“Stadshagen wil politiepost in de wijk”

Zwolle – Afgelopen zaterdag was de SP – samen met Agnes Kant – in de wijk Stadshagen om de bewoners te ondervragen over de veiligheid in de wijk. Opmerkelijk was dat 83% van de wijkbewoners aangeeft de wijkagent nog nooit te hebben gezien. De bewoners maken zich met name zorgen over de verkeersveiligheid op de Werkerenlaan en Frankhuizerallee en over de toegankelijkheid van de wijk voor ambulance en brandweer. Bovendien geeft 67% van de geënquêteerden aan een politiepost in de wijk te willen.

kant_8.jpg

SP-lijsttrekker Tjitske Siderius: ‘Het is duidelijk dat de Stadshagenaren graag een wijkagent zien die de wijk kent en weet wat er leeft onder de bewoners. De mensen die wel weten wie de wijkagent is, kennen hem uit een folder. Het huidige spreekuur op woensdagmiddag tussen 13:00 en 14:00 uur is bovendien ook nog eens onhandig gekozen. Veel wijkbewoners werken op dit tijdstip en zien dit als een extra barrière. Meerdere bewoners vertelden ons dat de wijk niet altijd goed toegankelijk is voor de ambulance en brandweer. Dat moet echt snel worden onderzocht.’

Eerder al deed de SP onderzoek onder de politieagenten in Zwolle. Daaruit bleek dat 62 procent van de Zwolse politiemensen vindt dat zij onvoldoende tijd heeft om in de buurt aanwezig te zijn. Inzet voor anderen diensten (zoals nooddiensten), bureaucratie en controledrift zijn hiervan de oorzaak. Daarnaast denkt 78% van de Zwolse agenten dat kleinschalige politieposten de veiligheid in de buurt kunnen vergroten.

Ondertussen roeren ook bewoners uit ander wijken zich. Zo blijkt uit de wijkanalyse van Zwolle Zuid dat ongeveer twintig procent van de wijkbewoners zich wel eens onveilig voelt op straat en bijna negen procent laat weten overlast te kennen van omwonenden. Uit de analyse blijkt dat er volgens hen te weinig gedaan wordt aan deze problemen. Een rondgang – van Zwols Nieuws – in de wijk levert meer van deze reacties op. Een wijkbewoner laat weten dat hij de politie nooit ziet. Een ander noemt het ‘politie op oproepbasis’. De SP gaat verder onderzoek doen onder andere naar de verkeersveiligheid op de Frankhuizerallee in Stadshagen.

Enquete:

Wijkagent onzichtbaar

De wijkbewoners van Stadshagen willen een politiepost in de wijk. Dat is één van de uitkomsten van een SP-onderzoek onder buurtbewoners van Stadshagen. Zaterdag werden in anderhalf uur tijd 92 mensen geïnterviewd over de veiligheid in Stadshagen. Van deze groep zegt 83% dat zij de wijkagent nog nooit hebben gezien.

‘Ik woon al vijf jaar in Stadshagen maar heb de wijkagent nog nooit gezien, Ja, alleen in de folder dan.’

Spreekuur voor Stadshagen is onvoldoende

57% van de geïnterviewde buurtbewoners geeft aan dat het spreekuur van de politie op woensdagmiddag tussen 13:00 en 14:00 onvoldoende is voor Stadshagen. Bovendien wordt het tijdstip van het spreekuur door – met name de werkende bevolking – gehekeld.

‘Eén spreekuurtje op de woensdagmiddag is echt onvoldoende. Voor een gesprek met de politie moet de tijd worden genomen. Dat ontbreekt nu echt.’

‘Ik werk op woensdagmiddag tussen 13:00 en 14:00 uur, net als veel van mijn buurtgenoten. Het tijdstip is daarom wel heel onhandig gekozen.’

Politiepost in Stadshagen

67% van de geïnterviewde buurtbewoners willen een politiepost in de wijk. Een politiepost moet toegankelijk zijn en ruim bemand. De wijkagent moet weten wie er wonen en wat er leeft onder de buurtbewoners.

‘Ik heb in augustus 2009 aangifte gedaan, maar er nooit meer iets van vernomen. Met een politiepost in de wijk zou ik eens binnen kunnen lopen en vragen naar de stand van zaken.’

‘Een politiepost is echt nodig. Met een wijkagent die aanspreekbaar is en ook meer surveilleert.’

Veiligheid in de wijk

De meeste Stadshagenaren maken zich zorgen over de verkeersveiligheid in de wijk. De Werkerenlaan en de Frankhuizerallee worden gezien als een racecircuit, wat met name gevaarlijk is voor de schooljeugd. Ook de klacht dat er rond scholen hard wordt gereden wordt vaak gehoord. Verder maken de buurtbewoners zich zorgen over de hangjongeren in de wijk. Met name de rommel die zij in de parken veroorzaken. Men vraagt meer politie, jongerenwerkers en maatschappelijk werk. De cultuur moet veranderen, zodat de wijk voor jongeren ook écht interessant wordt.

Politie: ook te weinig op straat

Uit – eerder – onderzoek van de SP onder politieagenten in Zwolle blijkt dat 62 procent van de Zwolse politiemensen vindt dat zij onvoldoende tijd heeft om in de buurt aanwezig te zijn.

Inzet voor anderen diensten (zoals nooddiensten), bureaucratie en controledrift zijn hiervan de oorzaak. Daarnaast denkt 78% van de Zwolse agenten dat kleinschalige politieposten de veiligheid in de buurt kunnen vergroten.

‘Meer aanwezigheid van politie, die ook aanspreekbaar is. De ouderwetse wijkagent weer terug, geen wijkcoördinator op het hoofdbureau.’

‘Door buurtpolitieposten kan er meer toezicht en persoonlijk beleid op een bepaalde wijk worden toegepast. Elke wijk is natuurlijk anders in omvang en samenstelling.’

‘Elke stad, dorp en wijk heeft een eigen politiekorps nodig met eigen herkenbare mensen. Het wordt zo langzamerhand zo grootschalig.’

Conclusie

Uit het onderzoek blijkt weer dat mensen behoefte hebben aan wijkagenten die zichtbaar zijn en die ze kennen. Dat betekent dus zichtbaar patrouilleren op straat (en niet alleen in de auto) en bereikbaar zijn in de buurt. Met minder formulieren en minder controle kunnen agenten vaker op straat zijn. Als dat ook nog via kleinschalige politieposten in de wijk gebeurt, waar de SP al lange tijd voor pleit, dan kunnen de buurten echt veiliger worden. Hierbij is het ook noodzakelijk dat politieposten open zijn op tijden dat mensen er heen kunnen: dus niet alleen op woensdagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur.

De SP gaat door met haar onderzoek naar een politiepost in Stadshagen. Ondertussen geven ook de wijkbewoners van Zwolle Zuid aan dat ze de politiepost in Zwolle Zuid terug willen hebben. Uit de Wijkanalyse Zwolle-Zuid 2009 van de gemeente Zwolle blijkt dat ongeveer twintig procent van de wijkbewoners zich wel eens onveilig voelt op straat en bijna negen procent laat weten overlast te kennen van omwonenden. Uit de analyse blijkt dat er volgens hen te weinig gedaan wordt aan deze problemen. Een rondgang – van Zwols Nieuws – in de wijk levert meer van deze reacties op. Een wijkbewoner laat weten dat hij de politie nooit ziet.

Een ander noemt het ‘politie op oproepbasis’. In de toekomst zal Stadshagen nog verder groeien en qua omvang meer op Zwolle Zuid gaan lijken.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

14 gedachten over ““Stadshagen wil politiepost in de wijk””

  1. 1 agent is ook wel erg weinig op 20.000 inwoners, lijkt me.
    In 2004 lag het gemiddeld aantal politiefuntionarissen tussen de 1 op 170 inwoners (Amstelland) en 1 op 445 inwoners (Gooi en Vechtstreek).
    bron: http://www.politie.nl/ImagesLandelijk/politieinnederlandjan04_tcm31-7903.pdf

    Ik weet niet precies hoeveel inwoners Stadshagen heeft, maar ik schat ronde de 15.000? In dat geval zouden wij (naar cijfers van 2004 bemeten) tussen de 88 en 33 politiefunctionarissen kunnen inzetten. Daarvan zullen er een groot aantal op het hoofdkantoor werken en zijn er de nodige bezuinigingsrondes geweest. Maar de huidige situatie van 1 wijkagent lijkt me wat aan de krappe kant!

  2. Maar goed, nu heeft Agnes Kant dit allemaal aangehoord, ze heeft een paar interessante percentages vastgesteld, ze heeft ongetwijfeld instemmend geknikt, ze is weer vertrokken, de (quote) “SP gaat door met haar onderzoek”, en nu…?

  3. Ik denk dat Agnes kant een juiste persoon is om van de SP een wat minder radicaal-linkse partij te maken. Zij moet van de SP een centrum-linkse partij maken. Het is toch belachelijk dat er in de 21e eeuw nog steeds partijen tegen privatisering, marktwerking (in de zorg), kapitalisme en neoliberalisme zijn?

  4. Politie op straat is ouderwets.
    Bij alle bezuinigingsronden is er overal toegezegd dat het niet ten koste zou gaan van de kwaliteit.
    Welnu: Ook hierbij zijn we als burgers weer voorgelogen.

    Er is in de tijd meer behoefte gekomen aan politie op straat, maar het is praktisch juist andersom ingevuld.

    Voorbeeldsmoes:
    Onlangs melde ik een verdacht ophoudend persoon bij de politie.
    Dat wordt overigens keurig en uitputtend opgenomen.
    Toen ik terloops opmerkte dat ik niet meer weet hoe een agent er uit ziet (omdat we die nooit zien) kreeg ik het volgende antwoord waar we als wijkbewoners kennelijk trots op moeten zijn: “Wees blij dat u nooit politie ziet en dat u dus in die wijk woont”.

    Ofwel: bij ons gaat het nog relatief goed…

  5. @ Ron van der Heuvel: Is het niet belachelijk dat de SP daarvoor nog steeds moet strijden?
    We zijn afgegeleden tot een geliberaliseerde wereld, waar alleen de stem van de markt en de sterkste geldt. De zwakkeren delven het onderspit. Blijkbaar ziet de SP als één van de weinigen in dat marktwerking in zorg, in het OV niet leiden tot wat het doel was, namelijk verbetering van de service en het zakken van de prijs.

  6. @Maarten

    Ron van der Heuvel wil overal op bezuinigen. Hij is een voorstander van bezuinigingen op de zorg e.d.

    Ron kiest voor lage lasten voor hem zelf en hoe het de rest vergaat op de vrije markt lijkt hem een biet te wezen.

  7. Ja dick al die kopstukken in Zwolle van de landelijke partijen???De Plaatselijke afdelingen worden financieel ook nog bijgestaan uit Den Haag.De lokale partijen moeten alles zelf ophoesten.

  8. Het enige wat Ron doet is zijn rare mening verkondigen in de hoop dat wij erop reageren. Hij kan en wil niet op de reacties reageren omdat hij daar te beperkt voor is.

  9. @ Z&z; Er is maar 1 lijst die het noodgedwongen moet combineren. PVV moet in Almere en Den Haag met landelijke politici langs de deuren. Omdat Geert geen goede mensen kon vinden. Vind ik ook kiezersbedrog want die mensen hebben nu al gezegd dat ze gewoon in de Kamer blijven.

    ============

    On-topic a.u.b. !

Reacties zijn gesloten.