Windesheim start Zorg voor Beterproject Valpreventie

Zwolle – Het lectoraat Innoveren in de Ouderenzorg van Windesheim is op 1 maart gestart met dertien afdelingen van acht regionale zorginstellingen met het Zorg voor Beterproject Valpreventie. Doel van dit project is een nieuwe duurzame verbeteraanpak voor valpreventie in de zorg. Het project is een initiatief van Windesheim, Stichting Zorgnetwerk Zwolle en omgeving, de Isala-klinieken en landelijke partner Vilans. Het project wordt gefinancierd door ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

De afgelopen jaren is gebleken dat organisaties door deel te nemen aan landelijke zorgverbetertrajecten het aantal valincidenten bij ouderen met maar liefst 30% kunnen verminderen. Echter, de behaalde successen rondom valpreventie worden onvoldoende geborgd, waardoor het effect vaak al snel sterk afzwakt. Het nieuwe Zorg voor Beter-format moet ervoor zorgen dat de verbetertrajecten rondom valpreventie bij ouderen niet alleen op de korte termijn, maar ook na afronding van de trajecten in de verschillende organisaties hun resultaten behalen en behouden.

Betere borging resultaten

De deelnemende zorgorganisaties kunnen dankzij het nieuwe format de successen rondom valpreventie in hun organisatie beter borgen. Elke zorginstantie formeert hiertoe een multidisciplinair verbeterteam dat tijdens en na afloop van het verbetertraject ondersteuning krijgt van getrainde Windesheimdocenten en -studenten. Dit moet zorgen voor werkverlichting en deskundigheidsbevordering bij de zorginstellingen. De praktijkprojectleiders binnen de zorginstellingen worden bovendien intensief getraind op het gebied van valpreventie en duurzame zorginnovatie, waarbij ze geoefend worden in het zelf doorgeven van de training aan collega’s. Dit moet zorgen voor verdere professionalisering van de medewerkers. Daarnaast kunnen de zorginstellingen op den duur  terugvallen op een regionaal Kennisnetwerk Valpreventie.

Windesheim kennisinstelling

Windesheim is een kennisinstelling die kwalitatief hoger onderwijs en onderzoek verzorgt op het gebied van Zorg en Welzijn, Ondernemerschap, Technologie, Media en Educatie. Meer dan 18.000 studenten en professionals werken er aan hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. Achttien lectoraten zorgen door middel van toegepast onderzoek en kennisuitwisseling voor een goede verbinding tussen onderwijs en werkveld. Het lectoraat Innoveren in de Ouderenzorg wil door middel van onderzoek naar vernieuwingen in de ouderenzorg en passende strategieën en technologieën de kwaliteit van de zorg voor ouderen verbeteren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)