LEV wil wetenschappelijk onderzoek naar Zwolse historie

Zwolle – Zwolle moet een promotieplaats financieren voor een jonge wetenschapper die onderzoek gaat doen naar de Zwolse geschiedenis. Dat stelde de politieke vereniging LEV afgelopen zondag tijdens haar eigen talkshow over moderne architectuur in de historische binnenstad. Met het financieren van de promotieplaats wil LEV aandacht voor de Zwolse historie verankeren in de stad.

‘Zwolle is vanuit historisch oogpunt een rijk bedeelde stad’, zo stelt de 24-jarige LEV kandidaat Bert Thijs de Jong. ‘Toch zijn de blauwvingerdagen verworden tot een veredelde braderie zonder oog voor onze historische roots, hebben de huidige Zwolse politici weinig aandacht voor het zichtbaar maken van onze monumenten en geschiedenis, zijn er weinig recente publicaties die de Zwolse historie behandelen en is het zonde dat wij als onderwijsstad niet in het middelpunt van de wetenschap staan.’ Duidelijke meerwaarde

Samen met twee geïnteresseerde universiteiten heeft LEV de kosten voor een promotieplek van vier jaar geraamd op een totaal van 150.000 euro. Volgens LEV een investering die duidelijke meerwaarde heeft voor de stad. Een promotieonderzoek genereert veel aandacht voor de stad, kan leiden tot een toename van het toerisme en kan bijdragen aan een sterkere band tussen stad en inwoners door de cultuur en historie in de spotlight te zetten. De Jong: ‘Het is aan de onderzoeker om het hier en nu te verbinden met het verleden en aan te tonen hoe waardevol de Zwolse geschiedenis is.’

Voor meer informatie: www.zwolleverdientlev.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “LEV wil wetenschappelijk onderzoek naar Zwolse historie”

  1. Pret partij Lev wil dit en pret partij Lev wil dat, alleen Lev geeft nooit aan hoe alles bekostigd moet gaan worden en Lev geeft al helemaal niet aan, althans constructief met cijfers onderbouwd, waar de gemeente straks op moet gaan bezuinigen.

  2. Weinig recente publicaties over de Zwolse geschiedenis???

    ‘De Zwolse canon’ van Janwillem van de Wetering uit 2008
    ‘Geschiedenis van Zwolle’ van J. ten Hove uit 2005 etc. etc.

  3. @Bertus de Molenaar

    “Een promotieonderzoek genereert veel aandacht voor de stad, kan leiden tot een toename van het toerisme en kan bijdragen aan een sterkere band tussen stad en inwoners door de cultuur en historie in de spotlight te zetten.”

    Ik mis de onderbouwing van deze stelling en kan dus geen oordeel vellen of de gemeente hier ?? 150.000,- voor over moet hebben…

  4. Wat een onzin.

    “Een jonge wetenschapper” hmm…. dit komt mij een beetje vriendjes-politiek-achtig-over.

    Eerst een debat geleid door een “jong historicus” (wat is dat eigenlijk? Een oud-historicus lijkt me iemand die hitoricus was, maar het niet meer is, een jong hitoricus is een student geschiedenis? Iemand die dus geschiedenis studeert maar nog geen historicus is?) en een historicus binnen de eigen gelederen.

    Een promotieplaats, a la, maar voor een jonge wetenschapper? Wat een flauwekul, het moet een kundig iemand zijn, en dus een openbare aanbesteding. Of het nu iemand van 65+ is of iemand die net uit de collegebanken komt, degene met het beste (en best uitgewerkte) promotievoorstel zou deze promotieplaats moeten krijgen (ALS deze er al komt).

    Trouwens, ik meen mij te herinneren dat er een aantal jaren geleden al een enorm boek / dikke pil over Zwolle is verschenen. Volgens mij wordt dit alleen gelezen door geinteresseerde (oud-)Zwollenaren en historici.

    Quote:
    “Een promotieonderzoek genereert veel aandacht voor de stad, kan leiden tot een toename van het toerisme en kan bijdragen aan een sterkere band tussen stad en inwoners door de cultuur en historie in de spotlight te zetten. “

    Hahaha, bij LEV hebben ze in ieder geval wel humor. ;D
    Een hitorisch promotieonderzoek dat kan leiden tot een toename van het toerisme? Ik ben erg benieuwd hoe ze dat voor zich zien. Je moet jezelf eerst eens afvragen hoeveel mensen het uiteindelijke resultaat gaan lezen en daarna daadwerkelijk een toeristisch bezoek aan Zwolle gaan brengen. Voor historici is het zeker interessant, maar voor toeristen? Het lijkt me sterk.
    En, een sterkere band tussen stad en inwoners? Wederom redelijk overdreven. Wederom: hoeveel inwoners van Zwolle hebben boeken over Zwolle gelezen denkt u (of dat dikke standaard werk waar ik het zojuist over had)? En hoeveel inwoners van Zwolle gaan denkt u kennis nemen van deze voorgestelde dissertatie?

    Werkelijk, als dit de insteek van een promotievoorstel is, dan verwerp ik het direct. Een promotie is ten alle tijden wetenschappelijk, en behoort dat ook te blijven. Intenties om hiermee het toerisme te stimuleren en een hechtere band tussen de Zwollenaren en de stad Zwolle te creëren is dan ook verre van wetenschappelijk. Het voorstel van LEV doet me eerder denken aan een HBO-onderzoek/ -project om toeristen te lokken door de historie van de stad.

    Ik vraag me dan ook sterk af of de betrokken historici academisch geschoold zijn die LEV hierin geadviseerd hebben. Ik heb sterke twijfels.

    Trouwens….. waarom zou de gemeente dit moeten doen? Uit het stuk op te maken gaat het vooral om de toeristische sector, dus betrek die erbij, zoals de VVV, musea, vrienden van de stadskern, stichting levende stadsgeschiedenis en eventueel de ondernemers in de binnenstad.

    LEV, een advies, denk voortaan wat beter na, dan wordt je wat serieuzer genomen….

  5. Even reageren op Kees ;). Je hoeft niet bang te zijn. Dat zou immers ruiken naar corruptie.
    Als mediëvist (kenner van de middeleeuwen) heb ik mij gespecialiseerd op Frankrijk. Zwolle ligt een stuk noordelijker.
    Daarnaast kan de onderzoeker binnen dit plan heel goed een archeoloog, kunsthistoricus, sociaal-wetenschappers oid zijn.

  6. @Bert Thijs de Jong

    “Een promotieonderzoek genereert veel aandacht voor de stad, kan leiden tot een toename van het toerisme en kan bijdragen aan een sterkere band tussen stad en inwoners door de cultuur en historie in de spotlight te zetten.”

    Ik mis de onderbouwing van deze stelling en kan dus geen oordeel vellen of de gemeente hier ?? 150.000,- voor over moet hebben…

    Kun jij mij aangeven hoe groot de kans is op alles wat onder kan valt?

    Dank!

  7. Op zich een lovenswaardig initiatief van LEV, maar ik weet niet of doel en middelen op elkaar zijn afgestemd.
    Allereerst gebeurt er veel meer op historisch gebied dat LEV ons wil doen geloven. Er is de Zwolse Historische Vereniging die 4x per jaar een praxhtig tijdschrift uitgeeft, er zijn zogenoemde historische avonden met sprekers over een Zwols onderwerp, we hebben de Vrienden van de Stadskern, de Vrienden van het Stedelijk Museum em de publikaties op het gebied van de archeologie om maar eens jaarlijks terugkerende activiteiten te noemen. En dan zijn er de incidentele publicaties. Ook dat zijn er meer dan genoemd door LEV. En uiteraard komt de Zwolse geschiedenis ook aan bod in regionale of provinciale publicaties. Suggereren dat er weinig gebeurt, doet onrecht aan al die mensen die jaarlijks met geschiedenis, met onderzoek en met het vertellen en schrijven over die geschiedenis bezig zijn.
    Een promotieplaats aan een universiteit zorgt meestal voor 1 publicatie na een jaar of 4 intensief onderzoek doen. De onderzoeker promoveert dan op het onderzoek: hij of zij wordt doctor in de letteren. Mooi en ook goed voor de voortgang in de geschiedenis. Maar meestal is een dergelijk onderzoek vooral voer voor specialisten. De promovendus doet onderzoek naar een specifiek thema uit de (in dit geval) Zwolse geschiedenis.
    Wil LEV er werk van maken dat de geschiedenis van Zwolle in en buiten de stad meer aandacht krijgt dan kan die 150.000 euro beter gestoken worden in wat anders dan een promotie-onderzoek. Maak lesprogramma’s die op de Zwolse scholen aandacht besteden aan de lokale geschiedenis, zorg voor promotie van aantrekkelijke delen van de geschiedenis buiten de stad, zet Open Monumentendag nog meer in om de aantrekkelijkheid van Zwolle te vergroten, subsidieer jaarlijks een boek dat de geschiedenis van Zwolle onder breed publiek brengt, investeer in een opstel-wedstrijd over de Zwolse geschiedenis. Dus: steek het geld in wat anders dan in een zeer specialistisch onderzoek. Promotie VAN de geschiedenis is wat anders dan promotie IN de geschiedenis.
    Jaap Hagedoorn

  8. @jaap hagedoorn

    Persoonlijk heb ik ook een passie voor de geschiedenis van Zwolle. In navolging van jou plaats ik ook vraagtekens bij de relatie middelen-doel. In aanvulling op jou kan ik Lev meegeven dat er ook nog legio publicaties zijn over de geschiedenis van Zwolle die weliswaar niet van recente aard zijn, maar intrinsiek de moeite waard zijn zoals ‘7 eeuwen Zwolsche Geschiedenis’. Kortom onderschrijf ik “Promotie VAN de geschiedenis is wat anders dan promotie IN de geschiedenis.” volledig.

  9. @ Jaap en Elrey

    Dank voor jullie input. Dat houdt ons scherp! Wij onderschrijven jullie aanvullingen ook absoluut. Zondag gaven wij tijdens een bijeenkomst met Stichting Levende Stadsgeschiedenis en de Bond Heemschut al aan dat wat ons betreft aandacht voor de historische plekken die er zijn, en de wijze waarop historie een plaats krijgt in toekomstige ontwikkelingen een centralere rol mag krijgen. Aandacht daarvoor niet alleen zodra een deel van de binnenstad herontwikkeld wordt, maar direct aan de voorkant om kansen te benutten – ook als er geen herontwikkeling gepland staat bijvoorbeeld. Dat maakt het wel noodzakelijk aandacht voor en kennis van de historie meer te verankeren binnen het gemeentelijk apparaat. Wij denken dat met het toevoegen van onderzoekscapaciteit hier deels invulling aan kan worden gegeven. Nu zijn het vaak initiatiefrijke burgers die de gemeente op historische waarde moeten wijzen. Maar het vraagt ook om een andere manier waarop bijvoorbeeld vrienden van de stadskern en de stichting worden betrokken door de gemeente.

    Het starten van een dergelijk promotieonderzoek staat natuurlijk los van andere punten die wij o.a. in ons programma al benoemen: wij benoemen bijvoorbeeld dat uitwisselingstrajecten van scholieren met andere Hanzesteden meer invulling mag krijgen en dat we onze geschiedenis kunnen tonen door de focus van een historisch festival weer bij de historie te leggen.

  10. @jalmar
    maar ik zie nog steeds niet in hoe de financiering van een promitieplaats ons daar brengt waar jullie heen willen. Er is al veel ondezoekscapaciteit binnen Zwolle, ook geïnstitutionaliseerd, zoals bijvoorbeeld bij het HCO en het SMZ. En laten we de eigen gemeentelijke dienst voor archeologie niet vergeten. De gemeente zou die instellingen om advies kunnen vragen.
    Vraag blijft bij mij of jullie geschiedenis als middel of als doel zien. Ik zou toch ook willen pleiten voor het laatste. Met andere woorden het historisch bewustzijn van de Zwollenaar vergroten. Niet om daarmee alle vernieuwing in de stad tegen te willen houden, wel om te laten zien hoe mooi en boeiend (de rijke geschiedenis van) onze stad is. En om de mensen meer begrip bij te brengen hoe de wereld geworden is zoals ze is. Wie zijn tijd begrijpt, raakt minder snel op drift op de golven van de waan van de dag. Geschiedenis als anker om het maar zo te zeggen.

  11. @ Jaap,
    Het begrijpen, zien, maar ook beleven van onze geschiedenis is wel degelijk leidend. Dat is ook duidelijk terug te zien in de andere middelen die wij voorstellen. Aandacht voor de historie staat daarin voorop. Juist daarom willen wij het verankeren binnen de organisatie. Wij willen het zowel via activiteiten, voorlichting als onderzoek doen.

    Daarnaast beaamt LEV (niet geheel verrassend ook voorstander van moderne, levendige en spannende architectuur) jouw standpunt dat geschiedenis vernieuwing niet in de weg mag staan. Maar andersom hoeft vernieuwing onze monumenten en historische kern ook niet in de verdrukking te brengen. Een goed samenspel tussen de twee, waarbij aandacht voor de historie aan de voorkant in plaats van ná planvorming een plek krijgt.

Reacties zijn gesloten.