Zwolle eerste JOGG stad van Nederland

Zwolle – De gemeente Zwolle is sinds vandaag de eerste JOGG stad van Nederland. Wethouder Dannenberg ondertekende op de Startbijeenkomst Gezonde Stad samen met Paul Rosenmöller de intentieverklaring voor Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

19-02-2010_paul_rosenmoller_en_erik_dannenberg_stadhuis_4.jpg

Rosenmöller is voorzitter van de stuurgroep Convenant Gezond Gewicht en ambassadeur JOGG. Rosenmöller: “Over 5 jaar zal de JOGG aanpak in 75 gemeenten ingevoerd zijn. We willen dat de Nederlandse jeugd de gezondste van Europa wordt. “ De aanpak in Zwolle om het overgewicht bij kinderen aan te pakken is tot nu toe succesvol gebleken. In 2006 is de GGD in opdracht van de gemeente in de wijken Diezerpoort en Holtenbroek het programma Samen Gezond gestart. Door meer partners uit de stad te betrekken en de JOGG aanpak toe te passen gaat de gemeente de huidige aanpak van overgewicht verbreden naar het programma “de Gezonde Stad”.

19-02-2010_paul_rosenmoller_en_erik_dannenberg_stadhuis_1.jpg

19-02-2010_paul_rosenmoller_en_erik_dannenberg_stadhuis_2.jpg

Vrijdag 19 februari vond in het stadhuis de startbijeenkomst Gezonde Stad plaats. Tijdens deze bijeenkomst konden alle betrokken partijen die met elkaar samenwerken op het gebied van gezondheid of belangstelling hebben om overgewicht terug te brengen, elkaar ontmoeten en ideeën ontwikkelen. Paul Rosenmöller overhandigde Erik Dannenberg een JOGG-jack en speciaal voor het programma de Gezonde Stad een JOGG-box met spelmaterialen.

Belang van gezond gewicht

Tijdens deze bijeenkomst onderstreepte Erik Dannenberg het belang van een gezond gewicht. “Overgewicht onder alle leeftijdsgroepen neemt nog steeds toe. De gemeente en ook het bedrijfsleven en een groot aantal maatschappelijke organisaties hebben de toename van overgewicht inmiddels als probleem onderkend. Samen zetten we ons in voor een gezondere levensstijl. Met een gezondere leefstijl word je niet alleen ouder, je voelt je ook gelukkiger”.

Jongeren Op Gezond Gewicht

Met de ondertekening van de intentieverklaring geven de gemeente Zwolle en Convenant Gezond Gewicht aan hoe zij gaan samenwerken in de JOGG aanpak naar de Gezonde Stad.

JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Deze aanpak kenmerkt zich door het uitvoeren van allerlei activiteiten in de wijk, op de school of in het gezin. In de JOGG aanpak staan vijf pijlers centraal:

·         Bestuurlijk draagvlak: voorwaarde voor succes is dat het programma in diverse beleidsterreinen zichtbaar moet zijn voor de inwoners van Zwolle.

·         Sociale Marketing: het gedrag op het gebied van beweging en voeding van de jeugd positief beïnvloeden. Het toepassen van marketing voor gezondheidsbeleid is nieuw.

·         Publieke – en private samenwerking: doel hiervan is ondernemers te verbinden aan gezonde producten en leefstijl.

·         Onderzoek: best practices uit onderzoeken worden door de GGD vertaald naar nieuwe acties in de wijk.

·         Zorg en Preventie: er is al een samenwerkingsverband met zorginstellingen, Het Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht Zwolle (OPOZ),  lectoraat de Gezonde Stad VU/Windesheim en Icare. Zij werken samen aan de ketenaanpak (d.i.signaleren, verwijzen en begeleiden van patiënten met overgewicht). Er zal een verdere samenwerking komen met zorgverzekeraars.

JOGG is de Nederlandse variant van het Franse EPODE, dat al jaren zeer succesvol is. Het Convenant Gezond Gewicht ondersteunt de gemeenten bij het invoeren van deze aanpak.

Door de samenwerking met JOGG kan de gemeente de vijf pijlers verder uitwerken en verstevigen zodat gezond gewicht en een gezonde leefstijl in heel Zwolle wordt uitgedragen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Zwolle eerste JOGG stad van Nederland”

Reacties zijn gesloten.