwolse gehandicaptenraad gediscussieerd over wat er nodig is om voor deze doelgroep het leven in Zwolle aanzienlijk te verbeteren.

Doel van deze bijeenkomst was om bewustwording en commitment te creëren rond ‘inclusief denken en doen’ voor het gemeentebeleid voor de komende 4 jaar. Dit doel lijkt hiermee behaald, want de meerheid van de politieke partijen gaven aan de intentie te hebben Agenda 22 als hulpmiddel te willen gebruiken teneinde inclusief beleid te kunnen maken voor mensen met een beperking.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Politieke aandacht voor mensen met functiebeperking”

  1. Wat een goede actie zeg. Vrees wel dat het simpeler uitgelegd had kunnen worden

    Kandidaat-gemeenteraadsleden, lokale belangenbehartigers en mensen met een beperking werden in deze tent op interactieve en creatieve wijze uitgedaagd zich in elkaar te verplaatsen. Met de verkiezingstour willen de organisatoren bewustwording en commitment creëren rond ??inclusief beleid?? als uitgangspunt voor het gemeentebeleid voor de komende 4 jaar.

  2. Een confrontatie- en bewustwoordingsbijeenkomst. Das een goed plan!
    (korter kan ik het niet samenvatten Dick..)

    Ik duw (als vrijwilliger/mantelzorger) regelmatig een rolstoel voort (met een menspersoon op de zetel).
    Allereerst wordt ik in winkels aangesproken terwijl er een mens in dat ding zit die wordt genegeerd.
    Ik noem het even een ‘mens’ omdat een lichamelijke beperking niets te maken heeft met het verstand en/of de verbale kwaliteiten van die persoon. Het komt zo negerend over als de duwer alleen wordt aangesproken. Ik ben slechts gereedschap.

    Met zo’n vervoermiddel voor je kom je er ook achter dat er zeker niet overal is nagedacht over deze groep mensen.
    Ook bv. bij de herbouw van WC Zwolle Zuid niet.

    Een zetel voor Willem Lucht kan er m.i. alleen al daardoor straks goed bij.
    Het is wel de man die duidelijk aanwezig is als het over deze problematiek gaat.
    18000 mensen in Zwolle met een beperking is immers geen kattedrek.

  3. Hallo webloggers, ja het is een grote groep die al veel te lang aan haar lot is overgelaten!! De LWL zegt: Geen bezuinigingen op deze kwetsbare groep! Ik zal me er met alles wat ik in me heb tegen verzetten dat deze groep weer de dupe wordt van het misselijkmakende woord: bezuinigingen!! Dus Handen af van ouderen en kwetsbaren, gehandicapten in zwolle e.o. niemand heeft erom gevraagd, je wordt ermee geboren dus heeft het grote prioriteit dat iemand met ervaring in de raad komt, ook pleitten wij voor meer invloed door de gehandicapten zelf, dus willen we alle mensen met een beperking OOK mee laten beslissen wat voor hun het beste is, niet die ambtenaartjes in die etalagepoppenkleding en witte boordenclub, nee: de mens ZELF moet beslissen wie er belang bij hebben!
    met vriendelijke groeten;
    willem lucht, lwl zwolle.
    p.s. nog onze complimenten voor de organisatie van de gehandicaptenraad!! Het was een fijne middag waar iedereen van leren kon!!

  4. Hé Willem. Eens met

    Geen bezuinigingen op deze kwetsbare groep

    Maar volgens het topic is er toch ook geen sprake van?

    Bedankt Hans: Een confrontatie- en bewustwoordingsbijeenkomst.

  5. Willem,
    Niet iedereen wordt er mee geboren. Wat dacht je van een medisch foutje waardoor iemands leven compleet op de schop gaat?
    Een simpele operatie van 15 minuten resulteerde in mijn voorbeeld in een catastrofe.
    Nu, 4 jaar verder heeft de betreffende persoon eindelijk de voorzieningen die al 4 jaar eerder nodig waren.

    Naast het feit dat zo iemands leven op de kop staat, komt er nog bij dat je in de wereld van ‘voorzieningen’ terecht komt.
    Dat is in de praktijk al een ramp op zichzelf!

Reacties zijn gesloten.