“Woningen Pergolesistraat mogen niet groter”

Zwolle – Via het nieuwe Meldpunt overbodige regelgeving is bij Swollwacht een klacht en bezwaar binnengekomen van een 15-tal gezinnen, betreffende rechtsongelijkheid binnen het voorontwerpbestemmingsplan in de wijk Holtenbroek. "De genoemde gezinnen wonen met veel plezier aan de Pergolesistraat en zijn voornemens hier nog lang te blijven wonen, tenzij er mogelijkheden zijn voor uitbreiding van de woning."

 

Eikelboom: "Vanaf 2006 (dus bijna vier jaar) zijn deze bewoners al bezig met de aanvraag van een bouwvergunning voor een bovenverdieping, hetgeen noodzakelijk is wanneer er sprake is van gezinsuitbreiding. De genoemde woningen hebben een plat dak en zijn destijds zo gebouwd dat een extra bovenverdieping er op kan worden gerealiseerd." De ingediende verzoeken en bezwaren van de bewoners, omtrent het niet mogen uitbreiden leiden in de ogen van fractievoorzitter Freddy Eikelboom tot rechtsongelijkheid. Temeer omdat in de wijk Holtenbroek reeds diverse uitbreidingen van woningen met een extra bovenverdieping hebben plaatsgevonden en nog steeds worden gehonoreerd. Zo ook de uitbreiding van woningen met een extra bovenverdieping in de Smetanastraat en de Sibeliusstraat waar een goot- en bouwhoogte mogelijk is van maar liefst 12 meter.

Het bevreemdt Eikelboom ten zeerste dat de bewoners van de Pergolesistraat  met maximale goot- en bouwhoogte van 6 meter op deze wijze “aan de ketting worden gelegd” door tegenstrijdige regelgeving, die niet ten faveure is voor de bewoners. Eikelboom begrijpt dan ook niet op welke wijze het bestemmingsplan voorziet in het inspelen op de wensen en behoeften van deze wijkbewoners, sterker deze vorm van bureaucratie leidt tot frustraties van de bewoners en onnodige kosten door bezwaarprocedures voor de gemeente Zwolle.

Naar aanleiding van bovenstaande is Eikelboom van mening dat het ontwerpbestemmingsplan Holtenbroek aangepast moet worden en verwacht Swollwacht dat College van Burgemeester en Wethouders gaan instemmen met de bouwvergunningsaanvraag van de bewoners van Pergolesistraat, en dat in het ontwerpbestemmingsplan de goot- en bouwhoogte voor de woningen aan de Pergolesistraat wordt verandert van 6 naar 9 meter!

Naar aanleiding van bovenstaande heeft Eikelboom voor het college de volgende vragen:

  1. Bent u met mij van mening dat er binnen het voorontwerpbestemmingsplan wordt gemeten met twee maten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat bent u voornemens te ondernemen zodat de rechtsongelijkheid verdwijnt?
  2. Is het juist dat bestemmingsplannen er onder andere zijn om te garanderen dat de leefbaarheid, veiligheid en het woongenot gegarandeerd is? Zo ja, wat is de reden dat het bestemmingsplan voor deze bewoners hierop niet inspeelt?
  3. Zijn er voor u zwaarwegende redenen om niet in te stemmen met de vergunningsaanvraag voor het aanpassen van de goot- en bouwhoogte van 6 naar 9 meter? Zo ja, wat zijn deze argumenten?
  4. Zo nee, bent u bereid om in te stemmen met de bouwvergunningsaanvragen en het bestemmingsplan hierop aan te passen, zodat de gezinnen met veel plezier kunnen blijven wonen aan de Pergolesistraat?

Gaarne zie ik van u een spoedige beantwoording op de gestelde vragen tegemoet,

Met vriendelijke groet,Freddy EikelboomFractievoorzitter Swollwacht

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over ““Woningen Pergolesistraat mogen niet groter””

  1. Ik hoop dat er in plaats van het woordje ’tenzij’ in de quote van de eerste alinea, het woord ‘mits’ had moeten staan. De betekenis van de bijzin werkt dan bevestigend, mits = alleen als, tenzij = behalve als. Nu willen ze er alleen blijven wonen met als voorwaarde dat ze niet mogen uitbreiden.

  2. Ik heb de opmerkingen ook gehoord op het Holtenbroekdebat. Ik heb “gewoon” navraag gedaan bij de betrokken ambtenaar en een antwoord gekregen:
    Dit was het antwoord, daarvoor hoef je geen formatie kostende schriftelijke vragen voor te stellen:

    Bouwaanvragen dakopbouwen
    In het verleden zijn inderdaad aanvragen voor dakopbouwen (woningen zijn plat afgedekt) aan de Pergolesistraat en Philidorstraat geweigerd. Om een dakopbouw op deze woningen te realiseren is ontheffing van het vigerende bestemmingsplan Holtenbroek (van 1979) nodig. Hier is nu de bestemming ‘actieve en passieve recreatie’ van toepassing. De reden waarom het verlenen van vrijstelling van het bestemmingsplan is geweigerd is een stedenbouwkundige. Namelijk, de rust en eenheid in het aanzicht van de gevels zou teniet gaan door het toestaan van de aangevraagde dakopbouwen.
    Bij bijvoorbeeld de woningen aan de Smetanastraat en Sibeliusstraat is een dakopbouw al mogelijk gelet op het daar vigerende bestemmingsplan Holtenbroek Zuid-west.

    Ontwerpbestemmingsplan Holtenbroek
    Momenteel is het ontwerpbestemmingsplan Holtenbroek in procedure. In het ontwerpbestemmingsplan Holtenbroek zijn de bestaande goot- en bouwhoogtes van de woningen aan de Pergolesistraat en Philidorstraat vastgelegd. De blokken met woningen uit twee bouwlagen hebben de goot- en bouwhoogte van 6 meter gekregen en de blokken met woningen uit drie bouwlagen hebben de goot- en bouwhoogte van 9 meter gekregen.
    Het ontwerpbestemmingsplan Holtenbroek heeft van 10 december 2009 t/m 20 januari 2010 ter inzage gelegen. In deze periode kon een ieder zijn zienswijze indienen op het ontwerpbestemmingsplan. Hierop hebben 25 bewoners van de Pergolesistraat, 11 bewoners van de Philidorstraat en 1 bouwbedrijf hun zienswijze ingediend tegen de goot- en bouwhoogte van 6 meter voor woningen aan de Pergolesistraat en Philidorstraat.

    Besluitvorming over ontwerpbestemmingsplan en zienswijzennota
    De volgende stap is het beantwoorden van de zienswijzen die zijn binnengekomen. Dit gebeurt door middel van een zienswijzennota. In de zienswijzennota zal gemotiveerd moeten worden waarom al dan niet tegemoet wordt gekomen aan de zienswijzen. Het ontwerpbestemmingsplan en de zienswijzennota zullen aan het college en daarna aan de raad -ter vaststelling- worden voorgelegd.
    In de motivering zullen de volgende aspecten o.a. naar voren komen:
    stedenbouw Zijn dakopbouwen op deze locaties stedenbouwkundig aanvaardbaar?
    milieu Bij de woningen aan de Pergolesistraat met de achterzijde aan de Middelweg kan geluid een beperking vormen bij het mogelijk maken van dakopbouwen. Om dit inzichtelijk te krijgen wordt momenteel een akoestisch onderzoek uitgevoerd. De uitkomsten uit dit onderzoek zullen moeten worden afgewacht.

  3. “Zijn dakopbouwen op deze locaties stedenbouwkundig aanvaardbaar?”

    Daar gaat het dus om. En zijn burgers bekwaam om te bepalen of dit stedebouwkunig aanvaardbaar is? Kortom: ambtenaren gaan hier weer bindend advies geven.

  4. “stedebouwkundig aanvaardbaar”is een term waarvan niemand weet wat die precies inhoudt. Dus vandaag dit en morgen dat is heel goed denkbaar. Dat valt nooit een beetje mee als je verbouwen wilt, en er eigenlijk op gerekend had dat dit geen probleem zou opleveren.

  5. Vind het een beetje raar dat drama123 er op had gerekend dat een verbouwing geen problemen op zou leveren.

    Als oud bewoner van de Pergolesistraat heb ik in 2000 al een verzoek ingediend voor een extra etage. Dit werd toen al geweigerd.

    Ook toen het bestemmingsplan van Holtenbroek 1 werd aangepast heb ik, in het kader van gelijkheid, weer een verzoek ingediend. Wederom geweigerd. Er werd destijds ook al met de buurt overlegd hoe dit probleem het beste kon worden aangepakt.

Reacties zijn gesloten.