SP pleit voor opknapbeurt winkelcentrum Sellekamp

Zwolle – de SP wil dat winkelcentrum Sellekamp in Zwolle Zuid zo snel mogelijk wordt opgeknapt. Uit gesprekken met buurtbewoners komen diverse knelpunten naar voren. De versteende uitstraling, het gebrek aan groen, onveilige verkeerssituatie en de rommelige uitstraling van sommige panden vormen een barrière voor buurtbewoners om gebruik te maken van het winkelcentrum. De SP denkt dat nieuwe mooiere bestrating, betere groenvoorziening en moderner straatmeubilair het winkelcentrum weer een frisse uitstraling kunnen geven. Ook de onderdoorgang richting het wijkcentrum Gerenlanden verdient een forse opknapbeurt.

SP-kandidaat Edwin Koster: ‘Als je door winkelcentrum Sellekamp loopt wordt duidelijk dat het winkelcentrum te kort schiet. Er is een poging gedaan om een soort gezellig grachten gevoel te creëren maar dat gaat volledig verloren door het kleurloos beton. De huidige situatie, vooral bij het parkeerterrein waarop voetgangers, fietsers en auto’s op hetzelfde punt af en aankomen oogt rommelig en kan leiden tot gevaarlijke situaties. Voor de langere termijn is het zaak dat de gemeente met ondernemers en omwonenden rond te tafel gaat zitten om te inventariseren of en wat de behoeftes zijn voor een eventuele toekomstige grootschalige renovatie. Het wegvallen van buslijn 10 heeft het winkelcentrum overigens ook niet geholpen.’

De SP vraagt ook aandacht voor het wijkcentrum Gerenlanden. Het pand waar dit is gevestigd sluit naadloos aan bij de versteende sfeer van het winkelcentrum. Voor het wijkcentrum is het lastig het hoofd boven water te houden. De gemeentelijke subsidie is onvoldoende om tekorten aan te vullen. Er is structureel geld nodig om onderhoud te plegen. Door de financiële nood is het echter onmogelijk om voldoende geld te sparen om in dit onderhoud te voorzien. Hierdoor blijven reparaties van toiletgroepen en verlichting achterwegen. In wijkcentrum Gerenlanden heeft dit bijvoorbeeld geleid tot een situatie waarbij de toiletdeur van herentoilet kapot is, en niet vervangen kan worden omdat hiervoor het hele toilet zou moeten worden verbouwd.  Consequentie is dat dit toilet onafgesloten blijft, terwijl er kleine kinderen in en uit lopen.

“Door te zorgen voor afdoende voorzieningen op beperkte afstand, verzekeren we ons ervan dat iedereen er maximaal gebruik van kan maken. Ook als ze beperkt zijn in hun mobiliteit of inkomenssituatie. Bovendien zorgt de kleinschaligheid van het buurtniveau voor behoud van de menselijke maat en vergroot het de samenhang in de wijk. Door nu op korte termijn beperkt te investeren, en voor de langere termijn in gesprek te gaan met de buurt, kunnen we er ons van verzekeren dat winkelcentrum Sellekamp een mooie toekomst tegemoet gaat en Gerenlanden een gezellige buurt blijft.”, aldus Koster.

 

Voorstel Winkelcentrum Sellekamp

dinsdag 23 februari 2010

Het winkelcentrum Sellekamp is voor de bewoners van de wijk Gerenlanden de belangrijkste plek waar zij terecht kunnen voor inkopen of diensten. Het vormt als zodanig een spil in de wijk. Helaas maakt het winkelcentrum een ongezellige indruk. In de huidige opzet is het meer een plek waar buurtbewoners snel doorheen gaan omdat ze nergens anders terecht kunnen dan een plaats maar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Die uitstraling geldt ook voor het nabijgelegen wijkcentrum, wat een barrière kan vormen voor omwonenden om hier gebruik van te maken.

Winkelcentrum in de buurt

Voor de SP zijn goede voorzieningen in de buurt van groot belang. Voor ons is de buurt de schaal van de toekomst. Door te zorgen voor afdoende voorzieningen op beperkte afstand, verzekeren we ons ervan dat iedereen er maximaal gebruik van kan maken. Ook als ze beperkt zijn in hun mobiliteit of inkomenssituatie. Bovendien zorgt de kleinschaligheid van het buurtniveau voor behoud van de menselijke maat en vergroot het de samenhang in de wijk. Een winkelcentrum in een wijk zou daarom een plek moeten zijn waar mensen graag samenkomen, om te winkelen, om af te spreken, om van gemeentelijke diensten gebruik te maken en om te ontspannen.

Inventarisatie winkelcentrum Sellekamp

Een korte inventarisatie van de SP, mede naar aanleiding van gesprekken met buurtbewoners heeft de volgende aandachtspunten opgeleverd:

 de versteende uitstraling van het winkelcentrum, vooral de onderdoorgang;

 het gebrek aan kwalitatief groen;

 de rommelige uitstraling van sommige panden;

 de onmogelijkheid om echt een wandeling te maken in het winkelcentrum;

 het beperkte winkelaanbod;

 de toegang is erg op auto’s gericht, voor fietsers en voetganger is weinig plaats;

 het opheffen van buslijn 10 heeft de bereikbaarheid van het winkelcentrum beperkt.

Verbeteren uitstraling

Wat de SP betreft kan de gemeente snel aan de gang met het verbeteren van de uitstraling van het winkelcentrum. Door te investeren in het groen en de kwaliteit van het steen. Omdat het een relatief klein oppervlakte betreft kan dit met beperkt middelen. Wij denken hierbij aan nieuwe, mooiere bestrating, groene afscheiding (heggen stuiken) en moderner straatmeubilair. Met name de onderdoorgang kan een forse opknapbeurt gebruiken. De huidige uitstraling geeft, met name in het donker, een onveilig gevoel.

Verkeerssituatie verbeteren

De verkeerssituatie verdient nader onderzoek. De SP wil dat wil het winkelcentrum aantrekkelijker wordt gemaakt voor voetgangers en fietsers zonder teveel afbreuk te doen aan de parkeermogelijkheden. De huidige situatie, vooral bij het parkeerterrein waarop voetgangers, fietsers en auto’s op hetzelfde punt af en aankomen oogt rommelig en kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het is zaak de verkeersstromen zoveel als mogelijk is inde beperkte ruimte te scheiden.

Ook investering in wijkcentrum Gerenlanden

Vlak bij het winkelcentrum is ook het wijkcentrum gevestigd. Het pand waar dit is gevestigd sluit naadloos aan bij de versteende sfeer van het winkelcentrum. De kwaliteit van het aanwezige groen is beperkt, net als het groen zelf. Voor het wijkcentrum is het lastig het hoofd boven water te houden. Het gaat al tijden niet zo goed. Er is een chronisch tekort aan geld. De gemeentelijke subsidie is onvoldoende om tekorten aan te vullen. Bovendien zijn er grote problemen om het wijkcentrum goed te onderhouden. Er is structureel geld nodig om onderhoud te plegen. Door de financiële nood is het echter onmogelijk om voldoende geld te sparen om in dit onderhoud te voorzien. Hierdoor blijven reparaties van toiletgroepen en verlichting achterwegen. In wijkcentrum Gerenlanden heeft dit bijvoorbeeld geleid tot een situatie waarbij de toiletdeur van herentoilet kapot is, en niet vervangen kan worden omdat hiervoor het hele toilet zou moeten worden verbouwd. Consequentie is dat dit toilet onafgesloten blijft, terwijl er kleine kinderen in en uit lopen.

Grondige renovatie nodig

Voor de langere termijn is het zaak dat de gemeente met ondernemers en omwonenden rond te tafel gaat zitten om te inventariseren of en wat de behoeftes zijn voor een eventuele toekomstige grootschalige renovatie. Er ligt een bedreiging dat het vernieuwde winkelcentrum Zwolle Zuid winkelpubliek nog meer weg zal trekken van het winkelcentrum Sellekamp, waardoor een nog verdere verschraling van het winkelaanbod dreigt. Ook het aanbod van winkels is beperkt. Een investering nu kan zorgen voor een revitalisering van het winkelaanbod en daarmee ook een grotere toeloop op het wijkcentrum als gevolg hebben, waardoor de exploitatie hiervan gemakkelijker wordt.

Toekomst Gerenlanden

Gerenlanden is een wijk met relatief veel ouderen. Mede door het wegvallen van buslijn 10 is een aantal daarvan nu aangewezen op winkelcentrum Sellekamp als enige gemakkelijk bereikbare plek voor inkopen. Door nu op korte termijn beperkt te investeren, en voor de langere termijn in gesprek te gaan met de buurt, kunnen we er ons van verzekeren dat winkelcentrum Sellekamp een mooie toekomst tegemoet gaat en de Gerenlanden een gezellige buurt blijft.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

17 gedachten over “SP pleit voor opknapbeurt winkelcentrum Sellekamp”

  1. Tja, dit kleine winkelcentrum zal toch altijd een kleintje blijven vergeleken met het nabijgelegen winkelcentrum van Zwolle-Zuid. Die grachten zijn inderdaad niet om aan te zien, maar ik denk niet dat er hier nou veel ruimte om de boel echt aan te passen.

    Volgens mij is de C1000 voor het aanleverend vrachtverkeer ook slecht bereikbaar. Dit is typisch een item dat altijd vergeten wordt bij de bouw van winkelcentra.

  2. Een opknapbeurt lijkt al jaren hard nodig (niet alleen nu voor de verkiezingen). Maar de rommeligheid en de ongezelligheid komt ook door het stedebouwkundig ontwerp. Grote vraag lijkt me eerst wie er nu stevig wil en kan investeren?? Hoe denkt de SP daarover?

  3. Ik begrijp het verzoek van de SP om aandacht te vragen voor het winkelcentrum Sellekamp. Bij de besluitvorming van het grote winkelcentrum in Zwolle Zuid vroeg de raad al aandacht voor winkelcentrum Sellekamp. Gezien de beperkte middelen zal ook het nodige gevraagd moeten worden van de eigenaar van het winkelcentrum en de huidige gebruikers. Bij de bevoorrading van de C1000 zou eens beter gekeken moeten worden naar de routing. Het lijkt dat gemeente en gebruikers op betere en veiligere oplossingen kunnen komen.

  4. Oh jee, het gaat weer over de SP!
    Opmerkelijk dat Ron van der Heuvel nog niks negatiefs heeft aangevoerd…

    Sorry, off-topic idd, ik kon het ff niet laten…

  5. Woon hier zelf nog geen 100 meter vandaan.

    Ze moeten vooral eens iets doen aan dat lege pand van de oude bakkerij. Heb begrepen dat dit in bezit is van de videotheek en dat die dit leeg laat staan omdat ze geen videotheek mogen hebben in hun pand bij WKC Zuid. De Chinees zou hier graag een restaurant hebben.

    Verder is de parkeerplaats een trieste bedoeling. Dit kan veel efficiënter en met een betere laad en losmogelijkheid voor de C1000.

    Wat betreft het wijkcentrum is het niet alleen een herentoilet waarvan een deurtje kapot is. De helft van de verlichting van de sporthal is defect.

    Jammer dat de SP met zo’n “verkiezingsstunt” komt. Zal er toch niet op stemmen. Dat Spookbushokje staat er ook nogsteeds.

  6. Beste John wil je die overkapping zelf betalen.Je bent toch wel met mij van mening dat alle winkeliers niets liever willen dan wat jij nu voorstelt,maar wie moet dat betalen??/ Zoete lieve hebben we niet in Zwolle die is nog steeds in Den Bosch.Overwegen kan altijd

  7. Hallo allen,

    Dank voor de reacties. In reactie het volgende:

    Het citycentrum pleit vandaag in de krant voor hetzelfde maar dan op een grotere schaal, nl een upgrade van de Binnenstad. Ook hier valt de vraag te stellen hoe en wie gaan het betalen.

    Een overkapping in Stadshagen of minder tocht is ook een wens die leeft, ik gun de aanpak van dit winkelcentrum aan de CU. Maar zonder gekheid…het wordt duidelijk dat winkelcentra nog niet worden aangelegd op zo?n manier dat ze comfort bieden aan de gebruikers.

    Hier is nog een wereld te winnen

    Edwin Koster

  8. Oh ja RP, ik heb jou nog niet geantwoord over de bushokjes…als het aan de SP ligt waren ze al lang verplaatst naar een plek waar ze nuttig kunnen zijn.. bv naar de nu nog bushokloze bushalte op Rode Torenplein. Helaas dienen bushokjes tegenwoordig ook als reclamezuil dienen is het verplaatsen niet zo eenvoudig, je moet kabels afsluiten, verleggen ect… daarom staat ?ie er nog.

    Edwin Koster

  9. Dat is echt een oude zooi daar. Beetje oost-Berlijn achtige toestand daar. Beter met een shovel de hele handel plat gooien en gewoon opnieuw beginnen!

  10. @RP, hou maar op over de leegstand van die bakkerij. Al jaren wordt er geroepen dat er iets gedaan moet worden aan de verpoupering van het winkelcentrum Sellekamp. Echter wanneer de eigenaar van de videotheek nog steeds de monopolypositie heeft omtrent het pand waar de bakkerij heeft gezeten veranderd er niks.
    Verpoupering is er ook in het wc zwolle-zuid ter hoogte van de rabobank. Tandarts praktijk is daar weg, rabobank verhuisd naar de overkant naast het makelaarskantoor, opticien/ gehoorzaak is verhuisd, alleen zit er nog de kapperszaak van Hans Kalf. De videotheek daarnaast……zit er al jaren. Feestelijke opening is gepland in 2025. Ook weer dezelfde eigenaar als die ion het winkelcentrum Sellekamp. Laat daar de gemeente maar eens aan wat doen…krijgen ze toch niet voor elkaar

  11. Ik denk dat videotheken toch wel hun langste tijd hebben gehad, dus dat moet vanzelf goedkomen. Wat betreft die abri’s. voor 600 euri doet Enexis het lampje uit en elders weer aan (afsluitkosten en aansluitkosten op openbare verlichtingsnet) en verplaatst moeten ze toch worden. De gemeentelijke belastingen zijn hoog zat zag ik van de week weer in de jaarlijkse brief, dus verplaatsen die meuk, of de bus terug in de Gruitmeesterslaan (betere optie)

  12. Sorry John een beetje late reaktie ,die was me even ontgaan.Je was gisteravond op het bezuinigings debat prima op dreef.De ervaring spatte ervan af.Met een Vleugje humor en zeer duidelijk.Al ben je het dan niet altijd met elkaar eens .Een aanfluiting vond ik dat de Lijsttrekker van Solidara op de tribune zat terwijl iemand die op nr 5 staat het woord moet doen.Dit was toch voor de lijsttrekkers bedoeld???

  13. Op driehonderd meter afstand staat een prachtig winkelcentrum. MAW: misschien maar gewoon afbreken dat SelleKamp winkelcentrum, of vragen aan de c1000 of die er in wil investeren. En dat denk ik niet, want je krijgt er nooit meer voldoende bedrijven bij in. Die zitten al in het grote winkelcentrum. Overigens wel typisch dat die videotheek nu twee panden in het winkelcentrum Sellekamp heeft en eentje in het grote winkelcentrum, waarbij er twee leegstaan en alleen het pand aan de Sellekamp wordt gebruikt.

  14. Ingezonden:

    De Zwolse afdeling van de Socialistische Partij zal niet bij de pakken neerzitten na de teleurstellende verkiezingsuitslag. De partij denkt het vertrouwen van de Zwolse burgers te kunnen terugwinnen door structureel de wijken in te blijven trekken en de daar geconstateerde problemen aan te kaarten.

    Fractievoorzitter Tjitske Siderius: ??Het is altijd een teleurstelling om te verliezen, maar ook met 3 zetels zullen wij zorgen dat het sociale geluid in de Zwolse gemeenteraad te horen blijft. Juist in crisistijd rekenen mensen op ons.?? De SP wil daarnaast de komende vier jaar inzetten aan het doen van wijk en buurt-onderzoeken. De partij meent dat alleen door direct contact met wijkbewoners de politiek een beeld van de werkelijke problemen kan krijgen.

    Siderius: ??In ons verkiezingsprogramma hebben wij gepleit voor leefbare buurten. Daar houden we ons aan. Eerder deden we al onderzoek naar veiligheid in Stadshagen en parkeerproblemen in Dieze. Maar ook naar de leefbaarheid van het winkelcentrum Sellekamp. We gaan hier gewoon mee door. Andere partijen zie je alleen vlak voor de verkiezingen op straat. De SP is daar altijd. En daar gaan we mee door.??

    De SP verwacht nog deze maand met een nieuw buurtonderzoek te beginnen.

    SP Zwolle

Reacties zijn gesloten.